“Ρουπακιάς και Κασιδιάρης εκπαιδευτές”, καταθέτει πρώην χρυσαυγίτης (195η μέρα)

(Κείμενο: Αφροδίτη Φράγκου, Εργατική Αλληλεγγύη, 8/11/2017)

Ο Ρουπακιάς και ο Κασιδιάρης εκπαιδευτές σε στρατιωτικού τύπου εκπαιδεύσεις χρυσαυγιτών, είναι η χαρακτηριστικότερη εικόνα που έφερε ο προστατευόμενος μάρτυρας Α, πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής, κατά την πρώτη μέρα της κατάθεσής του στις 3/11 (195η δικάσιμος). Η διαδικασία της εξέτασης ανώνυμων μαρτύρων με τηλεδιάσκεψη μεταξύ της αίθουσας του Κορυδαλλού και ειδικής αίθουσας της ΓΑΔΑ ξεκίνησε τρεις βδομάδες μετά το τέλος της εξέτασης των επώνυμων μαρτύρων. Είχαν μεσολαβήσει αρκετές δικάσιμες κατά τις οποίες το δικαστήριο ασχολήθηκε με το πώς ακριβώς θα διεξάγει τη διαδικασία. Μαζί με τον μάρτυρα Α, στην ειδική αίθουσα της ΓΑΔΑ βρίσκονταν η εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Αλεξάνδρα Κοσμά και η πταισματοδίκης Ξανθούλα Νουλέλλη, ώστε να ταυτοποιήσουν στο δικαστήριο τον μάρτυρα και να επιβλέπουν τη διαδικασία.

Έχοντας υπάρξει μέλος της ΧΑ από τις αρχές του 2012 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2013, ο μάρτυρας Α περιέγραψε καταρχάς τις εκπαιδεύσεις. Έχει πάει σε τρεις «στρατιωτικού τύπου» εκπαιδεύσεις πίσω από το στρατόπεδο της Μαλακάσας, στις οποίες τα μέλη ασκούνταν στην αντοχή και στην ανθεκτικότητα στον πόνο. Χαρακτηριστικά είπε ότι έκαναν ασκήσεις που κάνουν οι κομάντο. Σε δύο από αυτές έχει δει τον Ρουπακιά που ήταν υπεύθυνος της ομάδας, είχε δικαιοδοσία να μιλάει με όλα τα στελέχη και κάθε άλλο παρά τυχαίος ήταν για την οργάνωση. Σε άλλη εκπαίδευση παρών ήταν ο Κασιδιάρης για τον οποίο ο μάρτυρας τόνισε ότι ειδικεύεται στις πολεμικές τέχνες.

Δεύτερο, περιέγραψε τη μορφή και τη δράση των μηχανοκίνητων ταγμάτων εφόδου ακριβώς όπως τα έχουν περιγράψει και οι προηγούμενοι μάρτυρες. Ο μάρτυρας Α έχει συμμετάσχει σε δύο επιθέσεις μηχανοκίνητων ταγμάτων, μία στο Ρέντη και μία στον Πειραιά. Ο επικεφαλής στην δεύτερη σύμφωνα με το μάρτυρα λέγεται Μάκης (σ: Θωμάς Μπαρέκας, κατηγορούμενος).

Ρωτηθείς για το αν οι επιθέσεις ήταν τυχαίες είπε επανειλημμένα ότι ήταν προγραμματισμένες και καθοδηγούμενες, ενώ απορρέουν πάντα από την ηγεσία. Τόνισε πολλές φορές ότι πάντα οι εντολές έρχονται «από πάνω», ότι η ηγεσία τελεί σε πλήρη γνώση. Οι τοπικές δεν έπαιρναν πρωτοβουλίες. Οι πυρηνάρχες μιλάνε με τους τομεάρχες και τους περιφερειάρχες και οι περιφερειάρχες με τον Μιχαλολιάκο, σύμφωνα με τον μάρτυρα.

Συμμετοχή

Ο μάρτυρας προσπάθησε να αραιώσει τη συμμετοχή του και τις επαφές του με την τοπική. Όταν έγινε η δολοφονία του Παύλου Φύσσα αποφάσισε να αποχωρήσει. Εκείνες τις μέρες και πριν σχηματιστεί ακόμα η δικογραφία της δίκης της ΧΑ, έμαθε ότι οι καταθέσεις των φίλων και γνωστών του Παύλου Φύσσα έχουν φωτοτυπηθεί και είναι στη διάθεση των τοπικών της Νίκαιας και του Πειραια, πράγμα που επιβεβαιώνει άλλη μια εικόνα των προηγούμενων μαρτύρων, την καλή σχέση των τοπικών οργανώσεων της ΧΑ με την αστυνομία.

Μόλις έκανε γνωστό στην οργάνωση ότι αποχωρεί άρχισε να δέχεται απειλές. Η γυναίκα του στο δρόμο απειλήθηκε ότι θα τους κάψουν ζωντανούς έτσι και ο σύζυγός της μιλήσει, ενώ το επόμενο διάστημα τους έπαιρναν τηλέφωνο λέγοντας «θα σε καταστρέψουμε και θα σκοτώσουμε την οικογένειά σου». Αναγκάστηκαν να αλλάξουν τηλέφωνα και σπίτι. Ο μάρτυρας έγινε μέλος στη Χρυσή Αυγή γιατί, όπως είπε, του υποσχέθηκαν δουλειά. «Δεν ήθελα να γίνω δολοφόνος», ήταν η απάντησή του στο γιατί έφυγε.

Τέλος ο μάρτυρας επιβεβαίωσε ότι η ΧΑ έχει στη διάθεσή της όπλα: στις τοπικές υπάρχουν μαχαίρια και στυλιάρια, ενώ στα σπίτια των στελεχών υπάρχουν ακόμη και περίστροφα. Ο πυρηνάρχης Πατέλης, σύμφωνα με το μάρτυρα, έχει δύο περίστροφα.

H υπεράσπιση δια στόματος Γιώργου Μιχαλόλια, δεν παρέλειψε να θυμίσει στον μάρτυρα ότι τον γνωρίζει πολύ καλά, δηλαδή να τον απειλήσει. Αργότερα προκάλεσε διακοπή στη διαδικασία προφασιζόμενη ότι άκουσε σύσσωμη (!) φωνή υποβολέα καθώς εξέταζε τον μάρτυρα. Αργότερα, οι συνήγοροι των χρυσαυγιτών παρέδωσαν στην έδρα έγγραφο αίτημα να βρεθεί και να διωχθεί ποινικά ο υποβολέας, λέγοντας ότι δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι υπάρχει, μένει μόνο να βρεθεί ποιος είναι. Το αίτημα διαβάστηκε στα μικρόφωνα για να το ακούσουν οι δικαστικές λειτουργοί και ο μάρτυρας. Οι δικαστικές λειτουργοί διαβεβαίωσαν την έδρα και όλους τους διάδικους ρητά και κατηγορηματικά ότι στην αίθουσα της ΓΑΔΑ δεν βρίσκεται άλλο άτομο πέρα από τον μάρτυρα και τις ίδιες. Ωστόσο η υπεράσπιση, φτάνοντας στο πρωτοφανές ακόμη και για τα δικά της δεδομένα σημείο να αμφισβητήσει πλήρως τη διαδικασία, αποχώρησε μέσα σε ένα ρεσιτάλ γελοιότητας. Το δικαστήριο διέκοψε για την Τετάρτη 8/11.

Mια ηχηρή επιβεβαίωση

Πλησιάζοντας προς την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων (12/10) η Πολιτική Αγωγή έκανε έκκληση μέσω του δικαστηρίου προς τους μάρτυρες (δηλαδή όχι αίτημα προς το δικαστήριο) να καταθέσουν οικειοθελώς επώνυμα. Το καθεστώς ανώνυμων μαρτύρων βασίζεται στον γνωστό τρομονόμο, κάτι που η Πολιτική Αγωγή δεν είναι διατεθειμένη να νομιμοποιήσει με τη συμμετοχή της. Εξήγησε ότι η πραγματική προστασία είναι η επώνυμη κατάθεση και ζήτησε από το δικαστήριο να αναγνωρίσει τον κίνδυνο που διατρέχουν και να λάβει μέτρα γι’ αυτόν. Αναγνωρίζοντας ωστόσο το φόβο των μαρτύρων δεν θέλησε κανένα εξαναγκασμό και έτσι δήλωσε ότι σε περίπτωση που καταθέσουν ανώνυμα, δεν θα τους εξετάσει.

Αντίθετα, η υπεράσπιση έκανε αίτημα στο δικαστήριο να αναγκάσει τους μάρτυρες να έρθουν επώνυμα, με το σκεπτικό ότι η ακροαματική διαδικασία έχει δείξει ότι κανείς δεν έπαθε τίποτα. Στην επόμενη δικάσιμο (20/10) η εισαγγελέας Α. Οικονόμου έκανε την πρότασή της λέγοντας ότι τόσος κόσμος έχει καταθέσει και πράγματι κανείς δεν έπαθε τίποτα, ενώ αρκετοί μάρτυρες που ρωτήθηκαν είπαν ότι δεν έχουν απειληθεί ποτέ.

Η εισαγγελέας συντάχθηκε με την γνώμη της υπεράσπισης ξεχνώντας ότι περισσότεροι είναι οι μάρτυρες που έχουν πει ότι απειλήθηκαν. Επιπλέον, μάρτυρες φίλοι του Φύσσα δάρθηκαν στην έναρξη της δίκης (Απρίλιος 2015), άλλοι μάρτυρες έχουν δεχθεί απειλές ακόμη και παρουσία της εισαγγελέως («πάρτε την αλλά δεν τη σώζετε» για τη Δήμητρα Ζώρζου στην υπόθεση Φύσσα, Δεκέμβριος 2015), άλλοι έχουν απειληθεί με κράτηση και μηνύσεις. Ο Ρουπακιάς έχει επιτεθεί στη Μάγδα Φύσσα και την φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη (Ιούνιος 2016), χρυσαυγίτες σε συνεργασία με ΜΑΤ έχουν επιτεθεί σε αντιφασίστες μέσα στην αίθουσα του Εφετείου (Φλεβάρης 2017) κλπ. Δυο δικάσιμες μετά την εισαγγελική πρόταση, η δικηγόρος Ευγενία Κουνιάκη δέχτηκε επίθεση από τάγμα εφόδου ακριβώς έξω από το δικαστήριο!

Στην επόμενη δικάσιμο (24/10), η Έδρα απέρριψε το αίτημα της Υπεράσπισης με το σκεπτικό ότι οι μάρτυρες πράγματι κινδυνεύουν. Πρόκειται για μια ηχηρή επιβεβαίωση της σημασίας όσων έχουν ακουστεί και γίνει μέσα και έξω από το δικαστήριο τα τελευταία 2,5 χρόνια. Το οποίο έχει φέρει τους συνήγορους υπεράσπισης σε τέτοιο πανικό που φτάνουν να αμφισβητούν όχι μόνο μάρτυρες, αλλά σε τελική ανάλυση όλους όσους συμμετέχουν σε αυτή τη δίκη, μαζί και την έδρα, όπως έδειξε ο χειρισμός τους στην 195η δικάσιμο.

Επόμενες δικάσιμοι

Προστέθηκαν δύο δικάσιμες στον Κορυδαλλό: 10 και 16 Νοέμβρη. Συνολικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • Κορυδαλλός: 8/11, 9/11, 10/11, 13/11, 16/11 και 27/11.
  • Εφετείο: 15/11, 20/11 και 28/11.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.