Προστατευόμενοι μάρτυρες: Η εισαγγελέας συντάσσεται με τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης – Επιφυλάσσεται το δικαστήριο

Φωτογραφία: Eurokiniss/Τατιάνα Μπόλαρη

Σχόλιο για τις εξελίξεις στη σημερινή δικάσιμο στη δίκη της Χρυσής Αυγής:

Η πολιτική αγωγή, πρώτη και με δική της πρωτοβουλία, δήλωσε εξαρχής ότι δεν θα εξετάσει τους προστατευόμενους μάρτυρες στο ακροατήριο αν αυτοί καταθέσουν ανώνυμα, όσο και αν συμμερίζεται το φόβο τους για πιθανή αντεκδίκηση ή εκφοβισμό. Όλοι οι δικηγόροι πολιτικής αγωγής δήλωσαν την αντίθεσή τους από θέση αρχής στο νομικό πλαίσιο εξέτασης ανώνυμων προστατευόμενων μαρτύρων, υπερασπιζόμενοι πρώτα και κύρια τους εντολείς τους: σε καμία περίπτωση δεν θα επιτραπεί στους θύτες να υποδυθούν τα θύματα. Οι συνήγοροι των Αιγύπτιων αλιεργατών κάλεσαν και καλούν τα πρώην μέλη της Χρυσής Αυγής να προσέλθουν αυτοβούλως και επώνυμα στη δίκη και να καταθέσουν ελεύθερα και χωρίς φόβο, όπως το έκαναν δεκάδες ουσιώδεις μάρτυρες, ανάμεσά τους και πρώην μέλη της οργάνωσης. Οι κρατικοί μηχανισμοί διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα και φέρουν ακέραια την ευθύνη για την προστασία αυτών των μαρτύρων.

Όμως, η υπεράσπιση δεν αντιτίθεται στο νομικό πλαίσιο της εξέτασης ανώνυμων μαρτύρων συνολικά. Οι κατ’ επάγγελμα υβριστές των θυμάτων αντιτρομοκρατικών σκευωριών, όπως αυτές τις μέρες της Ηριάννας, δεν θα μπορούσαν να στραφούν κατά της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, γι’ αυτό και δεν έδωσαν εντολή στους υπερασπιστές τους να καταθέσουν ένσταση αντισυνταγματικότητας. Αυτό που επιθυμεί η υπεράσπιση είναι μια απόφαση αποκάλυψης των στοιχείων των προστατευόμενων μαρτύρων κατ’ εφαρμογή του άρθρου 9 του ν. 2928/2001 όπως ισχύει, με την αιτιολογία ότι δεν προκύπτει πιθανός εκφοβισμός ή κίνδυνος αντεκδίκησης σε βάρος τους από πλευράς της οργάνωσης. Πρόκειται για κατάφωρα ψευδή ισχυρισμό τη στιγμή που δύο μάρτυρες που έχουν ήδη καταθέσει στη δίκη ξυλοκοπήθηκαν από μέλη της Χρυσής Αυγής προσερχόμενοι στο δικαστήριο, άλλοι απειλήθηκαν, άλλοι (ανάμεσά τους ακόμα και κατηγορούμενοι) τρομοκρατήθηκαν για να μην μιλήσουν, γεγονότα που είναι γνωστά στο δικαστήριο.

Με την πρότασή της, η Εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου δεν πρότεινε μόνο την αποκάλυψη των στοιχείων των προστατευόμενων μαρτύρων, συντασσόμενη με την υπεράσπιση, αλλά “στοιχειοθέτησε” την πρότασή της δηλώνοντας ότι “ο Ηλίας Σταύρου, πρώην μέλος της οργάνωσης που κατέθεσε ενώπιον του Δικαστηρίου, δήλωσε πως δεν απειλήθηκε”. Πρόκειται για ισχυρισμό που διαψεύδεται από τα πρακτικά της ακροαματικής διαδικασίας, κατά την οποία ο Σταύρου δήλωσε ρητά και επανειλημμένα ότι απειλήθηκε από βουλευτές και στελέχη της οργάνωσης.

Η πολιτική αγωγή επανέλαβε τις αρχικές της δηλώσεις, με την απαραίτητη υπενθύμιση ότι ο εκφοβισμός και η αντεκδίκηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι του modus operandi της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Με αυτό το δεδομένο, το δικαστήριο θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφασίσει την Τρίτη 24/10.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.