ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.
(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 3/3/2018)
Με τον σχολιασμό των πρώτων 200 αναγνωστέων εγγράφων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και αφορούν τις τρεις εκδικαζόμενες υποθέσεις (δολοφονία Φύσσα, επιθέσεις σε συνδικαλιστές ΠΑΜΕ και Αιγύπτιους αλιεργάτες) συνεχίστηκε χθες, στη δικαστική αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, η δίκη της ναζιστικής οργάνωσης.
Δολοφονία Φύσσα
Στην πρώτη της παρουσία στο δικαστήριο μετά τον βαρύτατο τραυματισμό της κατά τη δολοφονική επίθεση τάγματος εφόδου της Χ.Α. στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Φαβέλα» η συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Ελευθερία Τομπατζόγλου αναφέρθηκε εκτενώς στα συμπεράσματα που προκύπτουν απ’ το οπτικοακουστικό υλικό που έχει καταγραφεί σε κάμερες καταστημάτων επί της οδού Τσαλδάρη στο Κερατσίνι το βράδυ της δολοφονίας.
Πρόκειται, όπως εξήγησε, για την πομπή χρυσαυγιτών με 8 μηχανές και πέντε αυτοκίνητα, εκ των oποίων το πρώτο είναι το ασημί του Ρουπακιά, που κατευθύνονται στο σημείο της δολοφονίας. Σχολιάζοντας υλικό από βίντεο λίγα λεπτά αργότερα η συνήγορος σημείωσε ότι προκύπτει το συμπέρασμα ότι η πομπή στρίβει αριστερά στην Κεφαλληνίας (προς Κοράλλι), όχι όμως το αυτοκίνητο του Ρουπακιά που στη συνέχεια μπαίνει στην Τσαλδάρη αντίθετα στο ρεύμα.
Τις διαδοχικές κλήσεις μεταξύ των χρυσαυγιτών (Άγγος, Πατέλης, Καζαντζόγλου, Χρυσαφίτης, Τσακανίκας, Ρουπακιάς κ.ά.) το ίδιο βράδυ ανέλυσε η Χρύσα Παπαδοπούλου, σημειώνοντας την έντονη κινητικότητα μεταξύ των μελών του τάγματος εφόδου.
«Τεράστιας αποδεικτικής σημασίας» χαρακτήρισε ο Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος τις τηλεφωνικές αυτές επικοινωνίες, από τις οποίες -όπως είπε ο συνήγορος- προκύπτει ότι «πρόκειται για ιεραρχικά οργανωμένη επιχείρηση του ετοιμοπόλεμου τάγματος της Νίκαιας που συγκροτήθηκε ταχύτατα και ανέλαβε δράση αφού τήρησε όλη την ιεραρχία».
Το σχεδιάγραμμα των κλήσεων πριν και μετά τη δολοφονία και τη «σιγή ασυρμάτου» τα λεπτά που η επίθεση ήταν σε εξέλιξη τεκμηριώνουν, σύμφωνα με τον Χάρη Στρατή, ότι η δολοφονία ήταν εν γνώσει της ηγεσίας της Χ.Α.
Την ιατροδικαστική έκθεση του Ρουπακιά σχολίασε η Ελευθ. Τομπατζόγλου, σημειώνοντας ότι δεν προκύπτει κανένα δείγμα ότι ο δράστης δέχτηκε σωματικές βλάβες, επομένως -συμπέρανε η συνήγορος- καταρρίπτεται ο ισχυρισμός της υπεράσπισης περί συμπλοκής.
Αντίθετα, η ιατροδικαστική έκθεση του Φύσσα επιβεβαιώνει, σύμφωνα με τη Χρ. Παπαδοπούλου, ότι το θύμα είχε δεχτεί επίθεση πριν μαχαιρωθεί από τον Ρουπακιά. «Τα τραύματα καταδεικνύουν ότι ο Ρουπακιάς με την πρώτη μαχαιριά πέτυχε τον περικαρδιακό σάκο και με τη δεύτερη και την καρδιά. Δεν επιτυγχάνονται τυχαία αυτά τα τραύματα, δείχνει γνώση του πού να χτυπήσει. Όχι όπως κατέθεσε η αδερφή του ότι με μαχαιράκι ούτε μπριζόλα δεν έκοβε», είπε η συνήγορος.
Τόσο η Χρ. Παπαδοπούλου όσο και ο Ανδρέας Τζέλλης εστίασαν στην αδράνεια αστυνομικών, όπως προκύπτει από τα διαβιβαστικά σήματά τους. «Έδωσαν χρόνο στους χρυσαυγίτες να κάνουν ό,τι θέλουν. Και αν αυτοί οι αστυνομικοί δεν έκαναν “βολτίτσες”, ενδεχομένως αυτή η μάνα να μην έκλαιγε τώρα», είπε ο κ. Τζέλλης δείχνοντας προς το ακροατήριο όπου βρισκόταν η μητέρα του Παύλου.
Τα έγγραφα αυτά σχολίασε και ο Χάρης Στρατής χαρακτηρίζοντας σημαντικά τα σήματα των αστυνομικών που περιγράφουν ότι βλέπουν άτομα «με σιδηρομπουνιές και ρόπαλα».
Ο Θανάσης Καμπαγιάννης ανέλυσε τα σημεία που αποδεικνύουν τον οργανωμένο χαρακτήρα της δολοφονίας Φύσσα ως εξής: άμεση και ταχεία συγκρότηση του τάγματος εφόδου της Νίκαιας μέσω τηλεφώνων και sms, συντεταγμένη μετάβαση του τάγματος έξω από το «Κοράλλι», συλλογική δράση της ομάδας κρούσης κατά τη διάρκεια της επίθεσης, οργανωμένη απόπειρα συγκάλυψης μετά τη σύλληψη Ρουπακιά, αδράνεια της αστυνομίας.
«Τα αναγνωστέα έγγραφα σε συνδυασμό με τις μαρτυρικές καταθέσεις επιβεβαιώνουν πλήρως τα διαλαμβανόμενα στο βούλευμα όσον αφορά την τέλεση της ανθρωποκτονίας Φύσσα από οργανωμένη ομάδα κρούσης της Χρυσής Αυγής στο πλαίσιο δράσης της και στοιχειοθετούν την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης», κατέληξε ο Θ. Καμπαγιάννης.
Επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ
Στη δολοφονική επίθεση κατά των συνδικαλιστών του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ στο Πέραμα και στην προαναγγελία της από ηγετικά στελέχη της Χ.Α. εστίασε κατά τον σχολιασμό του ο Μάνος Μαλαγάρης.
«Επειδή δεν πέθανε ο Πουλικόγιαννης σημαίνει ότι δεν υπάρχει απόπειρα ανθρωποκτονίας; Είναι άδικο να κρίνεται ο χαρακτήρας ενός εγκλήματος από το τι βλάβη προκάλεσε στο θύμα», σχολίασε ο Θεόδ. Θεοδωρόπουλος και αναφέρθηκε στα όπλα της επίθεσης (καδρόνια, φθορές σε οχήματα, ιδιοκατασκευή με μεταλλική απόληξη) που προβλήθηκαν ως φωτογραφικό υλικό στο δικαστήριο.
Τα όπλα αυτά ο Άγγελος Βρεττός τα χαρακτήρισε «εγκληματικές σιδηροκατασκευές με δυνατότητα να τελέσουν ανθρωποκτονίες».
Και οι τρεις προαναφερθέντες συνήγοροι σχολίασαν το περιεχόμενο των ομιλιών των χρυσαυγιτών στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, εστιάζοντας στο γεγονός ότι επέλεξε να το δώσει στη δημοσιότητα η ίδια η οργάνωση και συμπεραίνοντας ότι με τον τρόπο αυτό η Χ.Α. προανήγγειλε το χτύπημα εναντίον των πολιτικών αντιπάλων της.
Επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες
Για τα έγγραφα που αφορούν τη δολοφονική επίθεση κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών τοποθετήθηκε ο συνήγορός τους Κώστας Σκαρμέας, τονίζοντας τη σφοδρότητα των χτυπημάτων που -όπως είπε- προκύπτει από τα τραύματα των θυμάτων.
Επικαλέστηκε, επίσης, βίντεο με δηλώσεις Λαγού («Οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες θα λογοδοτούν σε μας», «θα βγάλουμε σιγά σιγά όλους τους λαθρομετανάστες») και εξήγησε ότι από αυτό προκύπτει ότι η επίθεση είχε ήδη προαναγγελθεί από την ηγεσία της Χ.Α.
Τέλος, ο Χάρης Στρατής συσχέτισε την προαναγγελία της επίθεσης στο Πέραμα με την προαναγγελία της επίθεσης στους Αιγύπτιους αλιεργάτες.
Υπεράσπιση
Από την πλευρά της η υπεράσπιση επέμεινε στoν ισχυρισμό της περί δήθεν «πολιτικής δίωξης», ενώ προσπάθησε παράλληλα να πείσει ότι η προαναγγελία της επίθεσης στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ είναι «πολιτικός λόγος» ρωτώντας: «Πού ακούσατε εμπρηστικό λόγο; Ακούσατε απειλές;»
Υπενθυμίζουμε ότι σε βίντεο έχουν καταγραφεί οι δηλώσεις του Ι. Λαγού («Οι λακέδες του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ […] θα εξαφανιστούν από εδώ πέρα μέσα»), του Ηλ. Παναγιώταρου («Πολύ σύντομα το απόστημα που έχει και όνομα, που είναι το ΠΑΜΕ, θα τελειώσει […] και όλα αυτά με την αρωγή της Χ.Α.») και του Ν. Μίχου («Το μεγάλο πρόβλημα είναι το μεγάλο απόστημα που λέγεται ΠΑΜΕ») κατά την επίσκεψή τους στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στις 8/8/2013.
Σχεδόν ένα μήνα μετά (12/9/2013) το τάγμα εφόδου του Περάματος, με επικεφαλής τον Αναστάσιο Πανταζή, επιτέθηκε στους συνδικαλιστές.
«Ψυχρή και αδικαιολόγητη δολοφονία»
Στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης αναγνώστηκε από την έδρα η κατάθεση της Χρύσας Τοσλούκου στους ανακριτές, η οποία περιέγραψε όσα έζησε τη νύχτα της δολοφονίας του Φύσσα και χαρακτήρισε το χτύπημα στον Παύλο «ψυχρό, αδικαιολόγητο και παντελώς αναίτιο».
Από την κατάθεση της συντρόφου του Φύσσα αξίζει να σημειωθεί το σημείο που αναφέρεται στη στάση αστυνομικών, στους οποίους -όπως υποστηρίζει- κατευθύνθηκε τρέχοντας η ίδια για να ζητήσει βοήθεια όταν ξαφνικά από την οδό Κεφαλληνίας είδε να έρχονται με απειλητικές διαθέσεις κάποιοι μαυροφορεμένοι με ξυρισμένα κεφάλια.
«Ούρλιαζα, τους είπα ότι οι φίλοι μου κινδυνεύουν και τους παρακαλούσα να έρθουν να βοηθήσουν. Θυμάμαι χαρακτηριστικά έναν αστυνομικό να μου λέει “δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, είναι πάρα πολλοί”», ανέφερε στην κατάθεσή της η Χρ. Τοσλούκου και υποστήριξε ότι ο ίδιος αστυνομικός, μετά τη δολοφονία, προσποιούνταν ότι μόλις είχε φτάσει στο σημείο.
Περιέγραψε, επίσης, στους ανακριτές πώς ένας από τους χρυσαυγίτες που βρίσκονταν έξω από το «Κοράλλι» έφερε το πρόσωπό του πολύ κοντά στο δικό της και της είπε «Τον πούστη σου που τον έφερες στο μαγαζί», δείχνοντας προς την κατεύθυνση που ήταν ο Παύλος. «Αυτόν τον ξαναείδα αργότερα στο YouTube σε επεισόδια της Χ.Α. σε λαϊκή αγορά του Μεσολογγίου», κατέθεσε η ίδια.
* Επόμενη δικάσιμος τη Δευτέρα 5 Μαρτίου στο Εφετείο Αθηνών με τη συνέχιση του σχολιασμού αναγνωστέων εγγράφων από την υπεράσπιση.