Θ. Καμπαγιάννης: “Δεν θα επιτρέψουμε στη «Χρυσή Αυγή» να παραστήσει το θύμα”

(Κείμενο: Στο Κόκκινο, 22/10/2017)

Για τις εξελίξεις στη δίκη των στελεχών της «Χρυσής Αυγής» και ειδικότερα για το θέμα που ανέκυψε με τους προστατευόμενους μάρτυρες μίλησε Στο Κόκκινο και τον Διονύση Ελευθεράτο ο εκ των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής, Θανάσης Καμπαγιάννης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καμπαγιάννης αναφέρθηκε στους λόγους, για τους οποίους η Πολιτική Αγωγή αφενός δήλωσε ότι δεν θα εξετάσει κανέναν ανώνυμο μάρτυρα και αφετέρου κάλεσε τους μάρτυρες να προσέλθουν αυτοβούλως και να καταθέσουν επωνύμως.

«Πεποίθησή μας είναι ότι η επωνυμία είναι αυτή που, τελικά, προστατεύει, σε συνάρτηση βεβαίως με τα μέτρα, τα οποία οφείλουν να λάβουν οι αρχές και τις εγγυήσεις που πρέπει να παράσχουν», απάντησε. Αναλύοντας δε τη θέση της Πολιτικής Αγωγής για το θέμα των ανώνυμων μαρτυρίων, τόνισε:

«Για εμάς είναι θέμα αρχής. Δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε τον ‘τρομονόμο’ που προβλέπει κάτι τέτοιο (…) Η υπεράσπιση της ‘Χρυσής Αυγής’ δεν τον αμφισβητεί, ούτε έθεσε ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Αντιθέτως, η οργάνωση αυτή τον θεωρεί θετικό, συμφωνεί μαζί του – είδαμε άλλωστε όλοι χυδαίες επιθέσεις εναντίον της… τρομοκράτισσας Ηριάννας από αυτόν τον χώρο. Η ‘Χρυσή Αυγή’ απλώς καιροσκοπεί, θέλοντας δικά της τα ‘μονά’, δικά της και τα ‘ζυγά’. Δηλαδή, από τη μία πλευρά εμφανίζεται ως μέρος του ‘αντιτρομοκρατικού τόξου’, αλλά από την άλλη ζητά να εξαιρεθεί η ίδια, να μην γίνεται στόχος του ‘αντιτρομοκρατικού’ νόμου (…) Εμείς – να είστε βέβαιοι για αυτό – δεν θα επιτρέψουμε στη ‘Χρυσή Αυγή’ να παραστήσει το θύμα».

«Υπάρχει ο ‘τρομονόμος’ και η ‘ΧΑ’  δεν εμπίπτει στον 187Α;»

Πρόσθεσε ο κ. Καμπαγιάννης:

«Το σκεπτικό με το οποίο η εισαγγελέας έκανε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης  ( σ.σ για αυτοπρόσωπη παρουσία των προστατευόμενων μαρτύρων), μας ωθεί στο συμπέρασμα πως, δυστυχώς, συνεχίζει η ‘Χρυσή Αυγή’ να τυγχάνει διακριτικής μεταχείρισης. Στοιχείο αυτής της μεταχείρισης είναι και το φαινόμενο, να ισχύει μεν ο ‘τρομονόμος’, αλλά να μην έχει παραπεμφθεί  η οργάνωση βάσει διατάξεών του. Παράδειγμα: Ο 187Α αφορά την τρομοκράτηση πληθυσμού, επιδίωξη που είναι προφανέστατη στην εγκληματική δραστηριότητά της. Δεν επιβαρύνθηκε όμως με τον 187Α η ‘Χρυσή Αυγή’».

Τόνισε ακόμη ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής:

« Ασφαλώς και η οργάνωση αυτή μπορεί να επιχειρήσει να τρομοκρατήσει μάρτυρες, άλλωστε το έχει ήδη κάνει. Η βία και η τρομοκράτηση είναι στο ίδιο το DNA της (…). Το δικό μας σκεπτικό βασίζεται σε αρχές και είναι, φυσικά, εκ διαμέτρου αντίθετο από εκείνο της υπεράσπισης. Εμείς δεν υποτιμούμε καθόλου τον φόβο των μαρτύρων. Τον κατανοούμε πλήρως, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι  η επωνυμία είναι αυτή που παρέχει, εν προκειμένω, προστασία. Τους καλέσαμε ήδη να προσέλθουν αυτόβουλα και να καταθέσουν χωρίς φόβο. Ζητήσαμε από τις αρχές να λάβουν όλα τα μέτρα για την προστασία τους. Δεν πρόκειται, όμως, επαναλαμβάνω, να ‘συμφιλιωθούμε’ με τον ‘τρομονόμο’, ούτε στο ελάχιστο. Για αυτό δηλώσαμε πως δεν θα εξετάσουμε ανώνυμους μάρτυρες».

«Για την Ηριάννα χρειάζεται παρέμβαση της Πολιτείας»

Σύμφωνα με τον κ. Καμπαγιάννη, ακόμη κι αν δεν καταθέσουν οι εν λόγω μάρτυρες, η ακροαματική διαδικασία δεν θα στερηθεί ουσιωδών στοιχείων, υπό την έννοια – όπως είπε- ότι την αναμφισβήτητη πραγματικότητα την έχουν ήδη αναδείξει πολλές καταθέσεις. «Και μπορεί να υπάρξουν κι άλλες», πρόσθεσε, μιλώντας ειδικά για άτομα που κάποτε βρέθηκαν στις γραμμές της «Χρυσής Αυγής».

Διατύπωσε, επίσης, την εκτίμηση ότι τα συντριπτικά στοιχεία σε βάρος της οργάνωσης έχουν συμβάλλει καθοριστικά, στην όξυνση των φαινομένων κρίσης, στο εσωτερικό της. «Στελέχη αποχωρούν, γραφεία κλείνουν, όλα αυτά οφείλονται – σε σημαντικότατο βαθμό – σε όσα η ίδια η δίκη φέρνει στο φως», είπε.

Μιλώντας για τον ‘τρομονόμο’ και την – προβλεπόμενη από αυτόν- ευχέρεια ενοχοποίησης κατηγορουμένων, βάσει ανώνυμων μαρτυριών, ο κ. Καμπαγιάννης σημείωσε ότι πλήττεται καίρια η αξιοπιστία της διαδικασίας. «Φαντάζεστε πόσο εύκολα θα μπορούσε αυτό να αξιοποιηθεί, σε περίπτωση κάποιας ‘αντιτρομοκρατικής’ σκευωρίας», σχολίασε.

Τέλος, σχολιάζοντας την υπόθεση Ηριάννας- Περικλή, ο κ. Καμπαγιάννης εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να παρέμβει νομοθετικά, καθώς – όπως είπε – το αυτό επιβάλλει το μέγεθος  αλλά και το οφθαλμοφανές της δικαστικής αυθαιρεσίας, στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.