Οι αχυράνθρωποι της Χρυσής Αυγής – Αποποιείται την ευθύνη της ιστοσελίδας του ο Μιχαλολιάκος για να διασωθεί δικαστικά

Μιχαλολιάκος και Κασιδιάρης αρνούνται την ευθύνη για την ιστοσελίδα και την εφημερίδα της Χρυσής Αυγής.

(Κείμενο: Δημήτρης Ψαρράς, ΕφΣυν, 8/1/2017)

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε τον νεολογισμό «αυτοφωράκιας» από τη χρήση του σε ποινικές υποθέσεις της νύχτας. Ο όρος περιγράφει το άτομο που παρουσιάζεται ως δήθεν υπεύθυνος νυχτερινού κέντρου ώστε σε περιπτώσεις αυτόφωρης δίωξης να κλειστεί προσωρινά στο κρατητήριο, αντί του πραγματικού υπευθύνου.

Και νά τώρα που μαθαίνουμε ότι υπάρχει ολόκληρο «κόμμα» το οποίο λειτουργεί μ’ αυτόν τον τρόπο. Πρόκειται βέβαια για τη Χρυσή Αυγή, της οποίας η ηγεσία δηλώνει παντελώς άσχετη με την επίσημη ιστοσελίδα της και υποδεικνύει ένα κατώτερο στέλεχος ως ιδιοκτήτη και υπεύθυνο για το περιεχόμενό της!

Στο εδώλιο για συκοφαντική δυσφήμηση

Οι εξωφρενικοί αυτοί ισχυρισμοί αναμένεται να αναπτυχθούν μεθαύριο, Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, από τον Ν. Μιχαλολιάκο και τον Ηλ. Κασιδιάρη ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, όπου θα εκδικαστεί η μήνυση που έχει υποβάλει εναντίον τους για συκοφαντική δυσφήμηση το πρώην στέλεχος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Σταύρου.

Ο δικηγόρος Ηλίας Σταύρου υπήρξε μέλος της οργάνωσης από το 2005 μέχρι και το 2013. Στις εκλογές του 2012 ήταν υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής στην Ημαθία και στη συνέχεια τοποθετήθηκε από τον Μιχαλολιάκο στη Βουλή ως επιστημονικός συνεργάτης του. Από τη θέση αυτή αποχώρησε τον Δεκέμβριο του 2013 για προσωπικούς και πολιτικούς λόγους.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο ίδιος, από το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου είχε διαπιστώσει την εγκληματική δράση της οργάνωσης και είχε προσπαθήσει να απεμπλακεί.

Μάλιστα τον Ιούνιο του 2014 είχε καταθέσει στις ανακρίτριες που ερευνούσαν την υπόθεση όσα στοιχεία διέθετε για την «εγκληματική συμμορία», όπως την αποκάλεσε.

Η οργάνωση απάντησε με δύο διαδοχικά ανυπόγραφα κείμενα στις 18 και στις 19.6.2014, στα οποία αποδίδονται στον Σταύρου εξαιρετικά βαρείς χαρακτηρισμοί για την προσωπικότητά του, την ηθική του υπόσταση και κυρίως για την ψυχική του υγεία.

Ο πρώην χρυσαυγίτης προσέφυγε στη Δικαιοσύνη με αγωγή και μήνυση εναντίον του κόμματος Χρυσή Αυγή, του αρχηγού Μιχαλολιάκου και του υπεύθυνου Τύπου Κασιδιάρη.

Για να αποφύγει την καταδίκη, η Χρυσή Αυγή ως κόμμα και τα δυο ηγετικά της στελέχη κατέφυγαν σ’ αυτό που κάνουν πάντα: είπαν ότι ούτε το «κόμμα» ούτε οι δυο τους έχουν σχέση με την ιστοσελίδα.

Ο γραμματέας της οργάνωσης Καβάλας, Δ. Βογιατζής Ο γραμματέας της οργάνωσης Καβάλας, Δ. Βογιατζής, τον οποίο υποδεικνύει ως υπεύθυνο για την ιστοσελίδα της οργάνωσης ο Μιχαλολιάκος.

Παραθέτουμε το απόσπασμα από το επίσημο κείμενο που κατέθεσαν στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών:

«Ο ενάγων ισχυρίζεται (παραβιάζοντας παγκοσμίως γνωστά θέματα αναφορικά με τις ιστοσελίδες και τη διαχείρισή τους) ότι η ιστοσελίδα αποτελεί ιδιοκτησία της Χρυσής Αυγής και ότι κύριοι υπεύθυνοι για τις θέσεις του εν λόγω κόμματος αλλά και για τη δημοσιοποίηση των θέσεων στο κοινό είναι αφενός ο γεν. γραμματέας της Νικόλαος Μιχαλολιάκος και αφετέρου ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του κόμματος Ηλίας Κασιδιάρης.

»Οι παραπάνω ισχυρισμοί είναι πλήρως ψευδείς και ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα, δεδομένου ότι η ιστοσελίδα με στοιχεία “xrysaygh.com”, η οποία λειτουργεί μέσω server στο εξωτερικό (προκειμένου να αποφεύγει τις συχνές “κυβερνοεπιθέσεις” που την καθιστούσαν στο παρελθόν ανενεργή), έχει ως ιδιοκτήτη τον Δημήτριο Βογιατζή, ο οποίος διαθέτει εταιρία ως ελεύθερος επαγγελματίας στην Καβάλα και συνεργάζεται με το κόμμα.

»Δηλαδή η ιδιοκτησία της σελίδας δεν ανήκει στον πολιτικό σχηματισμό, αλλά στον ανωτέρω επαγγελματία, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που η εβδομαδιαία εφημερίδα “Χρυσή Αυγή”, που ασφαλώς εκφράζει και αυτή τις θέσεις του κινήματος, εκδίδεται όχι από το κόμμα αλλά από συγκεκριμένο εκδότη. Με άλλα λόγια, ο ενάγων, προκειμένου να είναι νομιμοποιημένη παθητικά η αγωγή του, θα έπρεπε να τη στρέψει όχι κατά του κόμματος που δεν έχει την ιδιοκτησία, αλλά κατά του ιστοτόπου με στοιχεία “xrysaygh.com”, αναζητώντας από τον server τις σχετικές πληροφορίες, που άλλωστε αναγράφονται ευκρινώς στη βάση της ιστοσελίδας».

Για όλα φταίει ο… τεχνικός

Δεν ξέρει τι να πρωτοθαυμάσει κανείς σ’ αυτό το επίσημο κείμενο της ναζιστικής οργάνωσης. Την ευκολία με την οποία ο «Φίρερ» Μιχαλολιάκος απαρνείται την ιστοσελίδα της οργάνωσής του, αλλά και την ίδια την εφημερίδα της, ή την άνεση με την οποία υποδεικνύει στη Δικαιοσύνη ως υπεύθυνο για τις ελεγχόμενες πράξεις έναν χαμηλόβαθμο «συναγωνιστή» του;

Η ταυτότητα της ιστοσελίδας δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Ιδιοκτήτης και υπεύθυνος είναι η ίδια η Χρυσή Αυγή, ενώ ο Βογιατζής απλώς τη σχεδιάζει ως προγραμματιστής Η/Υ.

Γεγονός είναι ότι ο υποδεικνυόμενος ως υπεύθυνος Δημήτριος Βογιατζής έχει σχέση με την ιστοσελίδα της οργάνωσης, αλλά όπως ρητά αναφέρεται σ’ αυτήν ως «σχεδιαστής» της.

Αλίμονο αν την ευθύνη για το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας φέρει ο τεχνικός (ο προγραμματιστής) ή για το περιεχόμενο μιας εφημερίδας ο υπεύθυνος του ατελιέ της. Ο Βογιατζής δεν είναι απλώς ένας «επαγγελματίας», ο οποίος «συνεργάζεται» με την οργάνωση.

Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, γραμματέας της οργάνωσης στην Καβάλα και υποψήφιος βουλευτής της. Σε ομιλίες του δεν παραλείπει να καταγγείλει τα «κόκκινα σκυλιά» που προδίδουν το έθνος, από τον «συμμοριτοπόλεμο» μέχρι το «Πολυτεχνείο».

Η ταυτότητα της εφημερίδας «Χρυσή Αυγή» με εκδότη τον Μιχαλολιάκο (έως 2.12.2014)... Η ταυτότητα της εφημερίδας «Χρυσή Αυγή» με εκδότη τον Μιχαλολιάκο (έως 2.12.2014)…

Αλλά η ιστοσελίδα δεν είναι δική του. Οπως αναφέρει και η ίδια η ιστοσελίδα ( xrysaygh .com ), πρόκειται για την «επίσημη ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής, του μοναδικού εθνικιστικού κινήματος στην Ελλάδα».

Η διατύπωση αυτή βρίσκεται στον κεντρικό κώδικα της ιστοσελίδας (meta name=«description» content) και φυσικά δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Στον ίδιο κώδικα αναφέρεται ως σχεδιαστής-διαχειριστής ο Βογιατζής με τα αρχικά του (Website design / code / admin from D.V.).

Στην αρχική σελίδα του ιστοτόπου εξάλλου υπάρχουν το όνομα και το λογότυπο της οργάνωσης, ενώ δίπλα αναφέρεται και «Χρυσή Αυγή © 2012-2018».

...και στη συνέχεια τον Βλαχόπουλο και τον… «Κορογόνα» (από 3.12.2014) …και στη συνέχεια τον Βλαχόπουλο και τον… «Κορογόνα» (από 3.12.2014).

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πάμπολλα παραδείγματα με τα οποία πιστοποιείται ότι ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας είναι η Χρυσή Αυγή και ο Αρχηγός της και όχι βέβαια ο… Βογιατζής, ο οποίος απλώς διεκπεραιώνει την τεχνική δουλειά και τώρα πάνε, καθώς φαίνεται, να του φορτώσουν και τις ποινικές ευθύνες.

Οσο για την υπόδειξη της Χρυσής Αυγής να αναζητηθεί ο… server που βρίσκεται στο εξωτερικό ως υπεύθυνος για τυχόν αδικήματα που διαπράττονται μέσω της ιστοσελίδας της, δηλαδή η επιχείρηση που απλώς νοικιάζει χώρο στην οργάνωση, αυτή μόνο ως κακόγουστη και προκλητική προσπάθεια παραπλάνησης της Δικαιοσύνης μπορεί να εκληφθεί. Αλλά απ’ ό,τι φαίνεται, αρχικά ο στόχος της Χρυσής Αυγής πέτυχε.

Το αστικό δικαστήριο απέρριψε την αγωγή του Σταύρου, με την αιτιολογία ότι αυτός στράφηκε κατά του κόμματος «Χρυσή Αυγή» και κατά του Αρχηγού Μιχαλολιάκου και του υπεύθυνου Τύπου Κασιδιάρη και όχι, όπως θα έπρεπε, «κατά της ιστοσελίδας με τα στοιχεία xrysaygh. com, όπως αυτή νόμιμα εκπροσωπείται» (απόφαση 1641/2016).

Γνωστή τακτική

Καλείται τώρα το ποινικό δικαστήριο να δώσει τη δική του ετυμηγορία. Αλλά όποια κι αν είναι αυτή, με την επιλογή του Μιχαλολιάκου να απαρνηθεί ακόμα και τα επίσημα «δημοσιογραφικά» όργανα του «κόμματός» του, αποκαλύπτεται για ακόμα μια φορά το πάγιο σχέδιο της ηγεσίας των ναζιστών να διασώζεται η ίδια σε βάρος κατώτερων στελεχών, όπως είδαμε στην περίπτωση του Ρουπακιά ή του Ζέρβα, αλλά ακόμα και υπαρχηγών του «Φίρερ», όπως συνέβη παλιότερα με τον Ανδρουτσόπουλο.

Το πρώτο που έκανε ο Μιχαλολιάκος μετά την αγωγή και τη μήνυση του Ηλία Σταύρου ήταν να σβήσει από τον ιστότοπο της Χρυσής Αυγής τα δύο επίμαχα δημοσιεύματα της 18ης και της 19.6.2014.

Μόνο που τα ίδια δημοσιεύματα παραμένουν μέχρι σήμερα αναρτημένα στα δύο μπλογκ της Χρυσής Αυγής ( xryshaygh. blogspot. gr και koinonikosethnikismos . wordpress. com ), εξακολουθώντας να περνούν το δηλητηριώδες μήνυμά τους. Αλλά υπάρχει και χειρότερο.

Μέχρι και τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές υπάρχει αναρτημένο στον επίσημο ιστότοπο της οργάνωσης «μήνυμα» του Μιχαλολιάκου από τη φυλακή με ημερομηνία 19.6.2014, το οποίο επικυρώνει τα συκοφαντικά άρθρα (εφόσον παραπέμπει ευθέως σ’ αυτά!) και έτσι αποδεικνύεται ότι είναι εντελώς ψευδής ο ισχυρισμός του ότι «δεν έχει καμιά δυνατότητα ηλεκτρονικής ή άλλης επικοινωνίας με τον έξω κόσμο» ή ότι «εξάλλου ουδέποτε ασχολήθηκα με το περιεχόμενο της σελίδας».

Υποκριτικά το μήνυμα αυτό του Μιχαλολιάκου δεν αναπαράγει τη συκοφαντία, λέγοντας ότι πρόκειται για «ζητήματα προσωπικών δεδομένων», αλλά φροντίζει να παραπέμπει με σύνδεσμο (link) στα επίμαχα κείμενα.

Υπάρχει βέβαια τώρα το ενδεχόμενο να σβηστεί και αυτό το μήνυμα του Μιχαλολιάκου, αλλά τώρα είναι αργά. Η πρακτική του σβησίματος ενοχοποιητικών αναρτήσεων έχει ξεκινήσει από πολύ νωρίς, αλλά είναι ατελέσφορη, εφόσον όλα έχουν ήδη αποθηκευτεί («Η Χρυσή Αυγή σβήνει τα ίχνη της», «Εφ.Συν.», 21.2.2014).

Στην ίδια γραμμή με τον Μιχαλολιάκο, ο Κασιδιάρης αρνείται ότι έχει σχέση με τις συκοφαντικές αναρτήσεις, προβάλλοντας τη δικαιολογία ότι «μετά την προφυλάκισή μου δεν διαθέτω καν οπτική επαφή της σελίδας». Μόνο που ο Κασιδιάρης προφυλακίστηκε στις 10.7.2014, τρεις βδομάδες δηλαδή μετά τις αναρτήσεις εναντίον του Σταύρου!

Το Πόθεν Εσχες και η συνέντευξη της Ζαρούλια

Ακόμα πιο προκλητική είναι η ευκολία με την οποία ο Μιχαλολιάκος απαρνείται εκτός από την ιστοσελίδα της οργάνωσής του και την ίδια την εφημερίδα της.

Μέχρι το τελευταίο του Πόθεν Εσχες δηλώνει ιδιοκτήτης «ατομικής επιχείρησης» με έτος ίδρυσης το 1993, δηλαδή της εφημερίδας «Χρυσή Αυγή», η οποία σύμφωνα με συνέντευξη της Ελένης Ζαρούλια ήταν αυτή που του απέδιδε τόσα χρόνια τα προς το ζην!

Αλλά και η «ταυτότητα» της εφημερίδας «Χρυσή Αυγή» την επίμαχη περίοδο προδίδει αυτά που θέλει τώρα να κρύψει ο «Αρχηγός», ότι δηλαδή εφημερίδα και ιστότοπος είναι υπό τον δικό του απόλυτο έλεγχο.

Το πρακτορείο διανομής Τύπου «Αργος» εμφανίζει έως σήμερα ως εκδότη την Ουρανία Μιχαλολιάκου Το πρακτορείο διανομής Τύπου «Αργος» εμφανίζει έως σήμερα ως εκδότη την Ουρανία Μιχαλολιάκου.

Η «ταυτότητα» άλλαξε στο φύλλο της 2.12.2014. Πλέον εμφανίζεται ως «εκδότης-διευθυντής» ο Δημήτριος Βλαχόπουλος και για πρώτη φορά υπάρχει ξεχωριστός ιδιοκτήτης, κάποιος «ΚΟΡΟΓΟΝΑΣ», αγνώστων λοιπών στοιχείων. Και ο μεν Βλαχόπουλος είναι ήδη γνωστό ότι αποτελεί το επιχειρηματικό άλτερ έγκο του Μιχαλολιάκου, συγκεντρώνοντας τη «γενική διεύθυνση», το «μάρκετινγκ», την «οικονομική διεύθυνση» της επιχείρησης «Χρυσή Αυγή», αλλά εμφανίζεται και ως εκδότης της άλλης εβδομαδιαίας εφημερίδας της («Εμπρός»), καθώς και ιδιοκτήτης της εμπορικής της επιχείρησης.

Είναι φυσικά διορισμένος από τον Μιχαλολιάκο και για τις υπηρεσίες του, σύμφωνα με την έκθεση του ΣΔΟΕ, λαμβάνει 8.634 ευρώ τον μήνα.

Πάντως μέχρι και σήμερα, στο Πρακτορείο Εφημερίδων «Αργος», ως εκδότης της εφημερίδας «Χρυσή Αυγή» εμφανίζεται η Ουρανία Μιχαλολιάκου.

Νομίζουμε ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι ο Ν. Μιχαλολιάκος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης και υπεύθυνος της ναζιστικής οργάνωσης, της ιστοσελίδας, των εφημερίδων, αλλά και της δράσης της.

One thought on “Οι αχυράνθρωποι της Χρυσής Αυγής – Αποποιείται την ευθύνη της ιστοσελίδας του ο Μιχαλολιάκος για να διασωθεί δικαστικά

  1. FYI – ΚΟΡΟΓΟΝΑΣ, οπως τα Κορογωνιανικα, το χωριο του Μιχαλολιακου στο Δημο Ανατολικης Μανης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.