Δίκη Γερμανών νεοναζί (NSU): Περιμένοντας τη δικαίωση

Συγγενείς θυμάτων της νεοναζιστικής οργάνωσης NSU σε διαμαρτυρία τους στο Μόναχο το 2013, όταν ξεκίνησε η δίκη. Ενα από τα θύματα ήταν ο Θεόδωρος Βουλγαρίδης, μετανάστης στη Γερμανία.

(Κείμενο: Γιάννης Παπαδόπουλος, Καθημερινή, 6/3/2018)

Τη στοχοποίησαν, τη δυσφήμησαν, την πίεσαν να ομολογήσει ότι δήθεν εκείνη είχε σκοτώσει τον άντρα της. Στις αρχές Φεβρουαρίου, όμως, σχεδόν δεκατρία χρόνια μετά τη δολοφονία του Θεόδωρου Βουλγαρίδη στο Μόναχο από μέλη νεοναζιστικής οργάνωσης, η πρώην σύζυγός του Υβόννη μίλησε στο δικαστήριο. Μπορεί ακόμη να καθυστερεί η απονομή δικαιοσύνης, για την ίδια όμως είχε φτάσει η ώρα να αποκαταστήσει τη φήμη της οικογένειάς της και να αναδείξει ξανά τους λάθος χειρισμούς των Αρχών, με τον πιο επίσημο τρόπο.

«Ξέρω ότι ο σύζυγός μου θα ήθελε να δει τις κόρες του να μεγαλώνουν και να τις συνόδευε στην εκκλησία την ημέρα του γάμου τους. Ξέρω πόσο περήφανος θα ήταν με τη γέννηση της εγγονής του. Αλλά γνωρίζω ότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω τον χρόνο. Ακόμη κι όταν τελειώσει αυτή η δίκη, πρέπει όλοι να συνεχίσουμε να αναζητούμε απαντήσεις», είπε.

Ο Θεόδωρος Βουλγαρίδης, μετανάστης στη Γερμανία, δολοφονήθηκε στις 15 Ιουνίου 2005 με τρεις σφαίρες μέσα στο κλειδαράδικό του από τα μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης NSU, Ούβε Μούντλος και Ούβε Μπένχαρτ. Το ίδιο πιστόλι είχε χρησιμοποιηθεί προηγουμένως σε άλλους έξι φόνους ανδρών τουρκικής καταγωγής. Η δίκη, που αφορά συνολικά δέκα υποθέσεις φόνων, δύο βομβιστικές επιθέσεις και ληστείες, ξεκίνησε μόλις το 2013. Προτού οι γερμανικές αρχές αναγνωρίσουν τα προφανή ρατσιστικά κίνητρα και εντοπίσουν τους δράστες, απέδιδαν τις δολοφονίες στην τουρκική μαφία ή αντιμετώπιζαν ακόμη και τους συγγενείς των θυμάτων ως υπόπτους υποβάλλοντάς τους σε εξαντλητικές ανακρίσεις.

«Η δίκη επιτέλους οδήγησε στην αποκατάσταση της φήμης του Θεόδωρου και της οικογένειάς μας, έπειτα από χρόνια δυσφήμησης στην κοινή γνώμη και ψεύτικων κατηγοριών», λέει σε συνέντευξή της στην «Κ» η Υβόννη Βουλγαρίδη.

Πρόταση για ισόβια

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο εισαγγελέας πρότεινε ισόβια καταδίκη για την Μπεάτε Τσέπε, βασικό μέλος της οργάνωσης NSU, που συνελήφθη το 2011. Η πρώην σύζυγος του Ελληνα μετανάστη προσδοκά ότι αυτή θα είναι και η ετυμηγορία του δικαστηρίου. «Καμία τιμωρία όμως δεν θα μπορέσει να αλλάξει ό,τι έχει συμβεί. Τουλάχιστον εννέα υποστηρικτές των τρομοκρατών ερευνώνται και δεν έχουν κατηγορηθεί ακόμη. Επίσης δεν ασκήθηκε δίωξη σε στελέχη των κρατικών αρχών που κατέστρεψαν αρχεία και τεκμήρια της υπόθεσης, ενώ ορισμένοι εξ αυτών προήχθησαν. Αυτό είναι απαράδεκτο και δεν μας επιτρέπει να εμπιστευτούμε ξανά τις Αρχές», λέει στην «Κ».

Ο συνήγορος της οικογένειας Βουλγαρίδη, Γιαβούζ Ναρίν, εκτιμά πως η δίκη θα ολοκληρωθεί στις αρχές του καλοκαιριού. Ωστόσο, δεν δηλώνει ικανοποιημένος από την έκβαση των ερευνών. «Υπήρξαν πολυάριθμες ενδείξεις για τη δράση και άλλων νεοναζί υποστηρικτών των τρομοκρατών οι οποίες δεν εξετάστηκαν. Οπότε μπορούμε να συμπεράνουμε ότι και άλλοι υποστηρικτές της NSU κυκλοφορούν ελεύθεροι και αποτελούν πιθανό κίνδυνο», λέει ο κ. Ναρίν.

Οπως είχε δηλώσει ο ίδιος σε παλιότερη συνέντευξή του στην «Κ», το υποστηρικτικό δίκτυο των νεοναζί, που ακόμη δεν έχει εξαρθρωθεί σύμφωνα με τα στοιχεία της πολιτικής αγωγής, προμήθευε τα μέλη της NSU με όπλα, χρήματα, πλαστά έγγραφα και εκρηκτικά.

Σε κάποιες περιπτώσεις εξασφάλιζαν στους ακροδεξιούς εξτρεμιστές και κρησφύγετα.

Ο σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν διάβασε τα πρακτικά της δίκης της NSU στο πλαίσιο της έρευνάς του για την ταινία του «Μαζί ή τίποτα», που προβάλλεται αυτή την περίοδο στους ελληνικούς κινηματογράφους. Κατά την έρευνά του διαπίστωσε και τη σύνδεση της NSU με τη Χρυσή Αυγή.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο εισαγγελέας πρότεινε ισόβια καταδίκη για την Μπεάτε Τσέπε, βασικό μέλος της οργάνωσης NSU, που συνελήφθη το 2011.

«Επιδημία αμνησίας»

Στην πρόσφατη ομιλία της στο δικαστήριο του Μονάχου η κ. Βουλγαρίδη μίλησε για «επιδημία αμνησίας» που προσέβαλε πολλούς μάρτυρες, αναρωτήθηκε πόσα θύματα θα είχαν σωθεί εάν οι κρατικές υπηρεσίες έκαναν σωστά τη δουλειά τους και τόνισε ότι αρκετοί πληροφοριοδότες και υποστηρικτές της οργάνωσης NSU δεν έχουν ανακριθεί επαρκώς.

Για τον Ναρίν, αυτή ήταν μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της δίκης. Για πρώτη φορά, λέει, οι οικογένειες των θυμάτων μπόρεσαν να εκφραστούν. «Αυτοί βρίσκονται στην καρδιά της δίκης», τονίζει.

Για την κ. Βουλγαρίδη, όμως, ο επίλογος δεν πρόκειται να γραφτεί σύντομα. «Το ζήτημα δεν πρόκειται να τελειώσει για εμάς με μια δικαστική απόφαση», λέει στην «Κ». «Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να τιμωρηθούν όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.