Υποχώρησε ατάκτως η υπεράσπιση της Χρυσής Αυγής: “ατυχές περιστατικό” τα περί ύπαρξης υποβολέα, απόρριψη αιτημάτων

(Κείμενο: Ελευθερία Κόλλια, Το Βήμα, 8/11/2017)

Απέρριψε το δικαστήριο την πρόταση της υπεράσπισης του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου για προβολή της εικόνας του χώρου στη ΓΑΔΑ, στον οποίο καταθέτει – μέσω ηχητικής τηλεδιάσκεψης και με αλλοιωμένη τη φωνή – ο πρώτος προστατευόμενος μάρτυρας, αλλά και μεταφορά του τελευταίου από το ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο της ΓΑΔΑ σε χώρο γειτονικό της δικαστικής αίθουσας.

Η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη έκρινε, ανακοινώνοντας την απόρριψη (στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και η εισαγγελέας, στην πρότασή της), ότι η παρουσία εισαγγελικού και δικαστικού λειτουργού στο δωμάτιο της ΓΑΔΑ διασφαλίζει πλήρως τα δικαιώματα των κατηγορουμένων. Αξίζει να προστεθεί στο σημείο αυτό ότι το δικαστήριο απέρριψε και το αίτημα μαγνητοφώνησης της κατάθεσης του μάρτυρα.

Αναλυτικότερα, το αίτημα υπέβαλε το πρωί της Τετάρτης ο συνήγορος Τάκης Μιχαλόλιας. Μεταξύ άλλων, να υπάρχει εικόνα του χώρου όπου εξετάζεται ο μάρτυρας, χωρίς εικόνα του προσώπου του και, περαιτέρω, ο συγκεκριμένος μάρτυρας να εξετάζεται σε παρακείμενο του δικαστηρίου χώρο. Να καταθέτει, με άλλα λόγια, στον ίδιο χώρο, των φυλακών, «ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορεί να διαπιστωθεί πώς καταθέτει».

«Δεν θα απεμπολήσουμε κανένα δικαίωμα των κατηγορουμένων σε σχέση με το αποδεικτικό υλικό, πρέπει να διαλυθεί κάθε υποψία σε σχέση με αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαλόλιας. «Η δίκη αυτή είναι ιστορική, για πρώτη φορά δικάζεται για εγκληματική οργάνωση κόμμα και μάλιστα το τρίτο στη Βουλή. Θέλουμε να υπάρχουν όλες οι δικλείδες ασφαλείας, της οποίας φέρετε την ευθύνη… Για να μην καταλείπεται αμφιβολία για το τί ακριβώς διαμείβεται και από ποιόν».

Παρά το γεγονός ότι κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, οι συνήγοροι υπεράσπισης είχαν καταγγείλει ότι υπήρχε «υποβολέας», ο οποίος υπεδείκνυε στον μάρτυρα «Α» – όπως αποκαλείται – τι θα καταθέσει, εντούτοις σήμερα έκαναν ένα βήμα πίσω, χαρακτηρίζοντας «ατυχές» το συγκεκριμένο γεγονός. Και περιορίστηκαν στο να κάνουν λόγο για το ενδεχόμενο του να φέρει ο μάρτυς «ψείρες», μικροσυσκευές επικοινωνίας, μέσω των οποίων θα υπήρχε επαφή με το περιβάλλον εκτός δωματίου.

Ο μάρτυς, οι δικαστές και ο Θεός

Την εικόνα στο δωμάτιο της ΓΑΔΑ φρόντισε πάντως να δώσει η μία εκ των δικαστικών λειτουργών: «Είμαστε στον χώρο που είναι ο μάρτυρας. Μαζί με μένα στο δωμάτιο είναι ο μάρτυρας «Α» και η κ. Πταισματοδίκης. Η πόρτα είναι κλεισμένη και εντός του χώρου δεν βρίσκεται κανένα άλλο πρόσωπο. Ο μάρτυρας δεν έχει μαζί του κανένα έγγραφο, το μόνο που βρίσκεται μπροστά του είναι το Ευαγγέλιο».

Τον μάρτυρα, που υπήρξε μέλος της Χρυσής Αυγής μέχρι το 2013, εξέτασε κατά τη σημερινή συνεδρίαση η υπεράσπιση, με βροχή ερωτήσεων. Ο μάρτυς δήλωσε κάποια στιγμή αδιαθεσία «λόγω ζαχάρου» και το δικαστήριο διέκοψε. Είχε προλάβει να καταθέσει ότι ο φάκελος της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, με τις καταθέσεις των μαρτύρων, «είχε πάει στα γραφεία της Νίκαιας και του Πειραιά, «όλος, σε φωτοτυπίες», προτού ακόμα τελειώσουν οι καταθέσεις». Παράλληλα, αποκάλυψε ότι γνώριζε τον Πάυλο Φύσσα και τον είχε συναντήσει, κρίνοντας ότι ήταν «άξιος της μοίρας του, γιατί η μουσική του τον είχε στοχοποιήσει».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.