Η Χρυσή Αυγή οργανωτής της επίθεσης στη Φαβέλα: Ταυτοποιήθηκαν οι δράστες με αναγνωρίσεις και αποτυπώματα, κατέρρευσε η διάψευση της ηγεσίας

Ταυτοποίηθηκαν οι δράστες της επίθεσης στη συνήγορο πολιτικής αγωγής Ελευθερία Τομπατζόγλου.

(Κείμενο: Γιάννης Σουλιώτης, Καθημερινή, 27/3/2018)

Πρωτοπαλίκαρα της Χρυσής Αυγής είναι τα δύο άτομα που αναγνωρίστηκαν ως δράστες της αιματηρής επίθεσης στο στέκι «Φαβέλα» του Πειραιά την 25η Φεβρουαρίου. Τα ονόματά τους περιλαμβάνονται στη δικογραφία της υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας που υπεβλήθη προ ημερών στον εισαγγελέα. Ο ένας από τους υπόπτους αναγνωρίστηκε από τα θύματα της επίθεσης, ενώ ο δεύτερος ταυτοποιήθηκε από δακτυλικό αποτύπωμα που βρέθηκε στο σημείο του συμβάντος.

Η καταδρομική επίθεση σημειώθηκε το απόγευμα της 25ης Φεβρουαρίου και είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό τριών ατόμων, ανάμεσα στα οποία η συνήγορος της οικογένειας Φύσσα, Ελευθερία Τομπατζόγλου. Η δικηγόρος υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από χτύπημα με σιδερολοστό, ενώ άλλοι δύο νεαροί υπέστησαν εγκαύματα από χτυπήματα με πυρσούς.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι δράστες ήταν 8 με 10 άτομα και τη στιγμή του «ντου» εκτόξευαν ύβρεις και απειλές κατά όσων βρίσκονταν στο στέκι λέγοντάς τους «θα σας κάψουμε» και «δεν χωράτε στον Πειραιά». Δευτερόλεπτα αργότερα και ενώ είχαν ολοκληρώσει την αποστολή τους, ο ένας από τους επιτιθέμενους είχε φωνάξει «τέλος χρόνου» και αμέσως μετά οι δράστες είχαν αποχωρήσει φωνάζοντας «Αίμα – Τιμή – Χρυσή Αυγή».

Το ίδιο βράδυ, η Χρυσή Αυγή είχε διαψεύσει την εμπλοκή της στην επίθεση, κάνοντας λόγο για «εκστρατεία λάσπης εναντίον του κινήματος», ενώ οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής στη μεγάλη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη επεσήμαιναν ότι το «ντου» στη «Φαβέλα» είχε παρόμοια χαρακτηριστικά με εκείνο του 2008 στο στέκι «Αντίπνοια», στα Κάτω Πετράλωνα, για το οποίο καταδικάστηκαν αμετάκλητα δύο υποστηρικτές του κόμματος.

Κατάθεση στη ΓΑΔΑ

Την έρευνα για το συμβάν ανέλαβε η υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας και μερικά εικοσιτετράωρα μετά την επίθεση αστυνομικοί της υπηρεσίας κάλεσαν τα θύματα για κατάθεση στον 6ο όροφο της ΓΑΔΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι αυτόπτες μάρτυρες αναγνώρισαν τον έναν από τους δράστες στο πρόσωπο ενός 26χρονου μέλους της τοπικής οργάνωσης Πειραιά της Χρυσής Αυγής. Ο νεαρός φορούσε μεν κράνος, ωστόσο είχε ανοικτό το κάλυμμα του προσώπου, με συνέπεια οι μάρτυρες να διακρίνουν και να συγκρατήσουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου του. Ο 26χρονος, που πρόσφατα συμμετείχε ως ομιλητής σε εκδήλωση της Χ.Α. στον Πειραιά, είχε προσαχθεί το 2013 ύστερα από συγκέντρωση μελών του κόμματος.

Μέλος του βασικού πυρήνα της Χρυσής Αυγής είναι και ο δεύτερος από τους υπόπτους. Ταυτοποιήθηκε χάρη σε δακτυλικό αποτύπωμα σε κράνος μηχανής που βρέθηκε στο σημείο της επίθεσης. Στο παρελθόν, υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και οδηγός του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, ενώ ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Πειραιά με το ψηφοδέλτιο της Χ.Α. Την επομένη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα είχε συλληφθεί για παράνομη οπλοκατοχή, ενώ τον Νοέμβριο του 2017 είχε αναγνωριστεί ως ο επικεφαλής των ατόμων που είχαν τραυματίσει τη συνήγορο πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χ.Α. Ευγενία Κουνιάκη, έξω από το εφετείο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.