Τον… άδειασαν κι έφυγε

O Ν. Μίχος αποχώρησε από τη Χ.Α. «πυροβολώντας» κατά του Μιχαλολιάκου.

(Κείμενο: Γιάννης Μπασκάκης, ΕφΣυν, 28/9/2017)

Ευθεία επίθεση στον Μιχαλολιάκο και τον στενό ηγετικό του πυρήνα εξαπέλυσε κατά την αποχώρησή του από τη Χρυσή Αυγή ο Νίκος Μίχος, προδίδοντας έτσι το μέγεθος των αναταράξεων που έχουν προκαλέσει στο εσωτερικό της ναζιστικής οργάνωσης τα συντριπτικά στοιχεία σε βάρος της που αναδεικνύονται καθημερινά στο δικαστήριο.

Ο υπόδικος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Μίχος κατέθεσε την Τρίτη στον πρόεδρο της Βουλής τη δήλωση της ανεξαρτητοποίησής του, η οποία αφήνει πλέον την τέταρτη στο Κοινοβούλιο Χρυσή Αυγή με 16 βουλευτές, διευρύνοντας την απόσταση από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη που έχει 19 έδρες.

Και η αποχώρηση αυτή, που βαδίζει στον δρόμο που χάραξε μερικούς μήνες νωρίτερα η ανεξαρτητοποίηση και του έτερου χρυσαυγίτη βουλευτή Δημήτρη Κουκούτση, έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί ο Μίχος δεν ήταν ένα οποιοδήποτε στέλεχος, ήταν ο περιφερειάρχης της οργάνωσης στην Εύβοια, από τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη της Χρυσής Αυγής και βέβαια από τα πιο εκτεθειμένα σε σχέση με την εγκληματική της δράση.

Τώρα λοιπόν ο Μίχος κατηγορεί ευθέως τον αρχηγό του και την ηγεσία της οργάνωσης ότι τον άφησε «ξεκρέμαστο», δηλώνοντας ότι «τον τελευταίο καιρό έχει

αρχίσει ένας ανηλεής πόλεμος κατά των ιστορικών στελεχών του κινήματος ανά την επικράτεια και στα πλαίσια αυτά δέχθηκα κι εγώ αλλά και η τοπική οργάνωση Εύβοιας έναν οχετό ύβρεων και ανήκουστες επιθέσεις που αφήνουν αδιάφορη την Κεντρική Διοίκηση».

Και λέει κι άλλα. Λέει ότι «η ηγεσία κωλυσιεργώντας έδωσε το δικαίωμα στους εχθρούς ουσιαστικά του κινήματος να δυναμώσουν και από τη μία να αλώσουν τον κομματικό μηχανισμό κι από την άλλη έπαψε να αφουγκράζεται όλους αυτούς που “μάτωσαν” για να φτάσει η Χ.Α. εκεί που έφτασε. […] Δόθηκε βήμα σε τυχοδιώκτες, αλλοιθωρίζοντες καιροσκόπους και τυχάρπαστους όψιμους εθνικιστές της πλάκας και της αρπαχτής» και καταλήγει: «Σε αυτό το συνοθύλευμα που παίρνει τη θέση της Χ.Α. που αγάπησα, εγώ δεν έχω καμία θέση».

 O Mίχος στην Πάρο. Η Μ. Τρούλλου τον αναγνώρισε ως τον βασικό δράστη της επίθεσης εναντίον της.

Θορυβώδης αποχώρηση

Η αποχώρηση αυτή σίγουρα κάνει κρότο, όμως στην πραγματικότητα έχει με έμμεσο τρόπο προαναγγελθεί. Από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα ο ίδιος ο Μίχος έχει περιορίσει τη δημόσια παρουσία του, ενώ η ναζιστική οργάνωση τον έχει σχεδόν εξαφανίσει από τον επίσημο ιστότοπό της, την ώρα που οι δραστηριότητες των υπόλοιπων βουλευτών της προβάλλονται με πλήθος αναρτήσεων.

Αλλά η τακτική του Μιχαλολιάκου είναι γνωστή. Κάθε φορά που η εγκληματική δράση της οργάνωσής του αποκαλύπτεται, «αδειάζει» τα εκτεθειμένα στελέχη του προκειμένου να διασωθεί ο ίδιος. Τα αδειάζει επίσης και όταν αυτά διεκδικούν περισσότερο ηγετικό ρόλο, αμφισβητώντας με αυτόν τον τρόπο την «Αρχή του Αρχηγού (Führerprinzip)».

Tην τακτική αυτήν του «αδειάσματος» την έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν με στελέχη όπως οι Ι. Γιαννόπουλος, Π. Ανδρουτσόπουλος, Χ. Κουσουμβρής, Δ. Ζαφειρόπουλος, αλλά και πιο πρόσφατα με τον Ρουπακιά, που «αδειάστηκε» όταν συνελήφθη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αλλά και με τον Χρήστο Ζέρβα, όταν προφυλακίστηκε για τον άγριο ξυλοδαρμό του φοιτητή Αλέξη Λάζαρη.

Αυτό -όπως όλα δείχνουν- κάνει ο Μιχαλολιάκος και τώρα που τα στοιχεία σε βάρος του ίδιου και της ηγεσίας της οργάνωσης γίνονται γνωστά ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Φαίνεται ότι ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, σε μια προσπάθεια να βγει ο ίδιος από το κάδρο της ενοχής, αλλά και να διευρύνει το ακροατήριό του, «αδειάζει» ένα ένα παλιά στελέχη του και ειδικά αυτά που έχουν προσωπικά υπερεκτεθεί σε σχέση με την εγκληματική δράση της οργάνωσης.

Και ο Μίχος είναι φυσικά υπερεκτεθειμένος. Αυτός εικονίζεται στα φωτογραφικά ντοκουμέντα από την επίθεση στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο της Ηλιούπολης «Συνεργείο» (10/7/2013), όπου ήταν επικεφαλής μαζί με τον Λαγό.

Τον Μίχο έχει αναγνωρίσει στο δικαστήριο η μάρτυρας Μαρία Τρούλλου ως βασικό δράστη της χρυσαυγίτικης επίθεσης σε βάρος της στην Πάρο (28/2/2013), ενώ το πρώην στέλεχος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Σταύρου, έχει καταθέσει ότι για την ίδια επίθεση ο Μίχος καυχιόταν στη Βουλή ότι «τους γαμήσαμε, τα μουνιά».

 Ο Μίχος κατά τη διάρκεια της επίθεσης στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο της Ηλιούπολης «Συνεργείο».

Ο Μίχος είναι που εισέβαλε με το τάγμα εφόδου του στο παζάρι της Ιστιαίας στην Εύβοια (31/8/2012), απαιτώντας να ελέγξει τις άδειες των αλλοδαπών μικροπωλητών και απειλώντας ότι «θα χαλάσουμε το παζάρι», ενώ ο ίδιος δήλωνε σε βίντεο ότι στα Οινόφυτα «πήγαμε, διώξαμε Πακιστανούς από εργοστάσια, Αφγανούς, Μπανγκλαντεσιανούς, στα ίσια, για να δουλέψουνε Ελληνες».

Ακόμη, στην κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα Ε’, ο Μίχος κατονομάζεται ως συμμέτοχος μαζί με άλλα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης στα επεισόδια που προκάλεσε η Χρυσή Αυγή σε βάρος μεταναστών στο παλαιό Εφετείο το 2009.

Και βέβαια, ο ίδιος ο Μίχος στην απολογία του ομολογεί ότι η λειτουργία της ναζιστικής οργάνωσης βασίζεται στην εκτέλεση των «διαταγών των ανωτέρων», διευκρινίζοντας ότι «η εντολή δίδεται μέσα από την προβλεπόμενη γραμμή της ιεραρχίας» και επιβεβαιώνοντας έτσι καθαρά το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που παραπέμπει τη Χρυσή Αυγή να δικαστεί ως εγκληματική οργάνωση.

Σήμερα ο Μίχος, ο οποίος είναι στέλεχος της Χρυσής Αυγής, κατά δήλωσή του, εδώ και 30 χρόνια και δικάζεται μαζί με την υπόλοιπη ηγεσία στη μεγάλη δίκη, βλέπει τη φημολογία που θέλει τον Μιχαλολιάκο να προωθεί για υποψήφιο στην περιφέρειά του τον χρυσαυγίτη απόστρατο, πρώην αστυνομικό διευθυντή Εύβοιας, Λάμπρο Χουλιαρά.

Η φημολογία λοιπόν αυτή και το ορατό ενδεχόμενο απώλειας της βουλευτικής του έδρας δεν μπορεί παρά να συνδέονται με το ξέσπασμα και την απόφαση του «αδειασμένου» Μίχου να εγκαταλείψει τώρα το βυθιζόμενο χρυσαυγίτικο πλοίο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.