Η αλήθεια λάμπει παρά τα τεχνικά προβλήματα [22/2/2018]

EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη.

(Κείμενο: Αφροδίτη Τζιαντζή, ΕφΣυν, 23/2/2018)

Με γοργούς ρυθμούς, παρά τα τεχνικά προβλήματα, εξελίσσεται η δίκη της Χρυσής Αυγής, φτάνοντας σχεδόν στη μέση της μαραθώνιας διαδικασίας των αναγνωστέων εγγράφων.

Στους περίπου 200 φακέλους που έχουν ήδη διαβαστεί στο δικαστήριο ζωντάνεψαν με λεπτομέρειες τα εγκλήματα της ναζιστικής οργάνωσης, μην αφήνοντας αμφιβολία για τη φύση τους. Οργανωμένες, συντεταγμένες και πολυπρόσωπες ήταν και οι πρώτες τρεις επιθέσεις που εξέτασε το δικαστήριο -η ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα και οι απόπειρες ανθρωποκτονίας των μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα και των Αιγύπτιων αλιεργατών.

Αυτό συνάγεται από το πλήθος εγγράφων που διαβάστηκαν χθες και προχθές στο δικαστήριο, από διαβιβαστικά της Αστυνομίας μέχρι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες χρυσαυγιτών, υλικό από κάμερες και φωτογραφίες.

Οπως αποδεικνύουν τα πειστήρια, τα εγκλήματα τελέστηκαν συλλογικά από ομάδες κρούσης-τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, με ιεραρχική δομή. «Ατομα της Χρυσής Αυγής» είναι η φράση που επαναλαμβάνεται συνεχώς στα διαβιβαστικά της Αστυνομίας από τη νύχτα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, ενώ σε όλες τις επιθέσεις οι δράστες άφησαν τα διαπιστευτήριά τους: ταυτότητες μελών της Χρυσής Αυγής στο αυτοκίνητο του δολοφόνου Ρουπακιά, ρόπαλα με μεταλλική απόληξη έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής Περάματος μετά την επίθεση στο ΚΚΕ, βίντεο-προαναγγελία της επίθεσης στους Αιγύπτιους αλιεργάτες σε εκδήλωση χρυσαυγιτών στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

Στα αρνητικά της διαδικασίας καταγράφεται η έλλειψη κατάλληλης μηχανής προβολής-προτζέκτορα στην αίθουσα του Εφετείου, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να προβληθεί το οπτικοακουστικό υλικό από τις κάμερες των παρακείμενων καταστημάτων τη νύχτα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι «η εικόνα περισσεύει έξω από το πανί», όπως είπε η πρόεδρος, και γι’ αυτό, μολονότι οι φάκελοι των τριών υποθέσεων έχουν ήδη ολοκληρωθεί, οι ψηφιακοί δίσκοι θα παιχτούν ετεροχρονισμένα, σήμερα.

Αφού λύθηκε το πρόβλημα του ενοχλητικού βουητού από τα μικρόφωνα, που παρατηρήθηκε την Τετάρτη, η διαδικασία κύλησε ομαλά χθες Πέμπτη, καθώς αναγνώστηκαν φάκελοι και από τις επόμενες υποθέσεις εγκλημάτων της Χρυσής Αυγής: το ρατσιστικό πογκρόμ του 2011, τις επιθέσεις στα στέκια «Αντίπνοια» (2008) και «Συνεργείο» (2013) από μηχανοκίνητα τάγματα εφόδου, την απόπειρα ανθρωποκτονίας μαθητή στο Φάληρο από τον χρυσαυγίτη Αποστολόπουλο και τον συνεργό του, τη δολοφονία του μετανάστη Σαχτζάτ Λουκμάν από τους χρυσαυγίτες Λιακόπουλο και Στεργιόπουλο το 2013.

Η δίκη συνεχίζεται σήμερα στην αίθουσα του Κορυδαλλού, οπότε θα ολοκληρωθεί η προβολή των βίντεο και θα ακολουθήσει σχολιασμός.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.