Η ναζιστική τρομοκρατική οργάνωση “Combat 18 Hellas”/AME (επιλογή από δημοσιεύματα)

Η σημαία της μητρικής οργάνωσης στη Βρετανία «Combat 18 – Αίμα και Τιμή».

Αναδημοσιεύουμε ειδήσεις και κείμενα αναφορικά με την εξάρθρωση της ναζιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης “Combat 18 Hellas”/ΑΜΕ (Αυτόνομοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές).

06-03-2018: Ανακοίνωση σχετικά με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα από την επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.), που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε συνέχεια προηγούμενης ενημέρωσης, σχετικά με την επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.), που βρίσκεται σε εξέλιξη, ανακοινώνονται τα μέχρι τώρα αποτελέσματα:

  • έχουν συλληφθεί πέντε (5) ημεδαποί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, κατοχή εκρηκτικών υλών, εκρήξεις, εμπρησμό, διακεκριμένες φθορές και παραβάσεις του νόμου περί όπλων και
  • έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά οκτώ (8) κατ’ οίκον έρευνες, έξι (6) σε περιοχές της Αττικής και δύο (2) σε επαρχιακές πόλεις, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
    • πενήντα (50) κιλά νιτρική αμμωνία,
    • βόμβες μολότοφ,
    • πλήθος κροτίδων,
    • βιβλία και φυλλάδια ακροδεξιού περιεχομένου,
    • σύμβολα (σημαίες ακροδεξιού συμβολισμού),
    • ψηφιακά πειστήρια,
    • μαχαίρια, σπαθί και σουγιάδες,
    • αντιασφυξιογόνος μάσκα,
    • ρόπαλα και σιδερογροθιές,
    • κυνηγετικά όπλα,
    • φιαλίδια βουτανίου και
    • μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών.

Οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ επιπλέον βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις (3) κατ’ οίκον έρευνες στο νομό Αττικής.

07-03-2018: Ανακοίνωση σε συνέχεια προηγούμενων ενημερώσεων, σχετικά με την επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.).

Σε συνέχεια προηγούμενων ενημερώσεων σχετικά με την επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) ανακοινώνεται ότι:

  • στο πλαίσιο των ερευνών προέκυψε η εμπλοκή δύο (2) ακόμα ημεδαπών, οι οποίοι μαζί με τους υπόλοιπους πέντε (5) συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, κατοχή εκρηκτικών υλών, εκρήξεις, εμπρησμό, διακεκριμένες φθορές και παραβάσεις του νόμου περί όπλων,
  • συνελήφθησαν ακόμα τέσσερα (4) άτομα για παραβάσεις πλημμεληματικού χαρακτήρα (περί όπλων και εκρηκτικών και κατοχή ναρκωτικών ουσιών) , οι οποίες διαπιστώθηκαν στο πλαίσιο των κατ’ οίκον ερευνών.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν δέκα (10) κατ’ οίκον έρευνες σε περιοχές της Αττικής και δύο (2) σε επαρχιακές πόλεις.

08-03-2018: Ανακοίνωση με φωτογραφίες από κατασχεθέντα ευρήματα από την επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) και τη σύλληψη 11 ατόμων

Σε συνέχεια προηγούμενων ενημερώσεων σχετικά με τη σύλληψη έντεκα (11) ατόμων από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.), δίνονται στη δημοσιότητα φωτογραφίες από ευρήματα που κατασχέθηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης:

Σημειώνεται ότι όλοι οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση.

————————

Ξηλώνουν τη ναζιστική «Combat 18 Hellas»

(Κείμενο: Μάνος Τσαλδάρης, ΕφΣυν, 7/3/2018)

Στην εξάρθρωση της ακροδεξιάς οργάνωσης «Combat 18 Hellas» φαίνεται να προχωρά η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, καθώς από χθες το πρωί άνδρες της πραγματοποιούσαν συντονισμένη επιχείρηση σε περιοχές της Αττικής αλλά και των Σερρών και των Ιωαννίνων για τη σύλληψη μελών της.

Κατά την επιχείρηση, όπως έγινε γνωστό, προσήχθησαν έξι άτομα, τελικά όμως δικογραφία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, κατοχή εκρηκτικών υλών, εκρήξεις, εμπρησμό, διακεκριμένες φθορές και παραβάσεις του νόμου περί όπλων σχηματίστηκε σε βάρος πέντε μελών της οργάνωσης, ηλικίας 23-35 ετών, ενώ δύο από αυτά συγκαταλέγονται από τους αστυνομικούς στον αρχηγικό πυρήνα της οργάνωσης. Ανάμεσα στους συλληφθέντες φέρεται να είναι κι ένας δικηγόρος με «έντονα ακροδεξιό λόγο».

Ως χθες το μεσημέρι είχαν ολοκληρωθεί στην περιοχή της Αττικής έξι κατ’ οίκον έρευνες, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες σε Νέα Σμύρνη, Βάρη, Αχαρνές (Μενίδι) και Αιγάλεω και δύο σε σπίτια των ανωτέρω επαρχιακών πόλεων, ενώ παράλληλα βρίσκονταν σε εξέλιξη οι έρευνες σε ακόμα τρία σπίτια στην Αθήνα.

Το αποτέλεσμά τους ήταν να κατασχεθούν πενήντα κιλά νιτρική αμμωνία, βόμβες μολότοφ, πλήθος κροτίδων, βιβλία και φυλλάδια ακροδεξιού περιεχομένου, σημαίες ακροδεξιού συμβολισμού, ψηφιακά πειστήρια, μαχαίρια, σπαθί και σουγιάδες, αντιασφυξιογόνος μάσκα, ρόπαλα και σιδερογροθιές, κυνηγετικά όπλα, φιαλίδια βουτανίου και μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών.

Οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής ξεκίνησαν πριν περίπου ενάμιση χρόνο, όταν κρίθηκε ότι η δικογραφία που είχε σχηματιστεί στις αρχές Νοεμβρίου του 2015 από το τμήμα Ρατσιστικής Βίας της Κρατικής Ασφάλειας έπρεπε να διερευνηθεί σε υψηλότερο επίπεδο.

Αφορμή για τον σχηματισμό της δικογραφίας υπήρξαν οι καταγγελίες του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι και του ιστολογίου «xyz contagion» για πράξεις ρατσισμού και βίας που είχαν γίνει από τις οργανώσεις «Combat 18 Hellas» και «Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές» και για τις οποίες είχαν αναλάβει την ευθύνη με αναρτήσεις στο ίντερνετ.

Οι τότε έρευνες των ηλεκτρονικών ιχνών είχαν οδηγήσει σε ορισμένα συμπεράσματα τα οποία διαβιβάστηκαν αρμοδίως στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, που με τη σειρά της διέταξε περαιτέρω προανάκριση της υπόθεσης.

Δεκάδες επιθέσεις

Κατά τις πληροφορίες οι συλληφθέντες είναι μέλη της οργάνωσης «Combat 18 Hellas», η οποία έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον τριάντα κυρίως εμπρηστικές επιθέσεις σε στέκια αντιεξουσιαστών, ενώ είχε βεβηλώσει το Εβραϊκό Νεκροταφείο στη Νίκαια και το μνημείου του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι.

Μεταξύ των επιθέσεων είναι μια παλιότερη στην κατάληψη Libertatia στη Θεσσαλονίκη, σε στέκι στη Ζαΐμη και στα αναρχικά στέκια Στρούγγα, Αντίπνοια και Αγρός στην Πετρούπολη. Ανάμεσα στους συλληφθέντες υπάρχουν και μέλη που ενεργοποιούνται στην ομάδα «Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές».

Στο ίδιο πλαίσιο των ερευνών οι αστυνομικοί επιχειρούν να εντοπίσουν και τα άτομα που ενέχονται στην επίθεση κατά του κοινωνικού χώρου «Φαβέλα» στις 25 Φεβρουαρίου, όμως ώς αργά χθες δεν είχε προκύψει κάποια σχέση των ήδη συλληφθέντων με αυτήν.

Εγινε πάντως γνωστό ότι ένας από τους δράστες που συμμετείχε στην επίθεση της «Φαβέλας» έχει ταυτοποιηθεί από τους αστυνομικούς της Κρατικής Ασφάλειας της Ασφάλειας Αττικής, αφού αναγνωρίστηκε τόσο από τη δικηγόρο της οικογένειας Φύσσα, Ελευθερία Τομπατζόγλου, που από τα χτυπήματα υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις όσο και από άλλους μάρτυρες στην επίθεση.

Οι αστυνομικοί κατάφεραν να φτάσουν στην ταυτότητα του ενός δράστη καθώς είχε ανοιχτό το κάλυμμα του κράνους της μοτοσικλέτας που φορούσε. Εχει αναζητηθεί για να εξεταστεί, όμως ώς τώρα δεν έχει εντοπιστεί.

Παράλληλα και για να επιβεβαιωθεί πλήρως η ταυτοποίηση οι αστυνομικοί αναζητούν βίντεο από κάμερες ασφαλείας της περιοχής που να δείχνει τους δράστες πριν καλύψουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους.

————————

Εν ονόματι του Χίτλερ

(Κείμενο: Γιάννης Μπασκάκης, Δημήτρης Ψαρράς, ΕφΣυν, 7/3/2018)

Η ναζιστική γκρούπα που αυτοαποκαλείται «Combat 18 Hellas» (C18) και που σύμφωνα με την αστυνομία μέλη της συνελήφθησαν χθες, προσπαθεί να μιμηθεί τη διεθνή νεοναζιστική οργάνωση «Combat 18», που ιδρύθηκε το 1992 στη Μ. Βρετανία και η οποία έχει κατηγορηθεί για σειρά από ρατσιστικές δολοφονίες. Ετσι μαζί με το όνομα υιοθετεί και την εγκληματική της δράση.

Η ελληνική C18 πρωτοεμφανίστηκε τον Μάρτιο του 2015, όταν ανέλαβε την ευθύνη για τη βεβήλωση με σβάστικες του μνημείου του Παύλου Φύσσα στο σημείο της δολοφονίας στο Κερατσίνι.

Η ίδια οργάνωση είχε τότε δηλώσει ότι είναι ο δράστης της εμπρηστικής επίθεσης με μολότοφ στον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο Pasamontaña στον Κορυδαλλό στις 24.2.2015.

Από τότε η «Combat 18 Hellas» μαζί με το «alter ego» της, τους «Ανένταχτους Μαιάνδριους Εθνικιστές» (ΑΜΕ), έχουν αναλάβει την ευθύνη για μια σειρά από επιθέσεις σε στέκια και κοινωνικούς χώρους, βεβηλώσεις εβραϊκών νεκροταφείων, ενώ συστηματικά στοχοποιούν την κοινότητα των Ρομά.

Υβρεις προς τους απανταχού... Μοχάμεντ Υβρεις προς τους απανταχού… Μοχάμεντ.

Την εγκληματική δράση τους κλιμάκωσαν τον περασμένο Ιούνιο στο Μενίδι, μετά τον φόνο 11χρονου μαθητή από αδέσποτη σφαίρα, εξαπολύοντας ρατσιστικές επιθέσεις σε βάρος των Ρομά.

Αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα τυφλά αυτά χτυπήματα των κουκουλοφόρων με μολότοφ στα σπίτια των Ρομά, καυχιούνταν στο μπλογκ τους ότι «οι συναγωνιστές της οργάνωσης είναι για έκτη μέρα και πολεμούν δίπλα δίπλα με τους ηρωικούς κατοίκους του Μενιδίου. […] Φυσικά ο “χώρος” μας έχει χαθεί κάπου στο πληκτρολόγιο σε γραφεία, οι ΑΜΕ/C18 είναι οι μόνοι που είναι δίπλα στους κατοίκους, εξάλλου δεν χρειαζόμαστε και άλλους, [τα] καταφέρνουμε μια χαρά… οι πρεζέμπορες γύφτοι και η αστυνομία μάς έχουν κηρύξει τον πόλεμο, εμείς τους απαντάμε δεν φεύγουμε εάν δεν καταστρέψουμε και το τελευταίο σπίτι μεγαλοπρεζέμπορα που είναι φτιαγμένο από Θάνατο».

Την ανάρτηση αυτή συνόδευαν και φωτογραφίες με σβάστικες, κέλτικους σταυρούς, ρατσιστικά συνθήματα -όπως «έξω οι γύφτοι»- και την υπογραφή των ΑΜΕ σε τοίχους.

Η C18 είτε είναι παρακλάδι των ΑΜΕ είτε πρόκειται απλώς για δεύτερο όνομα της ίδιας ακριβώς οργάνωσης. Ουσιαστικά οι δύο ομάδες ταυτίζονται.

Αλλωστε ο ανώνυμος αρχηγός των ΑΜΕ έχει δηλώσει «για να το μάθουν μια και καλή φίλοι και εχθροί» ότι η «Combat 18 Hellas» «είναι αίμα από το αίμα μας, σάρκα από τη σάρκα μας». Και αυτά τα λέει σε συνέντευξή του στον ιστότοπο της «Απέλλας», μιας άλλης ναζιστικής ομάδας της οποίας μέλη επίσης συνελήφθησαν πρόσφατα για την εμπρηστική επίθεση στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο του Πειραιά «Φαβέλα» στις 29.8.2017.

Επίθεση στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο του πειραιά «Φαβέλα» (29-8-2017) Το κτίριο της «Φαβέλας» είχε δεχτεί και παλαιότερα επίθεση κατά την οποία οι δράστες το είχαν βάψει με σβάστικες και κέλτικους σταυρούς. Την ευθύνη είχαν αναλάβει οι ΑΜΕ.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και ο Αλέξανδρος Τζούλιος, γνωστός από τη δράση του στο Τάγμα Εφόδου Πειραιά της Χρυσής Αυγής, ενώ η «Απέλλα» δηλώνει ότι εμπνέεται από τον πρώην υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής, Περίανδρο Ανδρουτσόπουλο. Οσο για τους ΑΜΕ, εξυμνούν τον Περίανδρο, όπου σταθούν και όπου βρεθούν.

Είναι δεδομένο ότι αυτές οι μικρές περιθωριακές ναζιστικές οργανώσεις έχουν στις τάξεις τους στελέχη που προέρχονται απευθείας από τους κόλπους της μητέρας ναζιστικής οργάνωσης, δηλαδή της Χρυσής Αυγής, και που τουλάχιστον στο παρελθόν, αν όχι και σήμερα, είχαν οργανική σχέση μαζί της.

Αυτές οι ομάδες αντιγράφουν από τη Χρυσή Αυγή τη ναζιστική συγκρότηση, την παραστρατιωτική δράση, τη δομή, ακόμα και τα συνθήματά της, αλλά σε αντίθεση με τη μεγάλη οργάνωση που κρύβει την ιδεολογία της και που προσπαθεί να καλύπτει την εγκληματική της δράση κάτω από τον μανδύα του «νόμιμου πολιτικού κόμματος», οι μικρές γκρούπες διαλαλούν ότι είναι ναζιστές και δρουν αποκλειστικά στο σκοτάδι της παρανομίας, διατηρώντας την ανωνυμία των μελών τους.

Θυμίζουν τη Χρυσή Αυγή της δεκαετίας του ’90. Πρόκειται για έργο μιμητών ή για παλινδρόμηση των ίδιων ατόμων;

Θυμίζουμε ότι την ευθύνη για την πρώτη επίθεση με σβάστικες σε βάρος της «Φαβέλας» (2.4.2017) ανέλαβαν οι ΑΜΕ, οι οποίοι ταυτίζονται με τους C18. Η δεύτερη επίθεση ήρθε από την «Απέλλα» και η τρίτη, η πιο πρόσφατη και δολοφονική (25.2.2018) εξαπολύθηκε από τη Χρυσή Αυγή.

Πρώτη θαυμάστρια η Χρυσή Αυγή

Και βέβαια δεν είναι μόνο η ελληνική «Combat 18» θαυμάστρια της βρετανικής συνονόματής της. Η πρώτη θαυμάστριά της εν Ελλάδι ήταν η Χρυσή Αυγή.

Η οργάνωση «Combat 18» πρωτοεμφανίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ως το μαχητικό τμήμα του ακροδεξιού κόμματος BNP και της διεθνούς νεοναζιστικής οργάνωσης «Blood and Honour» («Αίμα και Τιμή»).

Η ονομασία της σημαίνει «Ομάδα Κρούσης Αντολφ Χίτλερ», εφόσον ο αριθμός 18 συμβολίζει τη θέση των αρχικών του Χίτλερ στο γερμανικό αλφάβητο (Α=1, Η=8).

Η οργάνωση, που αρχικά έπαιζε τον ρόλο σωματοφυλακής των ακροδεξιών ηγετών στη Βρετανία και επάνδρωνε τις ομάδες περιφρούρησης στις εκδηλώσεις τους, βαρύνεται με πολλές δολοφονικές επιθέσεις, εμπρησμούς και τρομοκρατικές ενέργειες, εκτός από τη Βρετανία και στη Γερμανία, την Ιταλία, τη Ρωσία και την Ιρλανδία. Από τα διεθνή παρακλάδια της οργάνωσης, το γερμανικό παράρτημα τέθηκε εκτός νόμου το 2000.

Στην Ελλάδα η «Combat 18» παρουσιάστηκε επισήμως από το περιοδικό Νεολαίας της Χρυσής Αυγής, την «Αντεπίθεση» (τχ. 5, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2001).

Η Χρυσή Αυγή προβάλλει στο περιοδικό της τη διεθνή «Combat 18» Η Χρυσή Αυγή προβάλλει στο περιοδικό της τη διεθνή «Combat 18».

Με άρθρο που υπογράφει ο Γιώργος Μάστορας (ψευδώνυμο του διορισμένου στη Βουλή από τον Μιχαλολιάκο Γ. Μισιάκα), η τρομοκρατική οργάνωση παρουσιάζεται ως «ένας θρύλος του εθνικοσοσιαλιστικού κινήματος» και επαινείται η δράση της με το ακόλουθο επιχείρημα: «Η βία αποτελεί το απαραίτητο της ιστορικής εξέλιξης. Εμείς δεν πρόκειται να εξετάσουμε για το αν η βία είναι καλή ή κακή διότι δεν οδηγούμεθα από αστικές αντιλήψεις περί ηθικής».Η Χρυσή Αυγή σ’ αυτό το άρθρο ψέγει την «Combat 18» για το γεγονός ότι «μετά από μια περίοδο συνεχών καρφωμάτων» αποπέμφθηκε το 1993 από το BNP και αναμείχθηκε με το «Blood and Honour».

Αυτή την ανάμειξη θεωρεί η Χρυσή Αυγή «το μεγαλύτερο λάθος» της «Combat 18», καθώς «οι μουσικές δραστηριότητες άρχισαν να υπερτερούν των πολιτικών».

Σήμερα βέβαια γνωρίζουμε ότι οι δραστηριότητες που υπερτέρησαν δεν ήταν ούτε πολιτικές ούτε μουσικές: ήταν βίαιες και δολοφονικές.

ΥΓ.: Το άρθρο του Μάστορα αναδημοσίευσαν βέβαια και οι ΑΜΕ το 2012.

————————

Ετοιμάζονταν να βάλουν βόμβες σε καταλήψεις στέγης μεταναστών!

(Κείμενο: Μάνος Τσαλδάρης, Μαρία Δήμα, ΕφΣυν, 8/3/2018)

Μέλη των νεοναζιστικών μορφωμάτων «Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές» (ΑΜΕ) και «Combat 18 Hellas», οι οποίοι ετοίμαζαν να αναβαθμίσουν την τρομοκρατική δράση τους με βομβιστικές επιθέσεις με ANFO (εκρηκτική ύλη), φέρονται να είναι οι ακροδεξιοί που οδηγήθηκαν χθες από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι τα επόμενα χτυπήματα των δραστών που είχαν είδωλό τους τον Χίτλερ και τη… μετενσάρκωσή του, τον γνωστό «Περίανδρο» (Αντώνης Ανδρουτσόπουλος), θα ήταν με τοποθέτηση βομβών σε αντιεξουσιαστικά στέκια, κοινωνικούς χώρους και κτίρια, στα οποία έχουν καταλύσει μετανάστες και πρόσφυγες.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες ένας δικηγόρος, που φέρεται να είναι ιδεολογικός καθοδηγητής και οι αστυνομικοί τού αποδίδουν συντονιστικό ρόλο στη δράση των υπολοίπων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο αρχηγός της «Combat 18 Hellas» συντόνιζε τη δράση της ναζιστικής οργάνωσης από τα Γιάννενα όπου ζει, πόλη στην οποία φαίνεται να κατοικεί κι άλλο ένα μέλος της.

Ο 35χρονος δικηγόρος Πειραιά, ο οποίος αρνήθηκε κατηγορηματικά ενώπιον της αρμόδιας εισαγγελέως Πρωτοδικών όσα του καταλογίζουν οι αστυνομικοί, από τα προφίλ που διατηρούσε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι φανερά φορέας ναζιστικών και ρατσιστικών αντιλήψεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δικηγόρος στο παρελθόν ανήκε σε ακροδεξιό κόμμα και όταν αποχώρησε έφτιαξε το επίσης ακροδεξιάς απόχρωσης κίνημα «Ενωτικό Μέτωπο Ελληνικής Ιδεολογίας Συμπατριωτών» (ΕΜΕΙΣ).

Είχε αναλάβει τη νομική υπεράσπιση ενός από τους τέσσερις νεαρούς που στις 11 Ιανουαρίου συνελήφθησαν από την Αντιτρομοκρατική για συμμετοχή στην εξτρεμιστική ακροδεξιά οργάνωση «Απέλλα», τα μέλη της οποίας είχαν κατηγορηθεί για την εμπρηστική επίθεση, τον Αύγουστο, στο στέκι «Φαβέλα» του Πειραιά.

Το 2016, την ημέρα της επετείου του Πολυτεχνείου, είχε δημοσιεύσει κείμενο αναφορικά με τα γεγονότα του 1973, στο οποίο τους συμμετέχοντες σε αυτό τους ανέφερε ως «αλητάμπουρες» που «γρύλισαν για εξέγερση και ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης της χώρας».

Ενας εκ των συλληφθέντων στο Μενίδι επιχείρησε να σπάσει κατά τη σύλληψή του έναν σκληρό δίσκο για να μην πέσει στα χέρια των αστυνομικών, ενώ ο συλληφθείς στα Ιωάννινα θεωρείται ο κύριος συντάκτης των περισσότερων αναλήψεων ευθύνης.

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας οδηγήθηκαν χθες κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας συνολικά 11 άτομα, οι αρχικά πέντε συλληφθέντες και οι υπόλοιποι που εντοπίστηκαν στη συνέχεια, ενώ ένας εξ αυτών φέρεται να είναι εκείνος που επιχείρησε να πετάξει μπουκάλι νερό στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, κατά τη διάρκεια του πρόσφατου συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό στο Σύνταγμα.

Κάποιοι από τους συλληφθέντες φέρονται να είχαν συμμετοχή και στις επιθέσεις εναντίον Ρομά και σε εμπρησμούς κατοικιών τους στο Μενίδι, όπως και σε επιθέσεις εναντίον αστυνομικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια επεισοδίων μετά τον άδικο θάνατο του 11χρονου Μάριου από αδέσποτη σφαίρα σε σχολική εκδήλωση στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού.

Ανάμεσα στα ευρήματα, τα περισσότερα από τα οποία εντοπίστηκαν στο σπίτι ενός από τους κατηγορούμενους στο Μενίδι, αυτό που προκάλεσε τη μεγαλύτερη εντύπωση και την ανησυχία των αρμόδιων αξιωματικών ήταν η ύπαρξη 50 κιλών νιτρικής αμμωνίας. Βρέθηκαν επίσης έτοιμες βόμβες μολότοφ, πλήθος κροτίδων, βιβλία και φυλλάδια ακροδεξιού περιεχομένου, σύμβολα (σημαίες ακροδεξιού συμβολισμού), ψηφιακά πειστήρια, μαχαίρια, σπαθί και σουγιάδες, αντιασφυξιογόνος μάσκα, ρόπαλα και σιδερογροθιές, κυνηγετικά όπλα, φιαλίδια βουτανίου και μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών.

Από τις διαδικτυακές αναρτήσεις των «Ανένταχτων Μαιάνδριων Εθνικιστών» και της «Combat 18 Hellas», υπάρχουν αναλήψεις για τουλάχιστον 30 εμπρηστικές επιθέσεις, με τους αξιωματικούς να έχουν ταυτοποιήσει περισσότερες από 20, όπως η βεβήλωση του μνημείου του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, τον Φεβρουάριο του 2015, η επίθεση στο Αντιφασιστικό Στέκι «Pasamontana» στον Κορυδαλλό, η βεβήλωση του εβραϊκού νεκροταφείου στη Νίκαια κ.ά.

Οι ποινικές διώξεις

Από τις συνομιλίες των κατηγορουμένων προκύπτουν διασυνδέσεις με τη Χρυσή Αυγή Από τις συνομιλίες των κατηγορουμένων προκύπτουν διασυνδέσεις με τη Χρυσή Αυγή | EUROKINISSI/ AP PHOTO.

Η εισαγγελέας, που προχώρησε στην απαγγελία των κατηγοριών σε βάρος των επτά εξ αυτών, άσκησε ποινική δίωξη για τα κακουργήματα που, κατά περίπτωση, αφορούν: διεύθυνση, ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη κακουργημάτων, εμπρησμό, έκρηξη, διακεκριμένη κατοχή εκρηκτικών.

Οι συγκεκριμένοι πήραν προθεσμία και θα απολογηθούν το Σάββατο. Για τους υπόλοιπους τέσσερις προσαχθέντες η δίωξη αφορά πλημμεληματικού βαθμού κατηγορίες, όπως οπλοκατοχή κ.λπ., και θα απολογηθούν αύριο.

Ωστόσο, σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο βαθμός συμμετοχής όλων των δραστών, και ο ανακριτής στον οποίο παραπέμφθηκαν να απολογηθούν και οι 11 (ανάμεσά τους και ένας ανήλικος) θα αξιολογήσει το υλικό της υπόθεσης και θα εξατομικεύσει τις κατηγορίες.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, στη δικογραφία υπάρχουν και οι ομολογίες δύο νεαρών για συμμετοχή σε μεμονωμένες επιμέρους πράξεις, όμως ενώπιον της εισαγγελέως φέρονται να ανακάλεσαν ό,τι είπαν στους αστυνομικούς.

Ο ρόλος του αρχηγού και τα τηλέφωνα με χρυσαυγίτες

◼ Τον προηγούμενο Φεβρουάριο άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε στην Αντιτρομοκρατική και κατονόμασε ως μέλη της οργάνωσης πέντε συγκεκριμένα πρόσωπα και τρία για τα οποία έδωσε μόνο τα μικρά τους ονόματα, ωστόσο συμπλήρωσε τα τηλέφωνά τους.

◼ Οι αρμόδιες αρχές προχώρησαν στην άρση απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των προσώπων που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση. Εγιναν δεκάδες άρσεις τηλεφωνικών απορρήτων οι οποίες θεωρείται ότι ήταν κομβικής σημασίας για την αποκάλυψη της δράσης της οργάνωσης.

◼ Η άρση αποκαλύπτει τις τηλεφωνικές επικοινωνίες όπου φαίνεται διασύνδεση των ΑΜΕ με τη Χρυσή Αυγή. Μάλιστα αναφέρουν κάποιον «Λύκο» από τη Χ.Α.

◼ Υπάρχει επικοινωνία μεταξύ δύο κατηγορουμένων που μιλούν για την κατόπτευση χώρου, συζητούν αν θα χρησιμοποιήσουν μηχανάκι ή αυτοκίνητο για τη δράση και αποφασίζουν να πάνε με μηχανάκι γιατί θα πάρουν μαζί τους και ένα δεκάλιτρο μπιτόνι. Αναφέρονται μάλιστα σε συνομιλία 13/12/17 σε αρχηγό, ο οποίος τους είπε ότι καλά έκαναν και έφυγαν από έναν χώρο για να μην εντοπιστούν. Προτείνεται από κάποιον στις συνομιλίες να ζωγραφίσουν στους τοίχους σβάστικες. Στις 23 Ιανουαρίου 2018 καταγράφεται συνομιλία ότι «παγώνουν» προσωρινά οι δράσεις.

Επειτα από κάθε δράση, όπως προκύπτει από τις συνομιλίες, στέλνεται βίντεο σε κάποιον που ονομάζουν «άλλο» και φέρεται ως υψηλόβαθμος. Αναφέρεται σε συνομιλία: Να σταματήσουν να χτυπούν τα «παιδάκια» και να ασχοληθούν με το Δημόσιο.

◼ Αναφέρουν ότι η ιδανική ώρα κατά τη νύχτα ώστε να αναλάβει κάποιος δράση είναι μεταξύ 2.00 και 4.00 π.μ. και ότι έχουν πυρήνες που αποτελούνται τυπικά από δύο (2) έως πέντε (5) μέλη.

◼ Παρέχουν πληροφορίες για τον τρόπο και τις προϋποθέσεις για τη στρατολόγηση νέων μελών και τον τρόπο δράσης των ομάδων για επιθέσεις σε στόχους τους, τόσο κατά την προετοιμασία και τη διάρκεια αυτής όσο και μετά την περαίωση αυτής.

Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία, η οργάνωση λειτουργούσε ως «εγκληματική οργάνωση»: καθόριζε στόχους, έδινε οδηγίες στα μέλη, ανέθετε ρόλους, παρείχε προστασία στα μέλη ακόμη και νομική.

Τα μέλη δεν ήξεραν το πραγματικό όνομα του αρχηγού παρά μόνο το ψευδώνυμο: «Τσαμπ». Κάθε ενέργεια ανέβαινε στο διαδικτυακό προφίλ.

Στον δικηγόρο είχε δοθεί η εντολή να δημιουργήσει σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα. Λάμβανε απευθείας οδηγίες από τον διευθύνοντα την οργάνωση.

Απολογούμενος ο «Τσαμπ» αποδέχθηκε την ένταξή του στην οργάνωση πριν από το 2010 και πως μέχρι σήμερα έχει τον ρόλο του συντονιστή.

Επίσης, δήλωσε ότι η οργάνωση ΑΜΕ είναι ακέφαλη, χωρίς αρχηγό, και έχει έναν ρόλο συντονιστή, ο οποίος είναι ο ίδιος.

————————

Λυσσούσαν να κάψουν μετανάστες ζωντανούς

(Κείμενο: Δημήτρης Ψαρράς, ΕφΣυν, 9/3/2018)

Ως ιδιαίτερα επικίνδυνοι, με εμπρηστικό λόγο και διάθεση, εμφανίζονται τα μέλη των τρομοκρατικών ομάδων Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές και Combat 18, στη δικογραφία που σχηματίστηκε από τους άνδρες της Αντιτρομοκρατικής.

Από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία προκύπτει η επικινδυνότητα των δραστών, η οποία εκπορεύεται από τις ακροδεξιές αντιλήψεις τους και το μίσος κατά των προσφύγων και των μεταναστών.

Χαρακτηριστικός ο απομαγνητοφωνημένος διάλογος όπου εμφανίζεται η πρόθεση των κατηγορουμένων να «κάψουν μετανάστες», κάτι που σύμφωνα με την αστυνομία επιχείρησαν να εκτελέσουν, κάνοντας πράξη τη διάθεσή τους αυτή, στις 20 Μαΐου 2016, στη Στέγη Προσφύγων στην οδό Κάνιγγος 22, όπου κινδύνευσαν να καούν μικρά προσφυγόπουλα.

Το νοσηρό έργο των Ελλήνων νεοναζί επαναλήφθηκε τον Αύγουστο του ίδιου έτους στην κατάληψη της Στέγης Προσφύγων, Νοταρά 26, και στη βιβλιοθήκη και το κοινωνικό παντοπωλείο των κατοίκων του Ολυμπιακού Χωριού στις 17 Απριλίου 2016.

Ο 35χρονος Γεώργιος Δημητρίου από τα Γιάννενα, που χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο «Αλέξανδρος Τσαμπανίκας» και φέρεται ως αρχηγός των ΑΜΕ και των Combat 18, αναρτούσε βίντεο και κείμενα στο διαδίκτυο για την εμπρηστική δράση τους.

Ωστόσο στους αστυνομικούς δήλωσε ότι η οργάνωση ΑΜΕ είναι ακέφαλη, χωρίς αρχηγό, και ότι ο ίδιος έχει ρόλο συντονιστή. Παραδέχθηκε πάντως την ένταξή του σε αυτήν πριν από οκτώ χρόνια.

Το modus operandi της οργάνωσης

Σύμφωνα με τη δικογραφία και από τα στοιχεία που συνέλεξε η Αντιτρομοκρατική, προκύπτει ότι τουλάχιστον ο προαναφερόμενος μαζί με τους Ιωάννη-Χρήστο Μπαλάσκα, Σπυρίδωνα Μεταλληνό, Γεώργιο Μακρή, Παναγιώτη Αβραμίδη, Σάββα Αμανατίδη και Αθανάσιο Αλεπίδη έχουν ενταχθεί σε μια ιεραρχικά δομημένη και με διαρκή δράση οργάνωση, που επιδιώκει τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων και η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη για τουλάχιστον 30 ενέργειες.

Το διαβιβαστικό της αστυνομίας εμφανίζει τον «Αλέξανδρο Τσαμπανίκα» να έχει τουλάχιστον από τον περασμένο Νοέμβριο τον ρόλο της διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης. Καθόριζε τους στόχους και τον τρόπο δράσης της οργάνωσης δίνοντας στα μέλη σαφείς εντολές-οδηγίες και θωράκιζε τον τρόπο επικοινωνίας του δίνοντάς τες μέσω διαδικτύου. Ανέθετε στα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης τους ρόλους και τα καθήκοντα που εξυπηρετούσαν τους σκοπούς που εκείνος είχε καθορίσει.

Ειδικότερα, ο «Τσαμπανίκας», ως διευθύνων την οργάνωση, ενέταξε σε αυτήν τους Χρήστο Μπαλάσκα και Γεώργιο Μακρή (δικηγόρος), στους οποίους είχε αναθέσει διακριτούς ρόλους, δίνοντάς τους συγκεκριμένες εντολές.

Ο 32χρονος δικηγόρος προωθούσε τα συμφέροντα της οργάνωσης μέσω της δραστηριοποίησής του σε πολιτικούς φορείς, της παροχής νομικής βοήθειας στα μέλη της και, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη δικογραφία, ο δικηγόρος «είχε υποτάξει τη βούλησή του στη βούληση του Δημητρίου και εκτελούσε τις εντολές του».

Τον ρόλο της εκτέλεσης ενεργειών της οργάνωσης είχε αναθέσει στον Χρήστο Μπαλάσκα και τους έδινε οδηγίες σχετικά με το είδος του στόχου και τον τρόπο δράσης τους (επιθέσεις σε χώρους αντίθετης ιδεολογίας ή αναγραφή ακροδεξιών συνθημάτων).

Ο Μπαλάσκας συνέλεγε τις πληροφορίες για τον επικείμενο στόχο, έκανε κατόπτευση του χώρου και σχεδίαζε τον τρόπο προσέγγισης και διαφυγής.

Στη συνέχεια ενημέρωνε τον Μεταλληνό εάν χρειαζόταν να φέρει μαζί του το ρόπαλό του και το μέσο μετακίνησής τους και προμηθευόταν τα υλικά που θα χρησιμοποιούσαν, όπως μπιτόνια βενζίνης κ.λπ.

Μετά την ολοκλήρωση των επιθέσεων, βιντεοσκοπούσαν τα… έργα τους ή τραβούσαν φωτογραφίες, έστελναν το υλικό στον Δημητρίου και τον ενημέρωναν για την ολοκλήρωση και επιτυχία τους.

Στους αστυνομικούς ο Μεταλληνός παραδέχθηκε ότι συμμετείχε σε τέσσερις επιθέσεις και δήλωσε ότι ο Μπαλάσκας έπαιρνε εντολές από άγνωστο άνδρα μέσω messenger και facebook, τις οποίες εκτελούσε ανεξάρτητα από τη θέλησή του, ενώ ο άγνωστος δεν επιθυμούσε να συμμετάσχει ο ίδιος στις ενέργειες γιατί φοβόταν ότι θα προδοθούν στην αστυνομία.

Τη συμμετοχή σε τέσσερις επιθέσεις, τοποθετώντας γκαζάκια, παραδέχθηκε και ο Αθανάσιος Αλεπίδης, ενώ ισχυρίστηκε ότι η ομάδα στην οποία συμμετείχε εκείνος πραγματοποιούσε επιθέσεις μόνο σε αντιφασιστικά στέκια.

Ο Χρήστος Μπαλάσκας φέρεται ως φυσικός αυτουργός της τοποθέτησης εμπρηστικού μηχανισμού στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι «Ανω-Κάτω Πατησίων», της επίθεσης στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο «ΙΣΤΟΣ», του καψίματος της τουρκικής σημαίας, ενώ δεν προέβαινε σε καμία ενέργεια χωρίς να πάρει την έγκριση του Δημητρίου.

————————

«Combat 18»: Είπαν τα πάντα στην ΕΛ.ΑΣ.

(Κείμενο: Γιάννης Σουλιώτης, Καθημερινή, 9/3/2018)

Περιέγραψαν τη δράση τους με κάθε λεπτομέρεια στους αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής που τους συνέλαβαν, οι τρεις βασικοί κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην ακροδεξιά εξτρεμιστική οργάνωση «Combat 18/Ανένταχτοι Μαίανδροι Εθνικιστές». Ανακρινόμενοι στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ, ο φερόμενος ως αρχηγός της ομάδας και τα δύο άτομα, που τους τελευταίους μήνες συγκροτούσαν τον εκτελεστικό της βραχίονα, ομολόγησαν την εμπλοκή τους στην υπόθεση και αποκάλυψαν λεπτομέρειες για τη δομή και τη δράση της.

Ο φερόμενος ως αρχηγός, υπάλληλος βενζινάδικου στα Γιάννενα, 35 ετών, ομολόγησε ότι εντάχθηκε στους «Ανένταχτους Μαίανδρους Εθνικιστές – ΑΜΕ» πριν από το 2010, καθώς και ότι είναι διαχειριστής τεσσάρων προφίλ στο Facebook και δύο ιστοσελίδων, όπου δημοσιεύονταν φωτογραφίες από «δράσεις» της ομάδας και τα κείμενα ανάληψης ευθύνης ύστερα από κάθε επίθεση. Δεν περιορίστηκε σ’ αυτά, καθώς επιβεβαίωσε ότι υποδείκνυε στον άμεσο συνεργό του τους στόχους που ήθελε να χτυπήσει, δίνοντάς του οδηγίες για τη σωστή εκτέλεση των ενεργειών: «Του περιέγραψα πώς να το κάνει και συγκεκριμένα να περιλούσει την πόρτα με βενζίνη και να βάλει φωτιά. Ακόμα, του είπα να τραβήξει με βίντεο την ενέργεια και να μου τη στείλει για να την ανεβάσω στις σελίδες της οργάνωσης», λέει στην κατάθεση – ομολογία του ο φερόμενος ως επικεφαλής της «Combat 18/ΑΜΕ». Σε άλλο σημείο της προανακριτικής του απολογίας αποκαλύπτει ότι είχε δώσει οδηγίες στους συνεργούς του να γράψουν συνθήματα στους τοίχους για τη Μακεδονία (παραμονές του συλλαλητηρίου στην Αθήνα) και να πραγματοποιήσουν εμπρηστική επίθεση στο στέκι Ανω – Κάτω» στα Πατήσια. Τέλος, «καίει» ορισμένους από τους συγκατηγορούμενούς του, καθώς για τον έναν απ’ αυτούς αποκαλύπτει ότι είχε συμμετοχή στην εμπρηστική επίθεση σε κατάληψη μεταναστών στην οδό Νοταρά στα Εξάρχεια, ενώ ισχυρίζεται ότι ο 30χρονος συλληφθείς δικηγόρος ενεργούσε κατόπιν εντολών του.

Εξίσου αποκαλυπτικοί στις απολογίες τους ενώπιον των αστυνομικών ήταν και οι δύο άνδρες 35 και 44 ετών που, σύμφωνα με τη δικογραφία, συγκροτούσαν τον εκτελεστικό βραχίονα της εξτρεμιστικής ομάδας. Ο πρώτος απ’ αυτούς εξήγησε ότι ήρθε σε επαφή με τον φερόμενο ως «εγκέφαλο» των AME/Combat 18 στη διάρκεια συλλαλητηρίου που διοργάνωσε τον Οκτώβριο στο Σύνταγμα ενάντια στο σύμφωνο συμβίωσης των ομοφυλοφίλων. «Μεταξύ των φορέων που δήλωσαν συμμετοχή ήταν η οργάνωση “ΑΜΕ”. Η συμμετοχή τους δηλώθηκε διαδικτυακά μέσω της σελίδας της οργάνωσης στο Facebook. Εγινε αναδημοσίευση του καλέσματός μου από άτομο που χρησιμοποιούσε το προφίλ “Αλέξανδρος Τσαμπανίκας”, ο οποίος μου έκανε και αίτημα φιλίας το οποίο και αποδέχθηκα», κατέθεσε.

Αναφορικά με τον ρόλο του στην ομάδα, ο 35χρονος ομολόγησε τη συμμετοχή του σε δύο επιθέσεις αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενεργούσε υπό καθεστώς φόβου: «Επισκεφθήκαμε την κατάληψη και αφού είδαμε ότι δεν ήταν κάποιος μέσα για να μην υπάρχουν θύματα, τοποθέτησα τα δύο γκαζάκια στη μεταλλική είσοδο, τα περιέλουσα με μείγμα βενζίνης – πετρελαίου και έβαλα φωτιά» ομολόγησε, ενώ σε άλλο σημείο της κατάθεσής του είπε: «Φοβόμουν γιατί δεν γνώριζα τη δυναμική των ΑΜΕ και τι μπορούσαν να κάνουν στην οικογένειά μου». Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και ο 44χρονος, που είχε αναλάβει να βιντεοσκοπεί τις «δράσεις» της ομάδας. «Πήρα το κινητό και τον τράβηξα βίντεο όταν τοποθετούσε τα γκαζάκια». Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι ήταν περισσότερο φειδωλοί ή τήρησαν αρνητική στάση και επιφυλάχθηκαν να απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή μαζί με τους συνηγόρους τους (σήμερα και αύριο).

Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι

Aποκαλυπτικές συνομιλίες μεταξύ των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση κατέγραψαν οι αστυνομικοί από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι και παραμονές της σύλληψής τους. Την 26η Φεβρουαρίου, δύο από τους συλληφθέντες σχολιάζουν την αιματηρή επίθεση στο στέκι «Φαβέλα» του Πειραιά, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της δικηγόρου της οικογένειας Φύσσα, Ελευθερίας Τομπατζόγλου.

Α: Στη Φαβέλα τους τσακίσανε στο ξύλο ε; Β: Ναι ρε, αυτοί πρέπει να ήτανε του Πειραιά ε; Α: Το πήρε πάνω του ο άλλος. Αυτό βλέπω από τις αναρτήσεις του. Αφού οι άλλοι το αρνούνται και επίσημα με τον Μιχαλολιάκο. Β: Ναι εντάξει, ωραία πάντως, γούσταρα που τσακίσανε μια κ… (χυδαία έκφραση) τη δικηγόρο. Α: Του Φύσσα ναι. Στη συνέχεια αναφέρονται εκ νέου στη Χρυσή Αυγή. Α: Χρυσαυγίτες στη Φαβέλα, παντού, παντού. Β: Ε ναι, ποιος άλλος έχει τόσο κόσμο να πάει εκεί, ρε;

Σε συνομιλία που καταγράφηκε στις 20/2/2018, μέλος της ακροδεξιάς οργάνωσης συνομιλεί με τον υπάλληλο του υπουργείου Εξωτερικών, που είχε αποπειραθεί να ταξιδέψει στα Ιμια λίγο πριν από το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα. Υπάλληλος ΥΠΕΞ: Λοιπόν, έχει γίνει της… Ο υπουργός Εξωτερικών με πηγαίνει για ΕΔΕ και για απόλυση. Εντάξει; Β: Ξέρω, κάτι έχω ακούσει. Α: Δικηγόρο για την ΕΔΕ ξέρεις ποιον θα έχεις. Μην τα λέμε από το τηλέφωνο.

————————

Και χρυσαυγίτης και μαιάνδριος!

(Κείμενο: Γιάννης Μπασκάκης, ΕφΣυν, 9/3/2018)

Λέξη δεν είπε η Χρυσή Αυγή για τις συλλήψεις των μελών της ναζιστικής ομάδας που δρούσε με τα ονόματα Combat 18 Hellas και Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές (ΑΜΕ) από την Αντιτρομοκρατική. Και δεν είπε γιατί, όπως αποκαλύπτουμε σήμερα, ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκεται ένας πολύ δικός της άνθρωπος. Ο λόγος για τον Σπύρο Μεταλληνό, γνωστό από τη δράση του ως βασικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής στο τάγμα εφόδου του Πειραιά.

Ο Σπύρος Μεταλληνός, στέλεχος της Χ.Α. Πειραιά, ανάμεσα στους συλληφθέντες ναζιστές.

Η σύλληψη λοιπόν του Μεταλληνού, ο οποίος φέρεται να έχει παραδεχτεί τη συμμετοχή του στις εγκληματικές ενέργειες των ΑΜΕ/C18, επιβεβαιώνει τη διασύνδεση της μητρικής οργάνωσης, δηλαδή της Χρυσής Αυγής, με τις μικρές περιθωριακές ναζιστικές ομάδες που δρουν αποκλειστικά στην παρανομία, αντιγράφοντας τη δική της δράση και συγκρότηση.

Σήμερα φέρνουμε στο φως πλήθος ντοκουμέντων που αποδεικνύουν τη σχέση του Μεταλληνού με τη Χρυσή Αυγή και με την Τοπική Οργάνωσή της στον Πειραιά.

Σημειώνουμε ότι η συγκεκριμένη Τοπική είναι σήμερα ο πιο ενεργός Πυρήνας της ναζιστικής οργάνωσης, έχοντας διαδεχτεί τον Πυρήνα της Νίκαιας που κατέρρευσε μετά την ποινική δίωξη που ακολούθησε τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Ο Μεταλληνός εικονίζεται στις δράσεις του συγκεκριμένου τάγματος εφόδου, στο πλευρό του Σωτήρη Δεβελέκου, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής της Χρυσής Αυγής και ηγετικού στελέχους της στον Πειραιά (φωτ. 1).

Μάλιστα εικονίζεται να κάνει και ομιλίες στα τοπικά γραφεία, όπως στις 17 Ιανουαρίου του 2017 (φωτ. 2), ενώ μοιράζει έντυπο υλικό της Χρυσής Αυγής (φωτ. 3).

Ο Σπύρος Μεταλληνός

Φυσικά συμμετέχει και στις κοινές δράσεις των Πυρήνων της οργάνωσης στην περιφέρεια Πειραιά (Πειραιάς, Πέραμα, Σαλαμίνα, φωτ. 4) και βέβαια εικονίζεται και με τον περιφερειάρχη της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά και υπεύθυνο για τη δράση των ταγμάτων εφόδου στην περιοχή, δηλαδή τον Ιωάννη Λαγό (φωτ. 5 και 6).

Εκτός από τον Λαγό, ποζάρει και δίπλα στον μέχρι πρότινος βουλευτή της οργάνωσης Δημήτρη Κουκούτση (φωτ. 7), ενώ βρίσκεται ανάμεσα στα μέλη και στελέχη που η Χρυσή Αυγή στέλνει στο Εφετείο να παρακολουθούν τη μεγάλη δίκη, παριστάνοντας το κοινό.

Ο Σπύρος Μεταλληνός

Αλλά έχει κι έναν άλλο ρόλο. Να κατασκοπεύει όσους η οργάνωση θεωρεί πολιτικούς της αντιπάλους. Να πηγαίνει δηλαδή στις εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις αντιφασιστικών οργανώσεων και να φωτογραφίζει τους συμμετέχοντες, να φωτογραφίζει ακόμα και δικηγόρους της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη, ακόμα και τη Μάγδα Φύσσα.

Τον ρόλο αυτόν τον έχει προδώσει ο ίδιος μέσω των αναρτήσεών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αλήθεια, μετά απ’ όλα αυτά τι θα πει ο Φίρερ Μιχαλολιάκος; Ο,τι είπε και για τον Ρουπακιά; Περαστικός κι αυτός από τα γραφεία τους;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.