Οι τρεις κύκλοι της εγκληματικής πυραμίδας (σχολιασμοί πολιτικής αγωγής)

(Κείμενο: Αφροδίτη Τζιαντζή, ΕφΣυν, 10/10/2017)

Με την ολοκλήρωση του σχολιασμού των καταθέσεων των μαρτύρων του κατηγορητηρίου από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής συνεχίστηκε σήμερα η δίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο.

«Διαφορετικοί μάρτυρες, από διαφορετικά επαγγέλματα και διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, συνεισέφεραν παρόμοιες εμπειρίες», είπε η συνήγορος πολιτικής αγωγής για την οικογένεια Φύσσα Ελευθερία Τομπαζόγλου, συνοψίζοντας τα κομβικά σημεία από τις καταθέσεις των 37 μαρτύρων.

«Η μαρτυρία του καθηγητή πολιτικής αγωγής Μιχάλη Σπουραδαλάκη ότι η Χ.Α. είναι Κόμμα Πολιτοφυλακή, με κύριο χαρακτηριστικό την άσκηση της βίας για πολιτικούς σκοπούς, επιβεβαιώνεται από τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων», είπε αναφερόμενη μεταξύ άλλων στις καταθέσεις για τα γεγονότα στο Μελιγαλά, την κατάθεση του πρώην επιστημονικού συνεργάτη της Χ.Α. Ηλία Σταύρου, αλλά και την κατάθεση του δημοσιογράφου Δ. Ψαρρά, που φανερώνει το «διπλό λόγο» της Χ.Α, καθώς «έκρυψαν το καταστατικό μόνο μετά το 2012 για να κρύψουν την ναζιστική ιδεολογία».

«Οι μάρτυρες συνεισέφεραν ο καθένας από την πλευρά του στην ανίχνευση της αλήθειας και την προσέγγιση όσων εισφέρει το κατηγορητήριο», είπε ο Άγγελος Βρεττός, συνήγορος πολιτικής αγωγής για τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

Η υπεράσπιση έκανε προσπάθεια να απαξιώσουν προσωπικά τους μάρτυρες, ενώ όλοι είναι ενεργά στοιχεία της κοινωνίας, άξιοι δημόσιοι λειτουργοί και το έργο τους αναγνωρίζεται, ερευνητές, δήμαρχοι, δημοσιογράφοι. Οι εξαιρέσεις: Ο αστυνομικός διευθυντής Καλαμάτας που αναίρεσε την κατάθεσή του, λέγοντας “ότι ότι δεν θυμάται τίποτα”. Αυτό και μόνο επιβεβαιώνει το βούλευμα για ανοχή αστυνομίας σε δράση εγκληματικής οργάνωσης

«Ως γενικό χαρακτηριστικό των δεκάδων καταθέσεων ανέφερε “την προσπάθεια των ταγμάτων εφόδου της Χ.Α. σε όλη την επικράτεια να ασκήσουν δημόσια εξουσία αστυνομικού τύπου, διαπράττοντας σωρεία εγκληματικών ενεργειών που είχαν πηγή την ναζιστική ιδεολογία» ανέφερε.

Όπως είπε ο Κώστας Σκαρμέας, συνήγορος των αλιεργατών του ΠΑΜΕ, «οι μάρτυρες δίνουν τα τα τρία επίπεδα της πυραμιδωτής λειτουργίας Χρυσής Αυγής».

«Το πρώτο επίπεδο είναι η βία στο δρόμο»

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις μαρτυρίες της Μ.Κουβέλη, Νέλλης Παπαχελά, του Αν. Υφαντή από τους Γιατρούς του Κόσμου, που μίλησαν για δεκάδες επιθέσεις κατά μεταναστών και πογκρόμ στο κέντρο της Αθήνας μετά τη δολοφονία Κανντάρη. Τη μαρτυρία του ντοκιμαντερίστα Γεωργούση ότι “μετά τις εκλογές θα βγουν τα μαχαίρια”, όπως του είπε ον κάμερα στέλεχος της Χ.Α. Γεώργιος Βάθης. Αλλά και τις επιθέσεις που συνεχίστηκαν μετά τη σύλληψη της ηγεσίας Χ.Α – σε φωτορεπόρτερ στο Εφετείο, και κατά εργαζόμενου του δήμου Χαλανδρίου και κατά δημοσιογράφου στο Ν. Ηράκλειο.

«Το δεύτερο επίπεδο είναι οι επιχειρησιακοί αρχηγοί»

Μεταξύ άλλων ανέφερε την επίθεση του βουλευτή Η. Γερμενή στο δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη, με κρανοφόρους χρυσαυγίες παρόντες. Τα επεισόδια στο Χυτήριο, που πρωτοστατούν Λαγός, Μίχος, Παναγιώταρος. Τις απειλές του βουλευτή Κορίνθου Μπούκουρα σε δημάρχους και τη φράση του Ηλία Σταύρου ότι ο Μίχος καυχιόταν στη Βουλή ότι «τα γαμήσαμε τα μουνιά», μετά τις επιθέσεις κατά διαδηλωτών στην Πάρο.

Επίσης όπως είπε «ο Δ. Ψαρράς συνόψισε τα 5 πρόσωπα της ηγεσίας των επιχειρησιακών αρχηγών: Παππάς, Κασιδιάρης, Γερμενής, Παναγιώταρος, Λαγός. Ο τάχα “περαστικός” Ρουπακιάς αναγνωρίστηκε και σε Μελιγαλά και Δερβενάκια και στα γραφεία του Πειραιά»

«Το τρίτο επίπεδο είναι ο Αρχηγός»

Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής θύμισε την κατάθεση του πρώην επιστημονικού συνεργάτη της Χ.Α. Η. Σταύρου ότι «ο Αρχηγός δίνει γραμμή. Ο Λαγός αν πίστευε ότι ένα χτύπημα είναι αντίθετο σε αρχή αρχηγού δεν θα το έκανε ποτέ. Ο Λαγός μεταφέρει την Αρχή του Αρχηγού. Αν δρούσε αυτόνομα θα βρισκόταν εκτός»

Εκτεταμένες αναφορές έγιναν, τόσο από την πολιτική αγωγή, όσο και από την υπεράσπιση στο περίφημο «κρυφό» καταστατικό της Χρυσής Αυγής του 1987, που έχει ήδη συνεισφέρει στο δικαστήριο ο μάρτυρας, Δημήτρης Ψαρράς.

«Η θα δεχθεί το δικαστήριο ότι το γνήσιο καταστατικό είναι του 1987, ή θα δεχθεί το παράλογο, ότι η Χρυσή Αυγή κατέβηκε στις εκλογές του 2012 χωρίς καταστατικό. Το καταστατικό του 2012 έχει ως και αναφορά στα μνημόνια, που δεν υπήρχαν νωρίτερα», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής των Αιγυπτίων Αλιεργατών Κ. Παπαδάκης, εξέθεσε τα βασικά σημεία του κατηγορητηρίου που θεωρεί ότι ανέδειξαν οι μάρτυρες:

1. Τη διαρκή και ενεργό εγκληματική δράση της Χ.Α. με επιθέσεις από το 2008 ως το 2013, με εκατοντάδες θύματα. Δεν είναι δράση «θερμόαιμων» που παρατεταγμένοι και συντεταγμένοι με στολές παρέκκλιναν από εντολές ηγεσίας, αλλά είναι οργανωμένη.

2. Τη σταθερότητα στόχων: Ρατσιστική βία με στόχο μετανάστες, ανθρώπους με διαφορετικο χρώμα, θρησκεία, εθνικότητα. Πολιτική βία: κατά αναρχικών και αριστερών. Αντισημιτική βία. Βία απέναντι στα θύματα του κατεστημένου που υποτίθεται ότι το κομμα «πολεμά».

3. Κεντρικός σχεδιασμός των επιθέσεων. Οι δημοσιογράφοι αστυνομικού ρεπορτάζ. Όλοι συνέκλιναν ότι οι επιθέσεις ήταν κεντρικά οργανωμένες. Πρώτη φορά δράση νόμιμου πολιτικού κόμματος είναι θέμα αστυνομικού ρεπορτάζ

4. Πλήρης ανοχή και συγκάλυψη από αστυνομία: «Εβγαιναν και μαχαίρωναν πίσω από τις γραμμές των ΜΑΤ».

5. Πολιτική ανοχή και έλλειψη αντιμετώπισης.

Ο Παπουτσής υπ. Δημόσιας τάξης είπε ότι επιχείρησε να συνομιλήσει με τη Χ.Α. αλλά δεν έγινε δυνατόν. Ο Μπαλτάκος ήταν αγωγός επικοινωνίας με τη Χ.Α. Η ΝΔ υιοθετούσε την γραμμή Χ.Α.

6. Επιδεικτική βία απέναντι σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ. Πόσα νόμιμα πολιτικά κόμματα γνωρίζετε που έχουν απέχθεια στη δημοσιότητα; Αυτό κατατείνει στην κατάθεση του χαρακτήρα της Χ.Α. ως εγκληματικής οργάνωσης.

7. Επιθετικότητα και τρομοκράτηση στους κατοίκους. Μαζική βία απεναντι στον κόσμο με το πρόσχημα «ψευδούς νομιμοφάνειας» (αντιποίηση αρχής).

8. Περιφρόνηση κοινοβουλευτικών διαδικασιών και τοπικής αυτοδιοίκησης: Νεμέα, Μελιγαλάς επεισόδια στη Βουλή.

9. Επίδειξη ισχύος με στρατιωτική διάταξη και παρελάσεις. π.χ. Νεμέα.

10. Εξαγωγή ρατσιστικής βίας και στην περιφέρεια με πούλμαν.

11. Η δομή στρατιωτικού τύπου με τάγματα εφόδου και αγήματα.

12. Μοντέλο κόμματος πολιτοφυλακής στα πρότυπα του Χιτλερ. Η Χ.Α. είναι δομημένη στα πρότυπα του εθνικοσοσιαλιστικού ΝSDAP. Πόσα κόμματα έχουμε στην Ελλάδα που δηλώνουν «απόγονοι ηττημένων του 1945; Πόσα κόμματα που η δημόσια παρουσία τους είναι αποτέλεσμα εγκληματικης δράσης και όχι πολιτικής παρέμβασης;».

13. Το πώς φέρονται σε πρώην μέλη τους. «Τη μια μας έβαζαν να γράφουμε με σπρέι Περίανδρος ήρωας, την άλλη έγινε προδότης».

14. Ναζιστική ιδεολογία και αρχηγική δομή. Δεν υπάρχει ναζιστική ιδεολογία χωρίς βία σε αλλοεθνείς, διαφορετικούς κλπ. Μετά τις συλλήψεις η Χ.Α. αντικαθιστά το «ΑΙΜΑ ΤΙΜΗ ΧΑ» με το «Πατριδα Τιμή Χρυσή Αυγή, αλλά πιστεύει στο ΑΙΜΑ οχι στην πατρίδα».

Η δίκη συνεχίζεται την Πέμπτη στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, με την ολοκλήρωση του σχολιασμού από την υπεράσπιση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.