«Η Χρυσή Αυγή εξέπεμπε μηνύματα μίσους στους πολίτες» [23/1/2018]

(Κείμενο: Μαρία Δήμα, ΕφΣυν, 24/1/2018)

Με τις καταθέσεις του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Λυκούδη, καθώς και του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Ρήγα, συνεχίστηκε χθες στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού η δίκη για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Και οι δύο πολιτικοί κατέθεσαν στο δικαστήριο τη μαρτυρία τους για την παρουσία της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής αυγής εντός της Βουλής, η οποία, σύμφωνα με τον Σπύρο Λυκούδη, κατά την είσοδό της στη Βουλή «λειτουργούσε σαν άγημα», κάτι που όπως είπε δεν ταίριαζε με το κλίμα του κοινοβουλίου, καθώς η όλη συμπεριφορά τους ήταν σαν να απευθύνονται σε εχθρούς με ακραίο λόγο μίσους.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής ενώπιον των δικαστών έκανε λόγο για άμεση σχέση της ρητορικής της Χρυσής Αυγής εντός της Βουλής με την εκτός του κοινοβουλίου δράση της.

Ωθούσαν στη βία

«Αν ένας πολιτικός χώρος εκπέμπει το μήνυμά του σε άξονα μίσους και με πείσει ως πολίτη, είναι εύκολο να ξεφύγω και να προβώ σε έκνομες ενέργειες. Να επιχειρήσω να “καθαρίσω” την κοινωνία από τον μετανάστη ή τον αντιφρονούντα. Αυτό εξέπεμπαν. Η εκπομπή του μηνύματος είχε τέτοιο μίσος ώστε αν ο πολίτης πειθόταν, θα υπερέβαινε τις όποιες αναστολές του. Δεν θα είχε όρια η βιαιότητα της αντίδρασης» είπε ο κ. Λυκούδης.

Μάλιστα, πρόσθεσε, η όλη συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής άλλαξε μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, καθώς «έχουν προσαρμοστεί στην κοινοβουλευτική διαδικασία, αλλά με τον ίδιο ακραίο λόγο».

Ο μάρτυρας εξέφρασε ακόμα την πεποίθηση ότι η επίθεση της Χρυσής Αυγής εναντίον του Παύλου Φύσσα είχε «τελείως πολιτικά χαρακτηριστικά λόγω του χώρου που ανήκε».

Αναφερόμενος στη δήλωση του Νίκου Μιχαλολιάκου περί ανάληψης πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία Φύσσα, σημείωσε ότι «ο Μιχαλολιάκος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία, αλλά δεν καταδίκασε την ενέργεια. Ουσιαστικά δέχθηκε την ενέργεια».

Ακολούθως, ο πρώην βουλευτής Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας, αναφερόμενος στην παρουσία των χρυσαυγιτών στη Βουλή, έκανε λόγο για τρόπο «πρωτόγνωρο και σοκαριστικό».

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν ήταν ότι επρόκειτο για ένα κόμμα που μπήκε στη Βουλή και δεν ξέρει να συμπεριφερθεί: ήταν συντεταγμένοι με ιεραρχικό τρόπο. Πάντα πρώτος έμπαινε ο Μιχαλολιάκος. Εμπαιναν με συγκεκριμένο, στρατιωτικό τρόπο, συντεταγμένοι σε όλα… Νόμιζαν πως έτσι προκαλούσαν δέος».

«Παραστρατιωτικός»

Ο πολιτικός αποκάλεσε τη Χρυσή Αυγή «παραστρατιωτική οργάνωση», που έχει τη βουλευτική της δομή και έχει και άλλες δομές, όπως τα τάγματα εφόδου.

«Λυπάμαι που η ελληνική πολιτεία άργησε να αντιμετωπίσει το φαινόμενο» είπε, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τον πολιτικό της λόγο «εμπρηστικό» και επισημαίνοντας πως οι ακραίες εκφράσεις κ.λπ. δεν ήταν παρεκτροπές, αλλά επιλεγμένος «τρόπος άσκησης της πολιτικής της».

Ο πολιτικός, απαντώντας σε ερωτήσεις για τη στάση της ηγεσίας σε επιθέσεις και δράσεις της Χρυσής Αυγής, κυρίως στη δολοφονία Φύσσα αλλά και την επίθεση κατά των μελών του ΠΑΜΕ, είπε: «Αν ήθελε, η ηγεσία θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί με πολλούς τρόπους. Καταδικάζοντας με σαφήνεια τα περιστατικά και τους δράστες με βροντερό τρόπο και απομονώνοντας πολιτικά όσους σχετίζονταν. Δεν είδα κάποια καταδίκη. Είδα έπαρση και κομπασμό».

Η δίκη συνεχίζεται αύριο με την κατάθεση του πρώην δημάρχου Νίκαιας, Στέλιου Μπενετάτου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.