Συνεχίζεται η ανάγνωση των εγγράφων

(Κείμενο: Ριζοσπάστης, 14/3/2018)

Στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής διαβάστηκαν τα έγγραφα αμετάκλητων καταδικαστικών αποφάσεων για δολοφονικές επιθέσεις στελεχών της (Θ. Μαγκώτσος, Χ. Κουσουμβρής, Δ. Ζαφειρόπουλος) με ομάδες χρυσαυγιτών στον φοιτητή Πάρη Χρυσό, στην Χρυσάνθη Τσιμπίδου και την Μαρία Κοντογεώργου, το 2002, παραμονή του εορτασμού του Πολυτεχνείου, την επίθεση σε βάρος μελών της ΟΣΕ (Ν. Κουράκη, Ι. Κουτσοπάνο, Σπ. Στάικο κ.ά.) στην Κυψέλη το 1996. Επίσης, έγγραφα με στοιχεία για ρατσιστικές δολοφονικές επιθέσεις χρυσαυγιτών σε βάρος Πακιστανών, π.χ. στη Νίκαια και τον Πειραιά, καθώς και τα έγγραφα για την επίθεση χρυσαυγιτών και του στελέχους Β. Στεφανάκη, με σιδερογροθιά, στο προεκλογικό περίπτερο του ΚΚΕ στην πλ. Αγ. Παρασκευής, το 2012. Εκεί οι δράστες φώναξαν «παλιοκουμμούνια, θα πεθάνετε, να φύγετε από εδώ απόψε» και στη συνέχεια χτύπησαν και τραυμάτισαν στο πρόσωπο και στο κεφάλι τον εκλεγμένο με το ΚΚΕ δημοτικό σύμβουλο Γ. Τσιμπουκάκη. Ο Στεφανάκης, εξάλλου, έγινε γνωστός στο πανελλήνιο για τη δολοφονία της Φαίης Μπλάχα.

Επίσης, μεταξύ άλλων, διαβάστηκαν έγγραφα για επίθεση σε Αλβανίδα στη Ραιδεστό Θεσσαλονίκης το 2012 από τον υπάλληλο της Χρυσής Αυγής Π. Σεκερτζή, που συνοδευόταν από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής.

Ακόμα, τα έγγραφα της δολοφονικής επίθεσης χρυσαυγιτών σε μέλη της ΚΝΕ στο Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη, το 2012, που μοίραζαν προκηρύξεις έξω από το ΕΠΑΛ στο πλαίσιο 48ωρης απεργίας και σε εργάτες που έτρεξαν να τα βοηθήσουν.

Επίσης, διαβάστηκαν και έγγραφα που μεταξύ άλλων αφορούν σε οπλοφορία μελών της Χρυσής Αυγής έξω από τα γραφεία της στη Θεσσαλονίκη, το 2013. Ακόμη, τα έγγραφα της άγριας ρατσιστικής χρυσαυγίτικης επίθεσης και ληστείας εναντίον δύο γυναικών από το Δέλβινο το 2011 στο Μεταξουργείο, με δράστες τον Π. Μπαντέμη, πρώην πυρηνάρχη Δράμας της Χρυσής Αυγής (επικεφαλής της ομάδας 10 ατόμων που επιτέθηκε), τον Alexander Steven James και τον Γ. Φουρνάρο. Τα μέλη της ομάδας χτυπούσαν τις δύο γυναίκες με γροθιές, κλοτσιές και λοστούς. Σημειωτέον, είναι η δεύτερη υπόθεση μετά τη δολοφονία του Σαχζάντ Λουκμάν, από τις συσχετισμένες στη δικογραφία, για την οποία οι δράστες καταδικάστηκαν με την επιβαρυντική περίσταση του ρατσιστικού κινήτρου.

Ακόμη, διαβάστηκαν έγγραφα που αφορούν σε παράνομες οπλοφορίες, π.χ. του Ι. Λαγού στον Πειραιά, των Π. Δράκου και Λ. Χαϊδά, μελών της Χρυσής Αυγής Κορίνθου, που εμφανίζονται σε φωτογραφίες με επικεφαλής τον Μπούκουρα. Επίσης, του Σωτήρη Δεβελέκου, στελέχους και οδηγού του αρχηγού της ναζιστικής οργάνωσης, κ.ά.

Τέλος, διαβάστηκαν και έγγραφα που αφορούν τους Παπαβασιλείου και Περρή για τον εμπρησμό του μπαρ «Cointreau», ιδιοκτησίας υπηκόου Καμερούν, στην πλατεία Αμερικής, το 2013. Σύμφωνα μάλιστα με την απόφαση του δικαστηρίου, «ωθήθηκαν στις πράξεις τους από μίσος προκαλούμενο λόγω της φυλής και της εθνικής καταγωγής τού πολιτικώς ενάγοντα». Υπάρχουν σχετικές φωτογραφίες που εικονίζουν τον Παπαβασιλείου, ο οποίος ήταν μέλος του Πυρήνα Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, με τον δολοφόνο του Π. Φύσσα, Γ. Ρουπακιά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.