«Η Χρυσή Αυγή τρομοκρατούσε με την κάλυψη αστυνομικών» [15/12/2017]

Η Χ.Α. είναι ναζιστική οργάνωση, η πολιτική δράση της οποίας είναι η βία των ομάδων κρούσης, κατέθεσε ο Πέτρος Κωνσταντίνου | ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ.

(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 16/12/2017)

Ακόμη μία κατάθεση που εισέφερε ενώπιον του δικαστηρίου που διερευνά την εγκληματική δράση της ναζιστικής οργάνωσης σημαντικά στοιχεία για τις επιθέσεις κατά μεταναστών ήταν η χθεσινή του Πέτρου Κωνσταντίνου, δημοτικού συμβούλου στον Δήμο Αθηναίων, μέλους του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ.

Η Χ.Α. είναι ναζιστική οργάνωση, η πολιτική δράση της οποίας είναι η βία των ομάδων κρούσης, είπε ο μάρτυρας και τόνισε ότι «αν δεν τρομοκρατεί τους αντιπάλους της δεν δικαιολογεί την ύπαρξή της».

Αναφέρθηκε, δε, στη «συστηματική παρουσία» χρυσαυγιτών στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα, όπου -όπως σημείωσε- «με ορμητήριο την πλατεία, τρομοκρατούσαν με σκοπό να αποκτήσουν τον έλεγχο».

Σύμφωνα με τον Π. Κωνσταντίνου, στην προσπάθειά τους αυτή είχαν σύμμαχό τους και αστυνομικούς, οι οποίοι τους κάλυπταν και σε αρκετές περιπτώσεις έφταναν στο σημείο να εμποδίζουν τα θύματα από το να υποβάλουν μηνύσεις.

Ως επικεφαλής τάγματος εφόδου στο κέντρο της Αθήνας ο μάρτυρας υπέδειξε τη Θέμιδα Σκορδέλη (σ.σ. υποψήφια βουλευτή της οργάνωσης που έχει καταδικαστεί τόσο για μαχαίρωμα Αφγανού στον Άγιο Παντελεήμονα όσο και για επίθεση σε βάρος εκπροσώπων του αυτοδιοικητικού συνδυασμού «Ελεύθερη Αττική» και του επικεφαλής της Αλέκου Αλαβάνου).

«Σε μια συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου η Σκορδέλη τοποθετήθηκε λέγοντας ότι “οι λαθρομετανάστες έχουν κατακλύσει την περιοχή” και πρόσθεσε ότι “όταν μια οικογένεια βρεθεί μπροστά σε κατσαρίδες (σ.σ. εννοώντας τους μετανάστες), δεν τρέχουν όλοι μαζί, γίνεται απεντόμωση”», κατέθεσε ο Π. Κωνσταντίνου.

Άλλωστε, ο ίδιος υπήρξε θύμα λεκτικής βίας από τον Ν. Μιχαλολιάκο στις 17 Ιανουαρίου 2011, όταν κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο «διαχρονικός Αρχηγός της οργάνωσης», όπως τον χαρακτήρισε, είχε αποχωρήσει βρίζοντάς τον και χαιρετώντας ναζιστικά τρεις φορές.

Σε εκείνη τη συνεδρίαση, όπως περιέγραψε, οι σωματοφύλακες του Μιχαλολιάκου έφεραν όπλα, ενώ ο Αρχηγός δήλωσε -και καταγράφηκε στα πρακτικά- πως «θα ξανακάνουμε ό,τι κάναμε στον Άγ. Παντελεήμονα».

Θύμα λεκτικής αλλά και σωματικής βίας υπήρξε και από τον πρώην βουλευτή της Χ.Α., Δ. Κουκούτση, και μάλιστα στο περιστύλιο της Βουλής, υπόθεση που έφτασε στα δικαστήρια και ο δράστης καταδικάστηκε σε ποινή 15 μηνών.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και στη δολοφονική επίθεση κατά Αιγύπτιων αλιεργατών στο Πέραμα και τόνισε ότι υπήρξαν και άλλες, ιδιαίτερα βίαιες επιθέσεις σε βάρος Αιγυπτίων και Αράβων, τόσο στην Αττική όσο και σε άλλα μέρη, όπως στη Χαλκίδα και την Κόρινθο.

«Το 2012 και το 2013 το Παρατηρητήριο κατά της Ρατσιστικής Βίας έχει καταγράψει εκατοντάδες επιθέσεις», είπε και υποστήριξε ότι μετά τη δολοφονία Φύσσα παρατηρείται κάθετη πτώση στη δράση των ταγμάτων εφόδου.

► Η εξέταση του Π. Κωνσταντίνου θα συνεχιστεί την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου στη δικαστική αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, στην τελευταία συνεδρίαση για το 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.