37 μάρτυρες «κλείδωσαν» το κατηγορητήριο [10/10/2017]

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

(Κείμενο: Αφροδίτη Τζιαντζή, ΕφΣυν, 11/10/2017)

Σε σύγχυση και πανικό πρέπει να έχουν περιέλθει οι συνήγοροι υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής με τον όγκο και μόνο των αποδεικτικών στοιχείων που συνεισέφεραν οι 37 μάρτυρες κατηγορητηρίου για τις συσχετισμένες υποθέσεις της δικογραφίας.

Δεν εξηγούνται αλλιώς όσα εξωφρενικά ακούστηκαν χθες στο δικαστήριο, σε μια απέλπιδα προσπάθεια της υπεράσπισης να υπονομεύσουν τις καταθέσεις των μαρτύρων.

Ελλείψει επιχειρημάτων δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν από εξόφθαλμα ψέματα μέχρι τερατώδεις διαστρεβλώσεις των μαρτυρικών καταθέσεων, εφαρμόζοντας ένα είδος γκεμπελισμού για αρχάριους.

Γιατί πώς αλλιώς παρά γκεμπελισμό μπορεί να αποκαλέσει κανείς σχόλια όπως «η κυρία Κατριβάνου εγκρίνει τον λιθοβολισμό γυναικών» ή «ο κύριος Ψαρράς να διαφημίσει τα βιβλία του, για τα οποία έχει αμειφθεί με δεκάδες εκατομμύρια».

Ή πόσο σοβαρά μπορεί να πάρει κανείς επιχειρήματα όπως «οι αριστεροί στη δεκαετία του ‘70 φορούσαν όλοι μπλου τζιν, αμπέχονο και κόκκινο κασκόλ», με το οποίο ο συνήγορος υπεράσπισης της Ελένης Ζαρούλια επιχείρησε να σχετικοποιήσει τις μαρτυρίες και το πλήθος των ντοκουμέντων που καταγράφουν τις επιθέσεις των χρυσαυγίτικων ταγμάτων εφόδου, με ομοιόμορφη περιβολή και στρατιωτική διάταξη.

Οπως ανέδειξαν στον σχολιασμό τους οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής, δεκάδες μάρτυρες από διαφορετικά σημεία της Ελλάδας – από την Αθήνα, τη Νίκαια, την Αγία Παρασκευή, μέχρι τη Σκάλα Λακωνίας, τη Νεμέα Κορινθίας και την Οιχαλία Μεσσηνίας, από διαφορετικά επαγγέλματα και κοινωνικές κατηγορίες, μίλησαν ξεκάθαρα για οργανωμένες επιθέσεις ταγμάτων εφόδου που δρούσαν κατόπιν εντολών, από την επιχειρησιακή και την πολιτική ηγεσία της Χρυσής Αυγής.

Εκλεγμένοι αυτοδιοικητικοί από ένα ευρύτατο πολιτικό φάσμα, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ, συγγραφείς, επιστήμονες, βουλευτής, εκπαιδευτικοί, ντοκιμαντερίστας, μέλος των Γιατρών του Κόσμου, μέχρι και πρώην στέλεχος της Χρυσής Αυγής, επιβεβαίωσαν ότι τα αγήματα των μαυροντυμένων επιτίθονταν συστηματικά, επί σειρά ετών, κατά μεταναστών, αριστερών, αναρχικών, ακόμη και δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ και εργαζομένων, ενώ τρομοκρατούσαν ολόκληρες γειτονιές, όπως στον Αγιο Παντελεήμονα κλείνοντας την παιδική χαρά ή με πογκρόμ στο κέντρο της Αθήνας.

Στο πλαίσιο μάλιστα της «κλιμάκωσης» της δράσης τους δεν δίστασαν να επιτεθούν κατά πρώην ομογάλακτών τους ακροδεξιών, όπως ο Αστέριος Χάμος στον Μελιγαλά που του «ποδοπάταγε το κεφάλι σα σκουλήκι ο Καιάδας», σύμφωνα με το ηχητικό ντοκουμέντο που προσκόμισε ο μάρτυρας δημοσιογράφος της «Καθημερινής» Γ. Παπαδόπουλος.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης επέμειναν στις καταθέσεις των δημοσιογράφων της «Εφ.Συν» Δημήτρη Ψαρρά και Γιάννη Μπασκάκη, προσπαθώντας με υποτιμητικά σχόλια να στρέψουν το ενδιαφέρον μακριά από το βάρος των ενοχοποιητικών στοιχείων που έχει συσσωρεύσει η πολύχρονη δημοσιογραφική έρευνα.

Ο Γ. Μιχαλόλιας έφτασε στο σημείο να αρνηθεί την ύπαρξη παλιότερου καταστατικού της Χρυσής Αυγής, λέγοντας κατηγορηματικά: «Δεν υπάρχει άλλο καταστατικό πριν το 2012. Είναι το πρώτο καταστατικό».

Η δίκη συνεχίζεται την Πέμπτη στον Κορυδαλλό, με την ολοκλήρωση του σχολιασμού από την υπεράσπιση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.