(Κείμενο: Αφροδίτη Φράγκου, Εργατική Αλληλεγγύη, 28/2/2018)
Μέσα από τα δεκάδες αναγνωστέα έγγραφα που εξέτασε το δικαστήριο κατά την 226η έως 229η δικάσιμο (21-23/2 και 27/2), η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής συνεχίζει να αποκαλύπτεται σε όλη την ανατριχιαστική έκτασή της.
Τόσο η ιατροδικαστική έκθεση του δολοφόνου Ρουπακιά (έγγραφο 55) όσο και οι φωτογραφίες του στις 18/9 το πρωί (έγγραφο 117) κάνουν σκόνη την υπερασπιστική του γραμμή, ότι δηλαδή δέχτηκε επίθεση από 15 άτομα και «από το φόβο του» έβγαλε στα τυφλά το μαχαίρι. Δεν έχει ούτε γρατζουνιά. Η τοξικολογική του εξέταση (έγγραφο 56) είναι αρνητική, ο δολοφόνος πήγε στο σημείο της επίθεσης νηφάλιος.
Η ιατροδικαστική έκθεση του Παύλου Φύσσα διαλύει και το παραμικρό ψήγμα αμφιβολίας ότι το χτύπημα, όχι μόνο δεν ήταν από φόβο, αλλά ήταν εν ψυχρώ, επαγγελματικό, υπολογισμένο: «Τρώση του άνω λοβού του αριστερού πνεύμονα, από το τραύμα Νο1… Τρώση του περικαρδιακού σάκου σε δύο σημεία, από το τραύμα Νο1 και το τραύμα Νο2… Καρδιά: τρώση αυτής στην κορυφή, από το τραύμα Νο2…» Και τα δύο χτυπήματα του δολοφόνου βρήκαν ζωτικά όργανα, το ένα την καρδιά.
Σε τρία από τα βίντεο από κάμερες ασφαλείας που προβλήθηκαν, φαίνεται καθαρά η πομπή από 8 μηχανές η μία πίσω από την άλλη (όπως είχαν καταθέσει οι αυτόπτες μάρτυρες) και το ασημί αυτοκίνητο να τις ακολουθεί. Σε ένα ακόμη βίντεο φαίνεται το αυτοκίνητο που οδηγούσε, ασημί Νισσάν Αλμέρα, να σταματάει στην οδό Ξάνθου, να περιμένει λίγα δεύτερα να περάσει το τελευταίο κανονικά διερχόμενο αμάξι, και στη συνέχεια να μπαίνει ανάποδα στην Τσαλδάρη για να φτάσει το σημείο της επίθεσης (έγγραφο 113).
Στη συνέχεια το δικαστήριο εξέτασε τα έγγραφα που σχετίζονται με την επίθεση στους συνδικαλιστές της Ζώνης του Περάματος. Διαβάστηκαν οι ιατροδικαστικές εκθέσεις των 9 θυμάτων (έγγραφα 126-135), που όλες αναφέρουν χτυπήματα, ανάμεσα στα οποία πολλά στο κεφάλι και κάποια να έχουν προκληθεί από όργανα που τρυπάνε, ενώ ένα θύμα έχει σπασμένο χέρι.
Βίντεο-προαναγγελία
Το δικαστήριο είδε πλέον ιδίοις όμασι την προαναγγελία της επίθεσης, το περίφημο βίντεο της επίσκεψης Λαγού, Παναγιώταρου και Μίχου στη Ζώνη και τις δηλώσεις αμέσως μετά. Έγινε σαφές ότι το μήνυμα δεν χωράει παρερμηνείες, ενώ το βίντεο που έπαιξε στην αίθουσα του δικαστηρίου φέρει την υπογραφή (logo) της οργάνωσης, καταρρίπτοντας έτσι τα περί στοχευμένης περικοπής που επικαλείται η Υπεράσπιση. Η ναζιστική οργάνωση είπε δια στόματος Λαγού: «οι λακέδες του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ θα εξαφανιστούν από εδώ πέρα μέσα», ενώ δια στόματος Παναγιώταρου: «το απόστημα που έχει και όνομα, λέγεται ΠΑΜΕ, θα τελειώσει», λίγες ημέρες πριν τη δολοφονική επίθεση (έγγραφο 123).
Τέλος, όσον αφορά στην υπόθεση της επίθεσης στο σπίτι των Αιγύπτιων αλιεργατών, η δολοφονική πρόθεση του τάγματος εφόδου του Περάματος αποκαλύπτεται στα χτυπήματα που προκάλεσε στον Αμπουζίντ Εμπαράκ. Το έγγραφο 159 δικαιώνει το θύμα, που το καλοκαίρι του 2016 είχε υποστεί ρατσιστική λοιδορία μέσα στο δικαστήριο από την υπεράσπιση, η οποία ανάμεσα σε πολλά άλλα ισχυρίστηκε ότι ο Εμπαράκ «υπερβάλλει» για το πόσο σοβαρά χτυπήθηκε αλλά και ότι λέει ψέματα πως έχει μεταλλική ενίσχυση στο σαγόνι! «Οίδημα και εκχύμωση περιοφθαλμικής χώρας, βαθύ θλαστικό τραύμα κάτω χειλών, κάταγμα ρινικών οστών, εκγόμφωση δοντιού και διαταραχή της σύγκλισης λόγω καταγμάτων κάτω γνάθου. […] Πραγματοποιήθηκε […] τοποθέτηση συρμάτινης περίδεσης», γράφει το πιστοποιητικό νοσηλείας του Ευαγγελισμού, επιβεβαιώνοντας ότι οι χρυσαυγίτες είχαν σκοπό να τον σκοτώσουν, χτυπώντας τον ανελέητα στο κεφάλι.
Άλλες υποθέσεις
Ανάμεσα στις άλλες υποθέσεις για τις οποίες διαβάστηκαν έγγραφα είναι η επίθεση στο στέκι Αντίπνοια το 2008, μια επίθεση που όλοι θυμήθηκαν μετά το πρόσφατο δολοφονικό χτύπημα στη Φαβέλα στις 25/2. Στο στέκι Αντίπνοια έγινε οργανωμένη εισβολή, επιθέσεις στους παρόντες (ο ένας μαχαιρώθηκε) και καταστροφές στο χώρο, ενώ χαρακτηριστικό του χρυσαυγίτικου τρόπου δράσης είναι ότι υπήρχε χρονοδιάγραμμα επίθεσης. Όπως έχει διατυπωθεί στο έγγραφο 179 (απόφαση του Ε’ Τριμελούς Πλημμελημάτων, 12/4/13, στην οποία παραπέμπει την υπόθεση σε Μικτό Ορκωτό, καθώς πρόκειται για απόπειρα ανθρωποκτονίας και όχι βαριά σωματική βλάβη της αρχικής κατηγορίας): «…δεν ολοκληρώθηκε η ενέργειά τους [σ.σ: η ανθρωποκτονία], από λόγους ανεξάρτητους της θέλησής τους, διότι έλαβαν εντολή να αποχωρήσουν από τον τόπο του εγκλήματος, παρελθόντος του προμελετημένου για εισβολή στο χώρο των θυμάτων χρόνου».
Από τα έγγραφα 181 και 183, τέλος, που αφορούν την επίθεση στο στέκι Συνεργείο, προκύπτει ότι το αυτοκίνητο που βρισκόταν στο χώρο την ώρα της επίθεσης είναι μισθωμένο από τη Βουλή για τον βουλευτή της Χ.Α, Γ.Λαγό.
Πλαστικοποιημένη κάρτα της κεντρικής διοίκησης της ΧΑ που βρέθηκε στο αυτοκίνητο του Ρουπακιά
Ο Ρουπακιάς, λίγες ώρες μετά την δολοφονία. Δεν έχει πάνω του ούτε γρατζουνιά, κι όμως ισχυρίζεται ότι δέχτηκε επίθεση.
Το πογκρόμ του 2011
Η εμβληματικής σημασίας υπόθεση του ρατσιστικού πογκρόμ του Μάη του 2011 έφτασε για πρώτη φορά σε ακροατήριο δικαστηρίου, με τη μορφή γραπτής αναφοράς και βίντεο (έγγραφο 173). Το πογκρόμ ξεκίνησε σαν αντίποινα μετά τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη στις 10/5/11 και κράτησε 4 ολόκληρες ημέρες, με αποκορύφωμα την 12/5/11. Ο απολογισμός ήταν τουλάχιστον 100 τραυματίες, δεκάδες σοβαρά τραυματισμένοι (19 νοσηλεύτηκαν στην Πολυκλινική και 20 στον Γεννηματά, πολλοί από αυτούς μαχαιρωμένοι) και ένας νεκρός, ο 21χρονος Μπαγκλαντεσιανός Αλίμ Αμπντούλ Μάναν.
Η δράση της Χρυσής Αυγής ήταν κεντρική στο πογκρόμ αυτό, πράγμα που είδε και το δικαστήριο στα βίντεο που προβλήθηκαν: ο Ηλίας Κασιδιάρης είναι ομιλητής στην πορεία της 12/5/11, η οποία ήταν η ραχοκοκαλιά των επιθέσεων εκείνη την ημέρα. Στα πλαϊνά της διαδήλωσης, μέρα μεσημέρι και με την ανοχή της αστυνομίας που ουσιαστικά συνόδευε, οι πογκρομιστές κυνηγούσαν και χτυπούσαν μετανάστες, ενώ έσπαζαν μαγαζιά μεταναστών. Ο Κασιδιάρης φαίνεται επίσης να ηγείται αργότερα της πορείας. Επιπλέον, στις πρώτες σειρές της διαδήλωσης, τα βίντεο δείχνουν αλυσίδες μαυροντυμένων με τα γνωστά στυλιάρια-«σημαίες».
Όπλα
Από κάμερες ασφαλείας φαίνονται οι ίδιες «σημαίες» ως όπλα εναντίον όποιων σκουρόχρωμων ανθρώπων είχαν την ατυχία να βρίσκονται στην οδό Αθηνάς την ώρα του πογκρόμ. Τα βίντεο δείχνουν επίσης τη στάση της αστυνομίας, η οποία παριστάνει για μια στιγμή ότι «δεν επιτρέπει» στους τραμπούκους να περάσουν, αλλά αμέσως μετά η πορεία προχωράει κανονικά στο τρομοκρατικό και δολοφονικό της έργο στην Αθηνάς. Βίντεο από τα δελτία ειδήσεων δείχνουν μαυροντυμένους να ψάχνουν μετανάστες μέσα σε μαγαζιά. Μάλιστα ένας μαγαζάτορας, παρά την τρομοκρατία, επιμένει ότι δεν κρύβει μετανάστες, ενώ την ίδια στιγμή από άλλη κάμερα φαίνεται μια οικογένεια μεταναστών με μικρό παιδί να κρύβεται έντρομη πίσω από τον πάγκο του. Ο χρυσαυγίτης φεύγει απειλώντας.
Η αναφορά που διαβάστηκε στο δικαστήριο κάνει λόγο και για άλλα πρόσωπα που είναι φανερό ότι οργανώνουν το πογκρόμ, καθώς και τη σχέση τους με στελέχη της ΧΑ όπως φαίνονται από την κοινή εμφάνισή τους σε δράσεις της ναζιστικής οργάνωσης. Παρά τις δυνατότητες που υπάρχουν χάρη στις φωτογραφίες και τα βίντεο, αλλά και στις δεκάδες μαρτυρίες, καμία κίνηση δεν έγινε ούτε για να διωχθούν τα άτομα που επιτίθενται, ούτε για να βρεθεί η σχέση τους με τη ΧΑ. Η αστυνομία προχώρησε σε 47 προσαγωγές. Τελικά συνελήφθη μόνο ένας και μάλιστα μετανάστης (!!) για σωματική βλάβη και φθορές!
Αποχώρησε η Πολιτική Αγωγή
Αίτημα για διακοπή της 229ης δικάσιμου (27/2) υπέβαλε η Πολιτική Αγωγή της οικογένειας Φύσσα, καθώς η Ελευθερία Τομπατζόγλου, που δέχτηκε δολοφονική επίθεση στις 25/2 από χρυσαυγίτες δεν μπορούσε να παραστεί.
Οι συνήγοροι του ΠΑΜΕ και των Αιγύπτιων ψαράδων συντάχθηκαν με το αίτημα, ενώ στην αίθουσα διαβάστηκε και η ανακοίνωση του ΔΣΑ που καταδικάζει το γεγονός και «επισημαίνει ότι πρόκειται για νέο σοβαρό περιστατικό επίθεσης μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, με θύμα συνήγορο πολιτικής αγωγής στη συγκεκριμένη δίκη». Η έδρα απέρριψε το αίτημα και η πολιτική αγωγή αποχώρησε. Η υπεράσπιση στο μεταξύ πρόλαβε να προκαλέσει αναταραχή, να διεκδικήσει το ρόλο του θύματος, να βρίσει δια στόματος Γ. Μιχαλόλια τη Μάγδα Φύσσα και να κάνει λόγο για «ατύχημα». Το θράσος τους δεν έχει όρια.
Επόμενες δικάσιμοι
- Μάρτης: 2/3, 7/3, 12/3, 15/3, 21/3, 27/3 και 28/3 στον Κορυδαλλό. 5/3, 13/3 και 22/3 στο Εφετείο.