Δίκη Ζέρβα: Ενώπιον της Δικαιοσύνης το πρωτοπαλίκαρο του Μιχαλολιάκου

Ο Ζέρβας έξω από τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων στις 31/3/2017 λίγο πριν την επίθεση στον Αλέξη Λάζαρη.

(Κείμενο: Γιάννης Μπασκάκης, ΕφΣυν, 7/11/2017)

Στο εδώλιο κάθεται αύριο το πρωτοπαλίκαρο του Μιχαλολιάκου, Χρήστος Ζέρβας, για τον άγριο ξυλοδαρμό του φοιτητή Αλέξη Λάζαρη από το τάγμα εφόδου των κεντρικών γραφείων της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων.

Ο Ζέρβας δικάζεται στο Εφετείο ενώπιον του Δ’ Μονομελούς Κακουργημάτων με τις κατηγορίες της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και της ληστείας κατά συναυτουργία, για την τσάντα που αφαίρεσαν οι δράστες από τον Αλέξη και η οποία περιείχε φωτογραφική κάμερα, κινητό και κλειδιά.

Υπενθυμίζουμε ότι το μεσημέρι της 31ης/3/2017 ο Αλ. Λάζαρης δέχτηκε δολοφονική επίθεση από τη Χρυσή Αυγή, απλώς και μόνο διότι έτυχε να περνάει έξω από τα κεντρικά γραφεία της και η εμφάνισή του να ταιριάζει στο προφίλ όσων η ναζιστική οργάνωση θεωρεί πολιτικούς της αντιπάλους. Ο Ζέρβας αναγνωρίστηκε και από το ίδιο το θύμα, πέραν πάσης αμφιβολίας, αλλά και από αυτόπτη μάρτυρα.

Ο κατηγορούμενος δεν είναι ένα τυχαίο στέλεχος της Χρυσής Αυγής. Είναι στενός συνεργάτης του Μιχαλολιάκου και του Κασιδιάρη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της οργάνωσης, πυρηνάρχης Αμπελοκήπων και «υπεύθυνος ασφαλείας» των γραφείων στη Μεσογείων, δηλαδή υπεύθυνος για τη δράση του τάγματος εφόδου που επιτέθηκε στον Αλέξη.

Ο Χρήστος Ζέρβας στο πλευρό του αρχηγού του Ν. Μιχαλολιάκου στη ναζιστική φιέστα στις Θερμοπύλες το 2013 Ο Χρήστος Ζέρβας στο πλευρό του αρχηγού του Ν. Μιχαλολιάκου στη ναζιστική φιέστα στις Θερμοπύλες το 2013.

Επίσης ήταν μέχρι πρότινος και διορισμένος υπάλληλος από τον αρχηγό του στη Βουλή.

Η Χρυσή Αυγή διερρήγνυε τα ιμάτιά της ότι ο Ζέρβας είναι «αθώος πολίτης», αλλά όταν ο Ζέρβας προφυλακίστηκε ο Μιχαλολιάκος έσπευσε να τον «αδειάσει», ζητώντας την απόλυσή του από το Κοινοβούλιο. Μια αλλαγή στάσης που αποτελεί ομολογία ενοχής.

Ο φοιτητής Αλέξης Λάζαρης στο νοσοκομείο, μετά την ανηλεή επίθεση που δέχτηκε από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής Ο φοιτητής Αλέξης Λάζαρης στο νοσοκομείο, μετά την ανηλεή επίθεση που δέχτηκε από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής.

Οι ελλείψεις της προδικασίας

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσαν στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ η ΚΕΕΡΦΑ και η πρωτοβουλία για το κλείσιμο των γραφείων της Χ.Α., ο συνήγορος της οικογένειας Λάζαρη, Τάκης Ζώτος, τόνισε ότι «έχουμε τη σπάνια περίπτωση η ίδια η ιατροδικαστική έκθεση να περιγράφει ως βαριά τη σωματική βλάβη» που υπέστη το θύμα, ενώ επισήμανε ότι υπήρξαν ελλείψεις στην προδικασία.

Ειδικότερα ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, ότι δεν ζητήθηκε το κινητό του δράστη, από το οποίο θα προέκυπταν οι κλήσεις και το σημείο από το οποίο τις έκανε, δεν ζητήθηκαν οι κάμερες των γραφείων της οργάνωσης, ούτε και η κατάθεση του αστυνομικού φρουρού των γραφείων.

Ο Ζέρβας έξω από τα κεντρικά γραφεία της της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων στις 31/3/2017 λίγο πριν την επίθεση στον Αλέξη Λάζαρη Ο Ζέρβας έξω από τα κεντρικά γραφεία της της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων στις 31/3/2017 λίγο πριν την επίθεση στον Αλέξη Λάζαρη.

Η Χρύσα Παπαδοπούλου, συνήγορος της οικογένειας Φύσσα, επισήμανε ότι η δολοφονική επίθεση στον Αλέξη, η οποία πραγματοποιήθηκε ως αντίποινα για την επίθεση που είχαν δεχτεί εκείνη τη μέρα οι βιτρίνες των κεντρικών γραφείων της οργάνωσης, «είναι άλλη μία απόδειξη της ναζιστικής ιδεολογίας και πρακτικής της Χρυσής Αυγής» και εντάσσεται στη «λογική των αντιποίνων των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής».

Για την επίθεση που δέχτηκε πρόσφατα από την οργάνωση έξω από το Εφετείο μίλησε η δικηγόρος Ευγενία Κουνιάκη, ενώ η Μαρία Κασκαρίκα, μητέρα του Αλέξη, κάλεσε την κοινωνία «να αφυπνιστεί, γιατί οι χρυσαυγίτες στρέφονται ενάντια σε όλη την κοινωνία».

Αύριο (8.30 π.μ.) η ΑΔΕΔΥ, η ΚΕΕΡΦΑ, σωματεία και συλλογικότητες καλούν σε αντιφασιστική συγκέντρωση στο Εφετείο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.