EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ.
(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 15/1/2018)
Σημαντικά στοιχεία για τη δράση ταγμάτων εφόδου στον Αγιο Παντελεήμονα εισέφερε ενώπιον της έδρας που δικάζει τη ναζιστική οργάνωση η ηθοποιός και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Κανελλοπούλου, που προτάθηκε από την πολιτική αγωγή των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ.
Μόνιμη κάτοικος της περιοχής από το 2001, η μάρτυρας αναφέρθηκε εκτενώς στο «άβατο» του Αγίου Παντελεήμονα, όπου η Χ.Α. επιβλήθηκε με τη βία και τον φόβο με σκοπό να επεκτείνει το «πετυχημένο αυτό πείραμα» και σε άλλες περιοχές.
«Μετά τη δολοφονία Καντάρη το 2011 ζήσαμε ένα απίστευτο πογκρόμ», ανέφερε η εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος Αθήνας εκείνη την περίοδο και περιέγραψε τις άγριες επιθέσεις κατά μεταναστών που «έτρεχαν σαν τρομαγμένα πουλιά» για να γλιτώσουν από τη βία των χρυσαυγιτών.
Σύμφωνα με την ίδια, οι δράστες ήταν οργανωμένοι, ομοιόμορφα ντυμένοι με παραλλαγές και μαύρες μπλούζες που έφεραν διακριτικά της Χ.Α., ενώ πολλοί κάλυπταν με κουκούλες τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους. «Με τον τρόπο αυτό αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη, λένε “εγώ είμαι η Χ.Α, σφάζω και μαχαιρώνω”, αλλά όχι την ποινική για να αποφύγουν τις συνέπειες», εξήγησε.
Χειραγώγηση
Η Μ. Κανελλοπούλου αναφέρθηκε και στον πρωταγωνιστικό ρόλο των Ηλ. Κασιδιάρη και Ηλ. Παναγιώταρου σε ακόμη ένα πογκρόμ -όπως το χαρακτήρισε- στην οδό Μιχαήλ Βόδα το 2012 μετά τον τραυματισμό Ελληνα κουρέα. Οπως είπε, οι υπόδικοι βουλευτές κατηύθυναν τους «αγανακτισμένους» εξωθώντας τους να διώξουν από τη χώρα τούς «εχθρούς» και φωνάζοντας από μεγάφωνα «η δημοκρατία δεν είναι τίποτα, η πατρίδα είναι πάνω από τη δημοκρατία».
Σε ερώτηση της προέδρου για τους «αγανακτισμένους κατοίκους» η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι τους χειραγωγούσε και οργάνωνε η Χ.Α. εναντίον μεταναστών και όσων άρθρωναν δημοκρατικό και αλληλέγγυο λόγο.
Περιέγραψε, δε, τη λεκτική βία που έχει υποστεί η ίδια από τη Χ.Α. τόσο εντός του Κοινοβουλίου, όταν ο βουλευτής Αρβανίτης την απείλησε ότι θα της κόψει τον λαιμό, όσο και στην περιοχή κατοικίας της, με προπηλακισμούς, ευθείες απειλές και αισχρούς χαρακτηρισμούς. Αν και αυτά τα περιστατικά συχνά γίνονταν ενώπιον αστυνομικών, η μάρτυρας χαρακτήρισε «πλημμελέστατη» την παρουσία τους και «αμαρτωλό» το Α.Τ. Αγ. Παντελεήμονα.
Ενα αόρατο χέρι…
Για τη δολοφονική επίθεση τάγματος εφόδου εναντίον των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα το 2013 η μάρτυρας είπε ότι ήταν «προαναγγελθείσα τρομοκρατική ενέργεια» που είχε τον ίδιο στόχο με την επίθεση εναντίον των Αιγύπτιων αλιεργατών, τον οικονομικό έλεγχο των δύο ζωνών, αλλά και κοινά χαρακτηριστικά δράσης.
«Εμφανίζονται οπλισμένοι όλοι μαζί, χτυπάνε όλοι μαζί, φεύγουν όλοι μαζί. Σαν ένα αόρατο χέρι να διευθύνει αυτή την τρομοκρατική ορχήστρα», είπε και πρόσθεσε ότι με τον ίδιο τρόπο κινούνται και στη Βουλή, «σαν ένας μικρός στρατός ανθρώπων που κάθονται και σηκώνονται όλοι μαζί».
Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα η δράση των ταγμάτων εφόδου έχει περιοριστεί, υποστήριξε η κ. Κανελλοπούλου και τόνισε ότι η «εγκληματική δράση της Χ.Α. είναι οργανωμένη από την κεντρική διοίκηση της οργάνωσης ως μέρος ενός σχεδίου με αρχή, μέση και τέλος».
Πογκρόμ με προσκλήσεις;
(Κείμενο: Γιάννης Μπασκάκης, ΕφΣυν, 15/1/2018)
Κατά την εξέταση της Μαρίας Κανελλοπούλου στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης, η εισαγγελέας ρώτησε αν οι ομάδες που επιχειρούσαν κατά τη διάρκεια του πογκρόμ που οργάνωσε η Χρυσή Αυγή στο κέντρο της Αθήνας το 2011 μετά τη δολοφονία του Μ. Καντάρη, «ήταν αυτόκλητες ή είχαν κληθεί από κατοίκους».
Λες και αν είχαν κληθεί από «κατοίκους» θα νομιμοποιούνταν να μαχαιρώνουν στους δρόμους και να «σφάζουν ό,τι κινείται».
Η ερώτηση αυτή της εισαγγελέως προκάλεσε το σχόλιο του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Θανάση Καμπαγιάννη, ο οποίος επισήμανε το αυτονόητο. Οτι δηλαδή «και από κατοίκους να είχαν κληθεί, πάλι αυτόκλητες θα ήταν αυτές οι ομάδες».
Και στη συνέχεια ρώτησε τη μάρτυρα αν «η χήρα του Καντάρη κάλεσε ποτέ αυτού του είδους τις ομάδες», με την κ. Κανελλοπούλου να απαντά «ποτέ» και ότι αντιθέτως «έστειλε μήνυμα στο δημοτικό συμβούλιο που ήταν μνημείο πολιτισμού».
Καμπαγιάννης: Οι αυτόκλητες αυτές ομάδες κυνηγούσαν υπόπτους της δολοφονίας Καντάρη; Κάνανε και προανακριτικά έργα να μάθουν ποιοι δολοφόνησαν τον Καντάρη;
Κανελλοπούλου: Οχι, ήταν αυτόκλητοι.
Καμπαγιάννης: Με ποιον τρόπο επέλεγαν τα θύματά τους αυτές οι ομάδες;
Κανελλοπούλου: Αδύναμους και ανυπεράσπιστους ανθρώπους. Ανθρώπους διαφορετικούς από αυτούς σε ιδεολογία, ομοφυλόφιλους, κυνηγούσαν τον αδύναμο και ανυπεράσπιστο.
* Η δίκη συνεχίζεται την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου στη δικαστική αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού.