(Κειμενο: Αφροδίτη Φράγκου, Εργατική Αλληλεγγύη, 28/3/2018)
Αποκαλυπτικά ήταν τα έγγραφα 275 και 276 που αναγνώστηκαν στις 21 και 22/3 (236η και 237η ημέρα). Πρόκειται για το σύνολο των κλήσεων που έγιναν το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται πλέον και επικοινωνίες με μέλη της ηγεσίας, και του ίδιου του Μιχαλολιάκου, μετά την άρση απορρήτου. Η έκθεση των επικοινωνιών συνοδεύεται και με σχεδιάγραμμα που εξέδωσε η αστυνομία, που δίνει πλέον την πλήρη και γλαφυρή εικόνα της ενεργοποίησης του δολοφονικού μηχανισμού της Χρυσής Αυγής. Η ιεραρχία είναι εμφανής και η ταχύτητα με την οποία εκτελούνται οι εντολές αστραπιαία. Επιπλέον με βάση το ποιες κεραίες ενεργοποιούνται από τους κατηγορούμενους που κάνουν κλήσεις, αποδεικνύεται το ποιοι ήταν παρόντες στο σημείο της επίθεσης.
Ο Γιάννης Άγγος, κατηγορούμενος για συμμετοχή στη δολοφονία, βρισκόταν στο καφέ Κοράλλι μετά τις 11 το βράδυ της 17/9. Αυτό έχει επιβεβαιωθεί και από αυτόπτες μάρτυρες που τον αναγνώρισαν. Αρχικά οι φίλοι του Παύλου Φύσσα, ο Π. Σεϊρλής από φωτογραφίες, οι Ν. Μαντάς και Μ. Ξυπόλητος κοιτώντας τους κατηγορούμενους στην αίθουσα του δικαστηρίου, κατέθεσαν ότι ο Άγγος ήταν μαζί με άλλους δύο σε κοντινό τραπέζι και παρακολουθούσε την δική τους παρέα. Ο Δ. Δημητράκος, ιδιοκτήτης του «Κοράλλι», είπε ότι γνωρίζει τον Άγγο και ότι ήταν εκείνο το βράδυ στο μαγαζί του. Τέλος, ο Δ. Χατζησταμάτης, αυτόπτης μάρτυρας που προσπάθησε να «διαμεσολαβήσει» για να μη γίνει επεισόδιο, κατέθεσε ότι αυτός στον οποίο μίλησε με σκοπό να απομακρυνθούν οι χρυσαυγίτες ήταν ο Άγγος. Ο κατηγορούμενος είναι μέλος του τάγματος εφόδου της Νίκαιας και ειδοποιεί στις 23:19 τον (επίσης κατηγορούμενο) Καζαντζόγλου, υπεύθυνο πολιτικής δράσης (δηλαδή υπεύθυνο του τάγματος), ότι εντόπισε την παρέα του Παύλου Φύσσα, πράγμα που συνάδει με τις καταθέσεις των θυμάτων για επίμονα βλέμματα των χρυσαυγιτών και ειδοποιήσεις προς άλλους από κινητό.
Ιεραρχικά
Σύμφωνα με το αρχείο των τηλεφωνημάτων, οι επικοινωνίες ανεβαίνουν ιεραρχικά μέσα στα επόμενα λεπτά: ο Καζαντζόγλου μιλάει με τον Πατέλη (πυρηνάρχη Νίκαιας), ο Πατέλης μιλάει με τον Λαγό (περιφερειάρχη Πειραιά) και, 9 λεπτά μετά τον εντοπισμό των θυμάτων, ο Πατέλης στέλνει από υπολογιστή μήνυμα στα μέλη του τάγματος να έρθουν άμεσα στα «γραφεία» της τοπικής. Σε αυτό συνηγορεί και η κατάθεση της Χ. Ρουπακιά, αδελφής του δολοφόνου. Αν και η γραμμή της στο ακροατήριο ήταν ότι το μαχαίρωμα έγινε «σε άμυνα», η Ρουπακιά κατέθεσε ότι ο αδερφός της βρέθηκε στη Νίκαια μετά από ειδοποίηση στο κινητό ότι «κάτι συμβαίνει με την τοπική». Αυτό που ίσως η ίδια έλπιζε να είναι μια απλή λεπτομέρεια, επιβεβαιώνει ότι η συγκρότηση του τάγματος έγινε στη Νίκαια και ότι κανείς δε βρέθηκε τυχαία στο Κερατσίνι, ενώ πλέον αποτυπώνεται και επίσημα στα αναγνωστέα έγγραφα.
Στα επόμενα 12 λεπτά μετά το μήνυμα Πατέλη, ακολουθούν κλήσεις των μελών που το έλαβαν, ζητώντας πληροφορίες για τη δράση στην οποία καλούνται. Στις 23:50 ο Λαγός στέλνει μήνυμα στον Πατέλη και το τάγμα αποχωρεί από τη Νίκαια. Για τα επόμενα 15 λεπτά στα περισσότερα τηλέφωνα σταματάνε οι επικοινωνίες. Είναι η ώρα που το τάγμα εξαπολύει την επίθεση στην παρέα του Παύλου Φύσσα και ο Ρουπακιάς φτάνει στο σημείο για να ολοκληρώσει τη δολοφονία. Στις 00:04 γίνεται η πρώτη κλήση από αστυνομικό ΔΙΑΣ στο ΕΚΑΒ (έγγραφο 62), δηλαδή ο Παύλος Φύσσας είναι ήδη μαχαιρωμένος. Έχουν περάσει μόλις 55 λεπτά από τον εντοπισμό του στο καφέ και μόλις 14 λεπτά από το μήνυμα Λαγού!
Από τις 00:09 (πλέον έχει γίνει η σύλληψη), που ο Άγγος μιλάει με το Λαγό, και για την επόμενη μισή ώρα, οι επικοινωνίες συνεχίζονται και ακολουθούν ξανά την ίδια ιεραρχική διαδρομή, φτάνοντας αυτή τη φορά μέχρι τον Μιχαλολιάκο, ο οποίος συνομιλεί με το Λαγό στις 00:37.
Οι κλήσεις
00:39: ο Γ. Ρουπακιάς συνομιλεί με τον Γ. Πατέλη.
Λαγός – ΕΛΑΣ: Ανοιχτό κανάλι
Μία μόλις ημέρα μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στις 19/9/13, ο Πατέλης δέχεται κλήση στο κινητό του από τα κεντρικά «γραφεία» της Μεσογείων, από τον βουλευτή και περιφερειάρχη Λαγό, στην οποία γίνεται εμφανές ότι σχεδόν αμέσως η Χρυσή Αυγή είχε πρόσβαση στη δικογραφία της υπόθεσης. Επιπλέον από τις εκφράσεις που χρησιμοποιούνται είναι καθαρό ότι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής ξέρει πολύ καλά ότι δεν επρόκειτο για συμπλοκή, αφού κάνει τη διάκριση «δικοί μας» και «αυτοί» και κάνει λόγο για κυνηγητό:
«Λαγός: Γιώργο πες μου αλήθειες για να μη σας γαμήσω τώρα γιατί έχω αρχίσει και τρελαίνομαι. Λοιπόν εδώ υπάρχει δικογραφία και υπάρχουν μαρτυρίες των ΔΙΑδων που λένε ότι εσείς κυνηγάγατε τρία άτομα. Λοιπόν, εσύ μου λες για δεκαπέντε άτομα. […] Εδώ λέει του Γερμενή […] του είπαν το σκηνικό ακριβώς. Ότι ήταν καμιά δεκαπενταριά-εικοσαριά δικοί μας και κυνηγάγανε δυο-τρεις από δαύτους. Το ίδιο ακριβώς λέει και η δικογραφία μέσα. Πώς έγιναν τα πράγματα; Έγιναν έτσι;
Πατέλης: όχι, όχι, όχι».
(από έκθεση απομαγνητοφώνησης που διαβάστηκε κατά την 238η δικάσιμο 27/3 και περιλαμβάνεται στο έγγραφο 276)
“Ρε κερατά ποιος τους εκπαίδευσε;”
Η άλλη κατηγορία κλήσεων που απασχολεί το δικαστήριο είναι αυτές που καταγράφονται τις επόμενες ώρες της δολοφονίας του Φύσσα και δείχνουν την προσπάθεια συγκάλυψης του ρόλου της Χ.Α στην επίθεση: γίνονται κλήσεις μεταξύ Ρουπακιά, Πατέλη και Λαγού μέχρι τα ξημερώματα της 18/9 αλλά και κλήσεις με την Μ. Μικελάτου, σύζυγο του Ρουπακιά.
Επιπλέον διαβάστηκαν απομαγνητοφωνήσεις κλήσεων που έγιναν τις επόμενες ημέρες και δείχνουν ότι αυτά που μετέφεραν οι αυτόπτες μάρτυρες με τις καταθέσεις τους στο δικαστήριο δεν ήταν «περιρρέουσα ατμόσφαιρα» ή αφήγηση των ΜΜΕ, κάθε άλλο: οι εμπλεκόμενοι και ο περίγυρός τους γνώριζαν ποια ήταν η δράση της Χρυσής Αυγής γενικά, αλλά και ο ρόλος της στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα συγκεκριμένα. Ενδεικτικό είναι το απόσπασμα που ακολουθεί, από συνομιλία της Χ. Ρουπακιά στις 21/9 (Α: η Χ.Ρουπακιά, Β: η καλούμενη):
«Β: […] Γιατί δεν φεύγεις; Βλέπεις ότι από αυτή την οργάνωση, ότι είναι εγκληματική οργάνωση και φαίνεται ότι είναι εγκληματική οργάνωση και που αν θελήσεις να φύγεις κινδυνεύεις […] Όταν βλέπω αυτό το πράγμα, αυτή τη στρατιωτική αυτή… που είδα τρόμαξα. Αυτό που είδα στην τηλεόραση…
Α: Δεν είναι όλοι έτσι. […] Είναι μια ομάδα ασφαλείας, δεν είναι όλοι έτσι.
[…]
Β: […] έχουν τάγματα παντού, έχουν τάγματα ασφαλείας παντού, τάγματα κρούσης δεν ξέρω πώς τα λένε, κρούσης εφόδου δεν ξέρω πώς τα λένε.
Α: Εφόδου λέγεται.
Β: Ε εφόδου, από αυτό. Λοιπόν, […] εγώ τον Κασιδιάρη τον έβλεπα που μίλαγε στην τηλεόραση και γύριζε και έλεγε ‘εγώ δεν τον ξέρω’ […] μου ήρθε να, να πάω εκεί να τον πιάσω από το λαιμό και να του πω ‘ρε κερατά ποιος τους εκπαίδευσε γι’ αυτό το θέμα, ποιος τους έκανε να γίνονται δολοφόνοι;’ […] Αυτοί είναι εγκληματίες ρε, έχω άδικο πες μου; […] Σκέφτομαι παράλογα αυτή τη στιγμή;
Α: Όχι δε σκέφτεσαι παράλογα.»