Λιάνα Κανέλλη: «Χαρακτηριστικό του φασισμού η δειλία» [11/1/2018]

EUROKINISSI.

(Κείμενο: efsyn.gr, 11/1/2018)

Καταιγιστική ήταν η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Η κ. Κανέλλη καταφέρθηκε εναντίον των χρυσαυγιτών, αποκαλώντας τους μεταξύ άλλων ναζί, ρατσιστές, εκπροσώπους του κεφαλαίου και εκμεταλλευτές του κοινοβουλευτισμού.

Η βουλευτής του ΚΚΕ στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο που διαδραματίζει ο Νίκος Μιχαλολιάκος, τονίζοντας ότι τίποτα δεν γίνεται χωρίς αρχηγική εντολή. Μάλιστα αναφέρθηκε στη δήλωση Μιχαλολιάκου περί ανάληψης «πολιτικής ευθύνης» για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, σημειώνοντας ότι ο αρχηγός της Χ.Α. «το έκανε γιατί δεν είχε περιθώρια να ισχυρίζεται ότι δεν ξέρει, καθώς υπήρχε αντίδραση. Θα υπονόμευε την αρχηγική του θέση. Πολιτική ευθύνη σημαίνει “μην τολμήσετε να αλλάξετε ιδέες επειδή ‘πιάστηκε’ ο Ρουπακιάς. Συνεχίστε τη γραμμή που ξέρετε.”»

Και συμπλήρωσε στο ίδιο ύφος: «Χαρακτηριστικό του φασισμού είναι η δειλία. Η εξόντωση των Εβραίων στο Άουσβιτς και μετά η άρνηση όσων έγιναν. Η δήλωση Μιχαλολιάκου δείχνει ότι θα στείλει στον Καιάδα όποιον κι αν είναι, αρκεί να μείνει αλώβητος ο αρχηγός. Δεν πάτησε κανένα κουμπί με τα χεράκια του ο Χίτλερ στο Άουσβιτς».

«Εκπαιδευμένος σφαγέας ο Ρουπακιάς»

Αναφερόμενη στον δράστη της δολοφονίας, Γιώργο Ρουπακιά, η κ. Κανέλλη κατέθεσε ότι «δεν ήταν περαστικός, αλλά εκπαιδευμένος σφαγέας, μαχαιροβγάλτης. Είμαι 64 ετών. Δεν ξέρω μαχαιροβγάλτες να σκοτώνουν τυχαία».

Για την επίθεση κατά των μελών του ΠΑΜΕ, η μάρτυρας υποστήριξε ότι είχε γίνει με στόχο να τρομοκρατηθούν εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και να μην μπαίνουν στα συνδικαλιστικά σωματεία. «Επεδίωκαν να μην πολλαπλασιαστεί η ισχύς όσων αντιστέκονταν στη διάλυση της Ζώνης».

Η κ. Κανέλλη υποστήριξε ότι οι χρυσαυγίτες αποδέχονται πλήρως τη βία και ότι ως ναζιστές πολεμάνε κατά των κομμουνιστών. Αναφερόμενη στην επίθεση σε βάρος των Αιγυπτίων αλιεργατών στο Πέραμα, η κ. Κανέλλη τόνισε πως αντίστοιχα προβλήματα είχαν συμπατριώτες τους αλιεργάτες στη Μηχανιώνα: «Επειδή είναι οργανωμένοι, είναι διπλά επικίνδυνοι για τους χρυσαυγίτες. Είναι διπλά στόχος τους».

Η μάρτυρας μίλησε και για την επίθεση που δέχθηκε η ίδια από τον βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη κατά τη διάρκεια εκπομπής, υποστηρίζοντας ότι προηγήθηκε εντολή από τον αρχηγό: «Η επίθεση ήταν προαποφασισμένη. Λέει ο αρχηγός “θα τους κυνηγήσουμε” και έρχεται ο Κασιδιάρης και με πλακώνει μέσα στο στούντιο. Ο Κασιδιάρης ήταν ο ευνοούμενος τού αρχηγού. Πιστεύω πως είχε σχεδιαστεί αρχικά κατά της Ρένας Δούρου. Εγώ αντέδρασα. Το έχουν κάνει και ομοϊδεάτες τους αυτό, στο εξωτερικό, στην τηλεόραση».

«Λειτουργούν ως εγκληματική οργάνωση και στη Βουλή»

Αναφορικά με τον ρόλο των χρυσαυγιτών στο Κοινοβούλιο, η κ. Κανέλλη δήλωσε: «Είμαι από το 2000 στη Βουλή. Οι άνθρωποι που τάσσονται με το κεφάλαιο δεν θα είχαν καλύτερους εκπροσώπους. Εκφράζουν το εφοπλιστικό κεφάλαιο, τους εργολάβους και τους υπεργολάβους, τον εκβιασμό στα μεροκάματα… Είναι εγκληματική οργάνωση και έτσι λειτουργούν και στη Βουλή… Χρησιμοποιούν βίαια τον κοινοβουλευτισμό, τον εκμεταλλεύονται».

Για το θέμα των «συσσιτίων μόνο για Έλληνες», είπε: «Είναι ρατσιστές. Τα έκαναν για να εξευτελίσουν όσους πεινάνε και να έχουν τους Έλληνες να εξαρτώνται από αυτούς. Να τους στρέφουν κατά των υπολοίπων. Το “καθαρό αίμα” κριτήριο αν θα φας, αν θα ζήσεις αν θα πεθάνεις. Είναι Μεγκελική θεώρηση».

Όσο για τη στάση της Αστυνομίας απέναντι στη Χρυσή Αυγή, η κ. Κανέλλη σημείωσε ότι είναι «εξαιρετικά ανεκτική» και πρόσθεσε ότι οι χρυσαυγίτες είναι οι μόνοι από διαδηλωτές που θα καλυφθούν πίσω από τα ΜΑΤ αν γίνει ένα επεισόδιο, «άλλοι διαδηλωτές όχι».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.