Το δικαστήριο απέρριψε αίτημα υπεράσπισης και πρόταση εισαγγελέα – Υπό καθεστώς προστασίας οι 5 μάρτυρες

Ενημέρωση από τη σημερινή δικάσιμο της 24/10/2017:

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης – και την πρόταση της Εισαγγελέως – για υποχρεωτική αποκάλυψη των στοιχείων των προστατευόμενων μαρτύρων, με το αιτιολογικό του πιθανού εκφοβισμού και αντεκδίκησης που μπορεί αυτοί να υποστούν. Κατόπιν τούτου οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα εξεταστούν ανώνυμα, χωρίς φυσική παρουσία στο ακροατήριο, με σύστημα ηχητικής τηλεδιάσκεψης.

Η πολιτική αγωγή, σύμφωνα με τις δηλώσεις της, δεν θα εξετάσει τους προστατευόμενους μάρτυρες λόγω αντίθεσής της από θέση αρχής στο συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο.

Το δικαστήριο διέκοψε για την Δευτέρα 30/10 στον Κορυδαλλό.

Σχόλιο για τη σημερινή απόφαση:

Η Χρυσή Αυγή ήθελε μονά-ζυγά δικά της στην υπόθεση των προστατευόμενων μαρτύρων.

Οι υπερασπιστές δεν πρόβαλαν ένσταση αντισυνταγματικότητας της συγκεκριμένης διάταξης, γιατί απλούστατα η Χρυσή Αυγή δεν διαφωνεί με τον τρομονόμο. Διεκδικεί όμως να μην εφαρμόζεται ο τρομονόμος για την ίδια. Εξού και το μόνο αίτημα που υπέβαλε ήταν η υποχρεωτική αποκάλυψη των στοιχείων των προστατευόμενων μαρτύρων, προσδοκώντας να εκμαιεύσει μια απόφαση που ουσιαστικά θα προδίκαζε την ύπαρξη ή όχι της εγκληματικής οργάνωσης.

Η αποδοχή αυτού του αιτήματος, όπως το πρότεινε και η Εισαγγελέας, δεν θα αποτελούσε πλήγμα στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία, αλλά εφαρμογή της με διακριτική μεταχείριση υπέρ της ναζιστικής συμμορίας. Αλλιώς θα είχε το θέμα, αν το δικαστήριο αποδεχόταν ένσταση αντισυνταγματικότητας, γιατί τότε η απόφαση αυτή θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τον καθένα και την καθεμιά που αντιμετωπίζει το αντιτρομοκρατικό νομικό οπλοστάσιο. Όμως τέτοια ένσταση από την υπεράσπιση δεν προβλήθηκε – και φυσικά η πολιτική αγωγή δεν πρόκειται να επιτελέσει το έργο της υπεράσπισης.

Το δικαστήριο λοιπόν, με αυτά τα δεδομένα, σωστά απέρριψε το αίτημα. Η δήλωση της πολιτικής αγωγής για μη εξέταση από πλευράς της ανώνυμων μαρτύρων λόγω αντίθεσης στο νομικό αυτό πλαίσιο από θέση αρχής ισχύει μέχρι κεραίας: η πολιτική αγωγή δεν πρόκειται να επιτρέψει στους θύτες να υποδυθούν τα θύματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.