Όλα λειτουργούσαν βάσει ιεραρχίας [10/11/2017]

Πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής κατέθεσε για την κάθετη ιεραρχία της οργάνωσης | ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 11/11/2017)

Με την εξέταση της προστατευόμενης μάρτυρα με τον κωδικό Β από την υπεράσπιση ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε η προχθεσινή 198η συνεδρίαση στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Τ. Μιχαλόλια -συνηγόρου και αδερφού τού Ν. Μιχαλολιάκου- το πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής επανέλαβε την κάθετη ιεραρχία της οργάνωσης, διευκρινίζοντας ότι την άκουσε από τον ίδιο τον πυρηνάρχη Νίκαιας, Γ. Πατέλη: οι πυρηνάρχες δίνουν αναφορά στον περιφερειάρχη Ι. Λαγό, εκείνος ενημερώνει τον αρχηγό Μιχαλολιάκο και από εκεί δίνονται οι εντολές για όλα. «Ετσι δούλευαν. Μας το έλεγαν ότι όλα λειτουργούν έτσι, ιεραρχικά», είπε.

Αλλωστε, ως πρώην μέλος του ανοιχτού πυρήνα της Νίκαιας, η μάρτυρας συμμετείχε -όπως κατέθεσε- σε μηχανοκίνητες πορείες του τάγματος εφόδου, σε εκδηλώσεις της οργάνωσης σε Σαλαμίνα, Θερμοπύλες και Μελιγαλά και σε ξυλοδαρμό Πακιστανού στη λαϊκή της Νίκαιας, ενώ δήλωσε ότι ήταν παρούσα σε συζητήσεις με τους κατηγορουμένους για τη δολοφονία Φύσσα, Γ. Πατέλη και Γ. Τσακανίκα.

Στον Γ. Πατέλη απέδωσε η πρώην χρυσαυγίτισσα όσα γνωρίζει για τον κλειστό πυρήνα της οργάνωσης -«τον οποίο αποτελούσαν οι “φουσκωτοί” του»-, το πενταμελές συμβούλιο, τα όπλα που χρησιμοποιούσαν, τις «στενές σχέσεις» με την αστυνομία, τους εκβιασμούς του Ι. Λαγού σε Αλβανούς για να πάρει την προστασία στα μαγαζιά τους, αλλά και την παρουσία της συντρόφου του Λαγού, Νικόλ, στα γραφεία της Νίκαιας.

Τα κόλπα

Στην προσπάθειά τους να αποδομήσουν την αξιοπιστία της κατάθεσης συνήγοροι υπεράσπισης ισχυρίστηκαν ότι η μάρτυρας δεν υπήρξε μέλος της Χ.Α. επικαλούμενοι ότι υπέπεσε σε αντιφάσεις ως προς τις χρονολογίες, την ώρα που άλλοι συνάδελφοί τους έκαναν λόγο για ανάρμοστη συμπεριφορά της μάρτυρα που είχε αποτέλεσμα την απομάκρυνσή της από την Τοπική Νίκαιας.

Αν και η μάρτυρας κατέθετε από το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της ΓΑΔΑ με αλλοιωμένη τη χροιά της φωνής της, οι συνήγοροι επιδόθηκαν σε συνεχείς προσπάθειες ταυτοποίησής της -μέσω ερωτήσεων για τον τόπο διαμονής, τον χώρο εργασίας, την οικογενειακή της κατάσταση κ.ά.- ενώ την κατονόμασαν αρκετές φορές· τακτική που είχαν ακολουθήσει και κατά την εξέταση του πρώτου προστατευόμενου μάρτυρα και ενώ έπεται η κατάθεση ακόμη τριών υπό το ίδιο καθεστώς.

Αξίζει να σημειωθεί ο τρόπος με τον οποίο ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του δικαστηρίου:

Πρόεδρος: Ολοκληρώσαμε.

Συνήγορος υπεράσπισης: Ναι με τη… (σ.σ. αναφέρει το ονοματεπώνυμο της μάρτυρα) ολοκληρώσαμε.

Επόμενη δικάσιμος τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου στη δικαστική αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.