(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 20/12/2017)
Με την κατάθεση της Ελένης Τάκου, συντονίστριας του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας μεταξύ 2012-2015, ολοκληρώθηκε χθες η τελευταία συνεδρίαση για το 2017 στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης.
Η μάρτυρας αναφέρθηκε στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επιθέσεων που κατέγραψε το Δίκτυο εκείνη την περίοδο, εκ των οποίων πάνω από τις μισές ήταν οργανωμένες και είχαν συγκεκριμένο modus operandi που προσιδιάζει στον τρόπο δράσης της Χ.Α.
Oπως περιέγραψε, πολυάριθμες ομάδες, πεζή ή με μηχανάκια, με μαύρα ρούχα και όπλα (ρόπαλα, μαχαίρια, σιδηρογροθιές), έχοντας πολλές φορές καλυμμένα πρόσωπα με κράνη ή κουκούλες, πραγματοποιούσαν οργανωμένες επιθέσεις κατά μεταναστών τις νυχτερινές ώρες, ενώ συχνά είχαν μαζί τους σκυλιά.
Σε αρκετές από αυτές τα θύματα ταυτοποίησαν ως θύτες μέλη της Χ.Α., είτε αναγνώρισαν διακριτικά της οργάνωσης, είπε η μάρτυρας και πρόσθεσε ότι αυτό επιβεβαιώνεται και εκ του αποτελέσματος καθώς για κάποιες από τις επιθέσεις έχουν καταδικαστεί στελέχη της Χ.Α.: για παράδειγμα η πρόσφατη καταδίκη της υποψήφιας βουλευτή Θέμιδος Σκορδέλη για μαχαίρωμα Αφγανού το 2011 ή η τελεσίδικη καταδίκη των Παπαβασιλείου – Περρή για τον εμπρησμό του μπαρ Cointreau.
Οσον αφορά την επίσης καταγεγραμμένη από το Δίκτυο επίθεση κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών, υπάρχει έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας το 2012 ακριβώς λόγω της σφοδρότητάς της και του κοινού modus operandi, σημείωσε η κ. Τάκου και περιέγραψε ότι, όπως προκύπτει από τη μαρτυρία ενός από τους Αιγύπτιους που δέχτηκαν την επίθεση, μια πολυάνθρωπη, μαυροφορεμένη και οπλισμένη ομάδα, αποτελούμενη κυρίως από άντρες, στοχοποίησε τα θύματα λόγω καταγωγής και όχι προσωπικών διαφορών.
Η Χ.Α. δεν στοχοποιεί συγκεκριμένα άτομα αλλά την κοινότητα στην οποία ανήκουν, τόνισε και πρόσθεσε ότι το μήνυμα που έρχεται από ψηλά είναι ότι «εδώ δεν μπορείτε να υπάρχετε και με τη βία θα σας κάνουμε να φύγετε».
Μετά την ποινική δίωξη κατά της ηγεσίας της οργάνωσης υπάρχει δραστική μείωση στις καταγραφές του Δικτύου, υποστήριξε η πολιτική επιστήμονας, και σημείωσε ότι, πλην της Χ.Α., δεν υπάρχουν επιθέσεις που να συνδέονται με άλλες οργανώσεις.
Η υπεράσπιση επιχείρησε να παρουσιάσει ως αντίφαση την κάλυψη των χαρακτηριστικών των δραστών με κράνη και κουκούλες, τη στιγμή που έφεραν στις μπλούζες τους διακριτικά της οργάνωσης. Ωστόσο, όπως έχει καταδειχτεί από τις πάνω από 100 καταθέσεις μαρτύρων κατηγορητηρίου, μπορεί οι φυσικοί αυτουργοί να προσπαθούσαν να κρύψουν την ατομική τους ταυτότητα, αλλά η Χ.Α. επιδίωκε να γνωστοποιείται ποιος βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις προπαγανδίζοντας τη βίαιη δράση της.
Π. Κωνσταντίνου: Η Χ.Α. διαθέτει μηχανισμό βίας
Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η εξέταση του Πέτρου Κωνσταντίνου, δημοτικού συμβούλου Αθηναίων και συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ, ο οποίος τις δύο μέρες που κατέθετε αναφέρθηκε με συγκεκριμένα στοιχεία στις επιθέσεις της ναζιστικής οργάνωσης κατά μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας όντας ο ίδιος -ως μέλος του Συμβουλίου Ενταξης Μεταναστών- αποδέκτης των καταγγελιών των θυμάτων.
Σύμφωνα με τον Π. Κωνσταντίνου, με την είσοδο της Χ.Α. στη Βουλή το 2012 και μέχρι τη δολοφονία Φύσσα υπήρξε σημαντική αύξηση των επιθέσεων καθώς η οργάνωση χρησιμοποίησε τη δύναμή της για να εξαπλώσει τη δράση της, ενώ είχε «συστηματική παρουσία» στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, όπου «με ορμητήριο την πλατεία τρομοκρατούσε με σκοπό να αποκτήσει τον έλεγχο».
Η ειδοποιός διαφορά της με άλλες οργανώσεις είναι ότι διαθέτει μηχανισμό βίας, τις ομάδες κρούσης, σημείωσε και έφερε ως παράδειγμα ότι όταν λένε «όχι στην ισλαμοποίηση» διαθέτουν μια ομάδα που θα πάει να κάψει το τζαμί.
Αναφέρθηκε δε, στα κοινά χαρακτηριστικά των ιδιαίτερα βίαιων ρατσιστικών επιθέσεων: αιφνιδιαστικός και οργανωμένος τρόπος δράσης, επιλογή στόχου με βάση ιδεολογικά κριτήρια (μετανάστες, αριστεροί, συνδικαλιστές), ομοιόμορφο παρουσιαστικό δραστών (μαύρα ρούχα, κοντοκουρεμένοι, με ισχυρή σωματική δύναμη), παρουσία επικεφαλής (π.χ. Σκορδέλη, Παναγιώταρος) που δίνει παράγγελμα λήξης (τελειώσαμε, φεύγουμε, μαζευτείτε).
H δίκη θα συνεχιστεί στις 8 Ιανουαρίου 2018, στη δικαστική αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, με την εξέταση μαρτύρων που έχουν κληθεί από την Πολιτική Αγωγή.