Τα στοιχεία είναι αδιάσειστα [4/10/2017]

Ο Δημήτρης Ψαρράς ήταν κατηγορηματικός και στη δεύτερη μέρα της κατάθεσής του | EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

(Κείμενο: Μαρία Δήμα, ΕφΣυν, 5/10/2017)

Χωρίς να αφήσει καμία ερώτηση της υπεράσπισης αναπάντητη ο Δημήτρης Ψαρράς συνέχισε χθες την κατάθεσή του στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Οι προσπάθειες των συνηγόρων των κατηγορουμένων να αμφισβητήσουν το αυθεντικό καταστατικό, το οποίο ο μάρτυρας επέδειξε στο δικαστήριο, δεν τελεσφόρησαν.

Το καταστατικό φέρει την κόκκινη σφραγίδα της οργάνωσης αλλά και μονογραφή, ήταν τυπωμένο σε πολύγραφο και είχε αποσταλεί το 1988 στα γραφεία του περιοδικού «Σχολιαστής». Ο μάρτυρας απαντώντας στις ερωτήσεις των συνηγόρων περιέγραψε τη δομή και τον τρόπο δράσης της ναζιστικής οργάνωσης, με στόχο να ασκήσει ωμή βία εναντίον μεταναστών, μελών του ΚΚΕ, αντιεξουσιαστών και όσων θεωρεί «υπανθρώπους», σύμφωνα με τη ναζιστική της ιδεολογία. Τέλος, αναφερόμενος στη δομή της εγκληματικής οργάνωσης τόνισε και πάλι τον απόλυτο και κυρίαρχο ρόλο του αρχηγού της, σύμφωνα με το χιτλερικό Führerprinzip (Αρχή του Αρχηγού).

Ο δημοσιογράφος που επί τρεις δεκαετίες μελετά τη δράση της Χρυσής Αυγής έδωσε αποστομωτικές απαντήσεις επικαλούμενος τα λόγια των ίδιων των στελεχών της Χρυσής Αυγής αλλά και το καταστατικό που έχει στα χέρια του από τους ίδιους τους χρυσαυγίτες και το οποίο έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στους υπερασπιστές τους. H υπεράσπιση επέμενε σε ερωτήσεις που αφορούσαν το καταστατικό που έχει καταθέσει ο Δ. Ψαρράς προσπαθώντας να αμφισβητήσει τη γνησιότητά του, αλλά τα στοιχεία είναι συντριπτικά.

Ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.» έχει δημοσιεύσει εκτενή αποσπάσματά του στην «Ελευθεροτυπία» δύο φορές (1990, 1998), ενώ έχει δημοσιεύσει το καταστατικό και στο βιβλίο του «Η Μαύρη Βίβλος της Χρυσής Αυγής» που εκδόθηκε το 2012, αλλά μόνο μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα εμφανίστηκαν οι πρώτες αντιδράσεις της Χρυσής Αυγής, η οποία αμφισβητεί και τη Διακήρυξή της, διότι και αυτή επιβεβαιώνει τον ναζιστικό της χαρακτήρα. Ομως η ίδια η Χρυσή Αυγή έχει παραδεχτεί μέσω του περιοδικού της ότι απέστειλε τα υλικά της στον «Σχολιαστή».

«Νέοι Σπαρτιάτες»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής ο δημοσιογράφος επισήμανε ότι η Χρυσή Αυγή βλέπει την αρχαιότητα και ειδικά την αρχαία Σπάρτη μέσα από τα μάτια του Χίτλερ, αναφερόμενος σε ομιλία του Κασιδιάρη στις Θερμοπύλες.

Οπως κατέθεσε ο Δ. Ψαρράς, ο Κασιδιάρης έλεγε σχετικά με τον θεσμό της κρυπτείας που εφάρμοζαν οι αρχαίοι Σπαρτιάτες «ότι βαδίζουμε στα χνάρια της αρχαίας κρυπτείας, που το βράδυ χωρίς καμιά γνώση των άλλων δολοφονούμε τους εσωτερικούς εχθρούς της πόλεως». Ο δημοσιογράφος προσέθεσε ακόμα ότι οι χρυσαυγίτες βλέπουν τους εαυτούς τους ως «νέους Σπαρτιάτες».

Για την επιλογή του μαίανδρου ως συμβόλου της οργάνωσης ο μάρτυρας είπε ότι το «εξηγούν οι ίδιοι σε κείμενά τους. Οτι ο τέλειος μαίανδρος είναι ο διπλός, δηλαδή η σβάστικα. Τον μαίανδρο στο μυαλό τους τον έχουν ως υποκατάστατο της σβάστικας».

Αναφερόμενος στο πογκρόμ το 2011 στην Αθήνα, ο Δ. Ψαρράς υπενθύμισε τη δήλωση Παναγιώταρου ότι «αν εκλέξουμε δημοτικό σύμβουλο στην Αθήνα έρχεται πογκρόμ», τονίζοντας ότι η οργάνωση εξέλεξε δημοτικό σύμβουλο και πράγματι έγινε πογκρόμ στο κέντρο της Αθήνας, με επικεφαλής τους Κασιδιάρη και Παναγιώταρο.

Ο δημοσιογράφος κατέθεσε ακόμα ότι «η βία είναι το μήνυμα της ισχύος της Χρυσής Αυγής», επισημαίνοντας ότι πριν από τη δολοφονική επίθεση του 1998 σε βάρος του Δ. Κουσουρή, υπήρχε άρθρο του Περίανδρου που έγραφε ότι «αυτό που μας κινεί είναι ο φανατισμός», ενώ, όπως τόνισε, και ο ίδιος ο Κασιδιάρης έχει γράψει ότι «αυτό που μας κινεί είναι η αδρεναλίνη της μάχης».

Για τον αυταπόδεικτο θαυμασμό στον ναζισμό: «Ο Κασιδιάρης με άρθρο του εξηγεί τι καλός ήταν ο Χίτλερ με υμνητικές αναφορές την ημέρα των γενεθλίων του». Επιπλέον όπως κατέθεσε, στο γερμανικό στρατιωτικό νεκροταφείο κάθε παραμονή των γενεθλίων του Χίτλερ οι χρυσαυγίτες συγκεντρώνονταν κι έκαναν ολονυχτίες. Πριν από έναν χρόνο προσκάλεσαν Γερμανούς νεοναζί για να συμμετάσχουν στην εκδήλωση για τα Ιμια και έκαναν επίσκεψη τιμής στο νεκροταφείο.

Για τη δολοφονία Φύσσα: «Ηταν μια πολιτική δολοφονία και δεν το λέω εγώ, το λέει ο Μιχαλολιάκος. Στη συνέντευξή του που ανέλαβε την πολιτική ευθύνη συνέδεσε τη δολοφονία του Φύσσα με δύο εμβληματικές πολιτικές δολοφονίες, του Λαμπράκη και του Τεμπονέρα».

Ο μάρτυρας επισήμανε ακόμα ότι όταν η δράση της αποκαλύπτεται η οργάνωση απαρνείται στελέχη της, όπως ο Ρουπακιάς, ενώ τόνισε ότι πάντοτε οι χρυσαυγίτες χρησιμοποιούν διπλό λόγο και αναδιπλώνονται, παίρνοντας πίσω τις δηλώσεις τους, όπως αυτή που έκανε ο Παναγιώταρος στο BBC μιλώντας για εμφύλιο.

Ο Δ. Ψαρράς επίσης ρωτήθηκε αν στον προφορικό λόγο γίνεται χρήση μεταφορών, υπερβολών κ.ά. και απάντησε: «Ασφαλώς, αλλά δεν μπορώ να πω ‘‘λιώστε τους σαν σκουλήκια’’ και να είναι μεταφορά».

Φύσσας και απειλές

Σχετικά με το πώς η Χρυσή Αυγή αντιμετωπίζει τον Φύσσα, ο Δημήτρης Ψαρράς κατέθεσε ότι τον Αύγουστο του 2014 η επίσημη εφημερίδα της οργάνωσης «Εμπρός» είχε μεγάλο αφιέρωμα στο πρόσωπό του και σε αυτό το αφιέρωμα, προσπαθώντας να αμφισβητήσει τη γνησιότητα του καταστατικού η οργάνωση σχολίαζε ότι ο «κατ’ επάγγελμα ανθέλληνας» Δ. Ψαρράς «αυτοονομάζεται ‘‘Ιός’’, όπως ο αντιφασίστας του Κερατσινίου αυτοονομαζόταν ‘‘δολοφόνος’’».

Οπως εξήγησε ο Δ. Ψαρράς, με αυτόν τον τρόπο συκοφαντούν τον Φύσσα που στην πραγματικότητα είχε το ψευδώνυμο «Killah P», δηλαδή Kill the Past (σκότωσε το παρελθόν) και όχι «δολοφόνος». Επιπλέον η σύνδεση του ίδιου με τον Φύσσα αφ’ ενός αποτελεί απειλή για τον πρώτο και αφ’ ετέρου ο Φύσσας συγκρίνεται με κάποιον που η Χρυσή Αυγή τον θεωρεί εχθρό της, αποδεικνύοντας ότι η οργάνωση βλέπει και τον Παύλο ως εχθρό της.

Την ακροαματική διαδικασία παρακολούθησαν πολλοί δημοσιογράφοι, ενώ στο κοινό παραβρέθηκε και ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας. Η κατάθεση του Δ. Ψαρρά συνεχίζεται σήμερα στον Κορυδαλλό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.