Φραγμός στη συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στις εκλογές των Δικηγορικών Συλλόγων

Αναδημοσιεύουμε αίτηση των Χαράλαμπου Κουρουνδή και Βασίλη Τσιγαρίδα, μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης με την «Εναλλακτική Πρωτοβουλία δικηγόρων», με την οποία ζητούν να μην επιτραπεί η συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στις επικείμενες εκλογές του ΔΣΘ.

Προς τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

ΑΙΤΗΣΗ

Χαράλαμπου Κουρουνδή, Βασίλη Τσιγαρίδα, μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης με την «Εναλλακτική Πρωτοβουλία δικηγόρων»

ΘΕΜΑ: Ενδεχόμενη υποψηφιότητα ναζιστών της «Χρυσής Αυγής» στις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη 24/10/2017

Κύριε Πρόεδρε,

Στις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης τον Φεβρουάριο του 2014 συμμετείχε η «Κίνηση Εθνικιστών Δικηγόρων Θεσσαλονίκης» η οποία αυτοαποκαλείται «συνδικαλιστική πτέρυγα της Χρυσής Αυγής». Αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο δεν πρέπει να επαναληφθεί. Οποιαδήποτε εμφάνιση των νεοναζί στο Σύλλογό μας αποτελεί βάναυση προσβολή στην ιστορία του. Όσοι υμνούν τις δοσιλογικές κυβερνήσεις της Κατοχής και τους συνταγματάρχες που έδιωξαν τις εκλεγμένες διοικήσεις των Δικηγορικών Συλλόγων και διόρισαν δικούς τους εγκάθετους δεν έχουν θέση στις τάξεις μας.

Η Χρυσή Αυγή έχει ως πρόσχημα την «πολιτική δράση», ενώ αποτελεί απλώς εγκληματική οργάνωση με το μανδύα πολιτικού κόμματος και ήδη δικάζεται με αυτήν την κατηγορία. Στην πραγματικότητα, η δράση της υπάγεται μόνο στη σφαίρα των εγκλημάτων του κοινού ποινικού δικαίου. Έχει επανειλημμένα οργανώσει πογκρόμ με μαχαιρώματα και δολοφονίες μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας, όπως η δολοφονία του Πακιστανού ποδηλάτη Σ. Λουκμάν. Η δολοφονική της δράση βέβαια δεν περιορίζεται στους μετανάστες αλλά και σε έλληνες αντιφασίστες, όπως ο Παύλος Φύσσας.

Η Χρυσή Αυγή δεν είναι άλλο ένα πολιτικό κόμμα, είναι μια ανοιχτά ναζιστική συμμορία. Αρνείται το Ολοκαύτωμα, το μεγαλύτερο έγκλημα της ανθρώπινης ιστορίας, και δεν κρύβει το θαυμασμό της για το Χίτλερ και την Ευρώπη της «άρειας φυλής» και των Waffen SS. Υμνεί τους ταγματασφαλίτες – γερμανοτσολιάδες της Κατοχής, που έπνιξαν στο αίμα το Χορτιάτη, το Δίστομο, τα Καλάβρυτα και μια σειρά από μαρτυρικά χωριά και πόλεις. Νοσταλγεί τη δικτατορία της 21ης Απριλίου και αποκαλεί ψέμα τη σφαγή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Στηρίζει τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης για τους μετανάστες. Όσοι αποκλίνουν από το «κανονικό», οι κάθε είδους μειονότητες (οι εβραίοι, οι Τσιγγάνοι, οι ομοφυλόφιλοι, οι ανάπηροι, οι αλλόθρησκοι) θα πρέπει να εξοντωθούν. Άλλωστε, η Χρυσή Αυγή τάσσεται ανοιχτά υπέρ της επιβολής και εκτέλεσης της θανατικής ποινής. Το ποινικό δίκαιο της ναζιστικής Γερμανίας κατάργησε ακόμα και την αρχή nullum crimen nulla poena sine lege και οι δικαστές αποφάσιζαν με βάση τη θέληση του Φύρερ! Σύμφωνα με τη Χρυσή Αυγή, οι γυναίκες θα πρέπει να γυρίσουν στο σπίτι και να αφοσιωθούν στην τεκνοποιία. Τι σημαίνει αυτό για τις γυναίκες συναδέλφους, που είναι το μισό του κλάδου μας;

Επιπλέον, η παρουσία συνδικαλιστικής παράταξης της Χρυσής Αυγής στο Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης δεν μπορεί ούτε πρέπει να γίνει αποδεκτή με βάση τις παρακάτω ισχύουσες διατάξεις. Κατά πρώτο λόγο σύμφωνα με το αρ. 2 παρ. 1 του ισχύοντος Συντάγματος, που ορίζει ότι «ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας» και σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 2 εδ. α΄ που ορίζει ότι «όλοι όσοι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων». Επίσης, η Ελλάδα αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος στη Διεθνή Σύμβαση για την Εξάλειψη κάθε μορφής Φυλετικών Διακρίσεων (1965), η οποία διακηρύσσει, μεταξύ άλλων, ότι «οποιαδήποτε θεωρία ανωτερότητας που βασίζεται στη φυλετική διαφοροποίηση είναι επιστημονικά ψευδής, ηθικά καταδικαστέα, κοινωνικά άδικη και επικίνδυνη και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για φυλετική διάκριση, στη θεωρία ή στην πράξη, πουθενά […] η διάκριση μεταξύ των ανθρώπων με βάση τη φυλή, το χρώμα ή την εθνική προέλευση είναι εμπόδιο στις φιλικές και ειρηνικές σχέσεις μεταξύ των εθνών και είναι ικανή να διαταράξει την ειρήνη και την ασφάλεια μεταξύ των λαών και την αρμονία των ανθρώπων που ζουν ο ένας δίπλα στον άλλο ακόμα και εντός ενός και του αυτού κράτους» και υποχρεώνει τα κράτη μέρη της Σύμβασης να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων. Ακόμα, η Ελλάδα δεσμεύεται από το άρθρο 20 του Διεθνούς Συμφώνου Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων (1966), το οποίο υποχρεώνει τα συμβαλλόμενα κράτη να απαγορεύουν διά νόμου κάθε προπαγάνδα υπέρ του πολέμου και κάθε επίκληση εθνικού, φυλετικού ή θρησκευτικού μίσους, που αποτελεί υποκίνηση διακρίσεων, εχθρότητας ή βίας.

Ως προς τον κλάδο μας, το άρθρο 41 του νέου Κώδικα Δικηγόρων (ν. 4194/2013) ορίζει ότι οι δικηγόροι οφείλουν να τηρούν τον Κώδικα Δεοντολογίας Δικηγορικού Λειτουργήματος, ο δε ισχύων Κώδικας Δεοντολογίας Δικηγορικού Λειτουργήματος στο άρθρο 2 προβλέπει ότι ο δικηγόρος «α) Είναι υπέρμαχος της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, β) Υπερασπίζεται με θάρρος και αυταπάρνηση το Σύνταγμα και τους Δημοκρατικούς θεσμούς, τα ατομικά, πολιτικά και κοινωνικά Δικαιώματα των πολιτών, γ) Αγωνίζεται εναντίον οποιασδήποτε μορφής τυραννίας, αυταρχικής εξουσίας, παραβιάσεως των συνταγματικών ελευθεριών και παρανομίας, δ) Υπερασπίζεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, εναντίον οποιασδήποτε μορφής επεμβάσεως της εκτελεστικής εξουσίας και οποιουδήποτε άλλου παράγοντα, μέσα κι’ έξω από τη Δικαστική λειτουργία και ε) Είναι ο φυσικός υπερασπιστής των αδικούμενων και καταπιεζόμενων».

Επίσης, η νομολογία έχει επανειλημμένα καταδικάσει την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής με ονομαστική αναφορά στην οργάνωση σε περισσότερες από είκοσι αποφάσεις (βλ. αναλυτικά εδώ). Η Ολομέλεια του ΣτΕ, υπό την προεδρεία του αντιπρόεδρου Φιλοκτίμονα Αρναούτογλου και με εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Μαρία Καραμανώφ, με την υπ’ αριθ. 518/2015 απόφασή της (ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ), απέρριψε την αίτηση ακύρωσης της αναστολής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής με βάση το νόμο 4203/2013 και αποφάνθηκε ότι «η ενδεχόμενη εμπλοκή μελών της ηγεσίας πολιτικού κόμματος, τα οποία δεδομένης της φύσεως αυτού ως νομικού προσώπου, προδήλως καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη δράση του, σε σύσταση εγκληματικής ή τρομοκρατικής οργάνωσης, αποτελεί ενόψει της φύσεως των αδικημάτων και της συνάρτησής της προς την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, σοβαρό λόγο, ο οποίος καθιστά συνταγματικώς ανεκτή την αναστολή της κρατικής οικονομικής ενίσχυσης».

Σε συνδικαλιστικό επίπεδο, η μόνη προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να υποβάλλει ψηφοδέλτιο ως τώρα στην πόλη μας ήταν στις αρχαιρεσίες του σωματείου εργαζομένων στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Η εφορευτική επιτροπή όμως δεν ενέκρινε τη συμμετοχή τους στις εκλογές και το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των νεοναζί. Τέλος, μια σειρά Δήμων και Δημοτικών Συμβουλίων, όπως της Θεσσαλονίκης, των Καλαβρύτων, του Διστόμου κλπ, έχουν κηρύξει ανεπιθύμητη τη Χρυσή Αυγή στην πόλη τους, ο δε Δήμαρχος Πατρέων Κ. Πελετίδης αθωώθηκε στη μήνυση που υπέβαλλε εναντίον του η ναζιστική οργάνωση επειδή αρνήθηκε να της παραχωρήσει χώρους προβολής όπως προβλέπεται για όλα τα πολιτικά κόμματα.

Περαιτέρω, υπενθυμίζουμε ότι στις εκλογές του 2014, αμέσως μετά την απαράδεκτη εκ μέρους σας ανακήρυξη του εν λόγω συνδυασμού, υποψήφιοι σύμβουλοί του δήλωσαν ότι έπεσαν θύματα πλαστογραφίας. Προφανώς η συγκεκριμένη πλαστογραφία έγινε διότι η «Κίνηση Εθνικιστών Δικηγόρων» δεν συγκέντρωνε τον απαραίτητο αριθμό των δώδεκα (12) υποψήφιων συμβούλων για να έχει δυνατότητα συμμετοχής στις εκλογές για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Ως εκ τούτου, από τις τιθέμενες σύμφωνα με το άρ. 109 επ. του ν. 4194/2013 τυπικές προϋποθέσεις απουσίαζε τόσο αυτή της υπογραφής της αίτησης για την υποψηφιότητα από τους ως άνω συναδέλφους όσο και εκείνη του ελάχιστου αναγκαίου αριθμού υποψήφιων συμβούλων. Ωστόσο, παρότι σε περίπτωση μη συνδρομής των νόμιμων προϋποθέσεων ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου είναι υποχρεωμένος να απόσχει από την ανακήρυξη του υποψηφίου ή του συνδυασμού που δεν τις εκπληρώνει, εσείς δείξατε εύνοια προς το ναζιστικό συνδυασμό αρνούμενος την ανάκληση της πράξης σας, η οποία, σημειωτέον, αποτελεί ατομική διοικητική πράξη, ευμενή για τον υποψήφιο (πρόεδρο ή συνδυασμό) που ανακηρύσσεται. Και τούτο παρότι ήσασταν ο μόνος αρμόδιος, αφού σύμφωνα με το άρθρ. 21 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας αρμόδιο για την ανάκληση πράξης όργανο είναι εκείνο που την εξέδωσε ή εκείνο που είναι νόμιμο για την έκδοσή της, και παρότι είχατε νομικό έρεισμα προς τούτο με βάση τη γενική αρχή του διοικητικού δικαίου, σύμφωνα με την οποία οι παράνομες πράξεις ανακαλούνται ελεύθερα από τη διοίκηση.

Επειδή σύμφωνα με τα παραπάνω η παρουσία συνδικαλιστικής παράταξης της Χρυσής Αυγής, η οποία αποτελεί ναζιστική εγκληματική οργάνωση που ευθύνεται για τη διάπραξη αδικημάτων κάθε είδους και βαθμού, στο Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης δεν μπορεί ούτε πρέπει να γίνει αποδεκτή

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Να διανεμηθεί η παρούσα σε όλα τα μέλη του ΔΣ και να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως στην ερχόμενη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΣΘ.

Να απορριφθεί η συμμετοχή στις εκλογές της συνδικαλιστικής παράταξης της Χρυσής Αυγής με την επωνυμία «Κίνηση Εθνικιστών Δικηγόρων Θεσσαλονίκης» ή με όποια άλλη ονομασία χρησιμοποιήσει.

Με τιμή,

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΟΥΡΟΥΝΔΗΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΓΑΡΙΔΑΣ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.