Στο ευρωκοινοβούλιο η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής

(Κείμενο: efsyn.gr, 27/9/2017)

Την ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής και την άνοδο του φασισμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη, είχαν οι ευρωβουλευτές αλλά και το κοινό, κατά τη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την αντιπροσωπεία και την ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ως ομιλητές ο πανεπιστημιακός καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.» και συγγραφέας του βιβλίου «Η Μαύρη Βίβλος της Χρυσής Αυγής» Δημήτρης Ψαρράς, ο δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της X.A. Θανάσης Καμπαγιάννης και η δημιουργός του ντοκιμαντέρ «Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση» Angelique Kourounis.

Ο Δημήτρης Ψαρράς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Χ.Α. είναι μία ναζιστική οργάνωση που στρέφεται κατά όσων θεωρεί υπάνθρωπους. Σημείωσε ότι αποτελεί απλοϊκή ερμηνεία το ότι η οργάνωση γιγαντώθηκε λόγω μεταναστευτικού-προσφυγικού. Όπως είπε, η πολύπλευρη κρίση που προκαλεί ανθρωπιστική καταστροφή παίζει τον κύριο ρόλο αλλά συνοδεύεται από την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος και την πλήρη απαξίωση των ΜΜΕ.

Η Χ.Α. είχε πάντα στηρίγματα στο βαθύ κράτος, τόνισε ο κ. Ψαρράς, συμπληρώνοντας ότι «δεν ξαφνιαζόμαστε που βρέθηκαν δυο απόστρατοι να αποκαλύψουν τη σχέση τους με την οργάνωση για μια θέση στο Ε.Κ.». Επίσης, σημείωσε ότι υπήρξε μία κλιμάκωση επιθέσεων το 2012, που αποτελεί στρατηγική της έντασης την οποία εφάρμοζε η ιταλική ακροδεξιά τη δεκαετία του 1970, με στόχο να προκληθεί η παρέμβαση του βαθέως κράτους σε μια μορφή κράτους έκτακτης ανάγκης.

Ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.» υπογράμμισε ότι μετά τις συλλήψεις και τις διώξεις σε βάρος της ηγεσίας της Χ.Α., μειώθηκαν άμεσα και δραστικά οι νυχτερινές επιθέσεις, ο ρατσισμός και η βία. Το γεγονός αυτό, είπε ο κ. Ψαρράς, αποτελεί έμμεση αλλά σαφής απόδειξη για το ποιος βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις.

Εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο για τη δράση της Χρυσής Αυγής Φωτό: Βασίλης Κατσαρδής.

Από την πλευρά του ο Νίκος Αλιβιζάτος τόνισε ότι η βία στη Χρυσή Αυγή είναι συστατικό στοιχείο της υπόστασης της. Όπως είπε, υπάρχουν χώρες που τα συντάγματά τους περιλαμβάνουν διατάξεις περί διάλυσης κοινοβουλευτικών κομμάτων, όταν συστατικό τους στοιχείο είναι η βία. Ωστόσο, αναρωτήθηκε, σε χώρες που τα συντάγματα δεν προβλέπουν τη διάλυση κομμάτων, όπως γίνεται στην Ελλάδα, τι κάνει η δημοκρατία; Κάθεται και κοιτάζει ή μήπως χρειάζεται να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο μόρφωμα όχι ως πολιτικό κόμμα αλλά ως εγκληματική οργάνωση.

Ο κ. Αλιβιζάτος απάντησε ότι ορθός τρόπος αντιμετώπισης των κομμάτων αυτών -εκτός από την πολιτική και κοινωνική απομόνωσή τους- είναι η ποινική οδός:

Σαν Έλληνες πρέπει να είμαστε υπερήφανοι που κάνουμε αυτή τη δίκη. Διδάσκουμε στην Ελλάδα με μία τέτοια δίκη. Αυτός είναι ο ορθός τρόπος που πρέπει να αντιμετωπίζεται η Χρυσή Αυγή: καταδίκη, στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και μη δυνατότητα να πολιτευτούν στο μέλλον… Τους απομονώνουμε πολιτικά και κοινωνικά.

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης διευκρίνισε ότι η ΧΑ δεν είναι μια ακροδεξιά οργάνωση, καθώς τα πολιτικά της γραφεία λειτουργούν ως ορμητήρια δολοφονικών επιθέσεων. Όπως τόνισε, είναι το πιστότερο παράδειγμα μιας σύγχρονης ναζιστικής οργάνωσης που έχουμε σήμερα στην Ευρώπη.

Σημείωσε ότι η Χ.Α. διώκεται ως εγκληματική οργάνωση με πολύ συγκεκριμένες αξιόποινες πράξεις: τρεις εμβληματικές εγκληματικές πράξεις και πάνω από 100 συσχετισμένες δικογραφίες. Ο κ. Καμπαγιάννης έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη δίκη νεοναζιστικής εγκληματικότητας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συμπληρώνοντας ότι για τη δράση της υπάρχουν ήδη αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις.

Η Χρυσή Αυγή απολάμβανε ιδιαίτερο καθεστώς ασυλίας τόνισε ο Θανάσης Καμπαγιάννης, σημειώνοντας ότι ο Ρουπακιάς είχε εδραιωμένη πεποίθηση ότι ήταν κομμάτι των κρατικών μηχανισμών και μπορούσε να απευθυνθεί στους αστυνομικούς προκειμένου να τον ελευθερώσουν. Παράλληλα, έδωσε το στίγμα της ιδιαίτερης σημασίας που ενέχει η δίκη της Χρυσής Αυγής:

Αυτή η υπόθεση δεν αφορά μόνο τα θύματα. Αφορά το σύνολο του πολιτικού συστήματος, το σύνολο των κομμάτων που αναφέρονται στη δημοκρατία, πολύ περισσότερο στην κοινωνική αλλαγή. Να μην αφεθούν μόνα τους τα θύματα. Οι δικηγόροι της οργάνωσης πληρώνονται από το ελληνικό κοινοβούλιο ως επιστημονικοί συνεργάτες. Ζητάμε την απόλυτη πολιτική και κοινωνική απομόνωση της ναζιστικής συμμορίας. Αυτή η απονομιμοποίηση θα επιστεγαστεί με μια καταδικαστική απόφαση.

Στο τέλος της εκδήλωσης προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.