Μάρτυρας-κλειδί ο πρώην χρυσαυγίτης Ηλίας Σταύρου [15/9/2017]

Ο πρώην χρυσαυγίτης Ηλίας Σταύρου, υποψήφιος βουλευτής Βέροιας και επιστημονικός συνεργάτης της Χ.Α. στη Βουλή ώς τα τέλη του 2013.

(Κείμενο: Αφροδίτη Τζιαντζή, ΕφΣυν, 18/9/2017)

Μια από τις κρισιμότερες καταθέσεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής είναι η μαρτυρία του πρώην χρυσαυγίτη Ηλία Σταύρου, υποψήφιου βουλευτή Βέροιας και επιστημονικού συνεργάτη της Χ.Α. στη Βουλή ώς τα τέλη του 2013, οπότε αποχώρησε οριστικά. Τόσο με την ανακριτική του κατάθεση το 2014, όπου προσήλθε αυτοβούλως, όσο και με τη χειμαρρώδη κατάθεσή του στο Εφετείο την Παρασκευή, το άλλοτε «χρυσό παιδί» του ναζιστικού κόμματος καίει τους πρώην συναγωνιστές του, νυν κατηγορούμενους για την εγκληματική οργάνωση, με πλήθος εντυπωσιακών αποκαλύψεων.

Ο μάρτυρας, που σε ηλικία μόλις 25 χρόνων επιλέχθηκε από τον Μιχαλολιάκο ως επικεφαλής του συνδυασμού της Βέροιας «με ψηφοδέλτια που έφευγαν σταυρωμένα με το όνομά μου», όπως είπε, απομακρύνθηκε σταδιακά από τη Χρυσή Αυγή όταν κατάλαβε ότι οι βίαιες ενέργειες δεν είναι απλώς «μεμονωμένες πράξεις κάποιων περιθωριακών», αλλά ενορχηστρώνονται και εγκρίνονται απευθείας από την ηγεσία, με την αυτοπρόσωπη συμμετοχή βουλευτών.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην επίθεση χρυσαυγιτών σε αντιφασίστες διαδηλωτές στην Πάρο το 2013, όπου συμμετείχε ο βουλευτής Μίχος, στο σπάσιμο πάγκων μεταναστών μικροπωλητών στο Μεσολόγγι το 2012 από τάγμα εφόδου με επικεφαλής τον βουλευτή Μπαρμπαρούση, στην επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες στο Πέραμα το 2012, αλλά και στην επίθεση τάγματος εφόδου σε καφενείο στη Βέροια, όπου ήταν παρών και ο ίδιος.

«Δηλαδή μετά από 8 χρόνια, τότε για πρώτη φορά αντιλαμβάνεστε (σ.σ. τα περιστατικά βίας);» ρώτησε η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη. «Τα είχα ακούσει δυο-τρεις φορές. Αλλά δεν έδινα σημασία. Η ειδοποιός διαφορά ήταν ότι σχημάτισα την εικόνα ότι η ηγεσία δεν αποδοκιμάζει. Οταν ο Μίχος λέει “τους γαμήσαμε…”», απάντησε, δικαιολογώντας τη στάση του ως «μια δική μου εσωτερική αντίφαση».

Με το «Hotel California», του ομώνυμου τραγουδιού, από όπου δεν μπορείς ποτέ να φύγεις μοιάζει η Χρυσή Αυγή, σύμφωνα με τις περιγραφές του μάρτυρα. «Ο αρχηγός δεν επιθυμεί την αποχώρησή σου» ήταν η απάντηση που έλαβε μέσω sms, όταν αηδιασμένος έστειλε επιστολή παραίτησης τον Ιούνιο του 2012. Ακολούθησαν απειλές και εκβιασμοί από βουλευτές και στελέχη, του τύπου «όποιος φεύγει τον τρώει η μαρμάγκα». Αποκορύφωμα το «πούστη, είσαι τελειωμένος», που ειπώθηκε στη Βουλή από τον Τολιόπουλο, συνεργάτη του Κασιδιάρη και υπεύθυνο Ημαθίας, τον Νοέμβριο του 2013.

Εκβιασμοί με ροζ βίντεο, απειλητικά τηλεφωνήματα σε συγγενικά του πρόσωπα, ηλεκτρονικό φακέλωμα αντιπάλων αλλά και μελών, με κρυφές κάμερες-ρολόι, στιλό και μενταγιόν («εικάζω ότι με τέτοια κάμερα-στιλό παγίδευσε ο Κασιδιάρης τον Μπαλτάκο», είπε ο Σταύρου), μηχανορραφίες, εσωκομματικά μαχαιρώματα, ένοπλη εκπαίδευση, προμήθεια κάθε είδους οπλισμού χωρίς άδεια οπλοκατοχής. Οσα περιέγραψε στην κατάθεσή του ο μάρτυρας, έχοντας εκ των έσω πληροφόρηση και ενημέρωση, σχηματίζουν την εικόνα ενός κόμματος-εγκληματικής οργάνωσης, που λειτουργεί με όρους μαφίας.

«Διπλή γλώσσα»

«Ο εθνικοσιαλισμός είναι ξεκάθαρα η ιδεολογία της Χ.Α. Αυτό προκύπτει από παλαιότερα επίσημα έντυπά της, με εξώφυλλα τον Ρούντολφ Ες, τη νεκροκεφαλή των Τότενκοπφ Ες-Ες… Μετά για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας άλλαξαν. Αλλά και αργότερα, το επίσημο περιοδικό της Χ.Α., τεύχος Ιουνίου 2007 είχε εξώφυλλο τον Αδόλφο Χίτλερ να χαιρετά ναζιστικά…», είπε ο μάρτυρας, αναφερόμενος στη «διπλή γλώσσα» που χρησιμοποιούσε η Χρυσή Αυγή: «Επίσημα μιλούσαμε για λαϊκό εθνικισμό. Στις ομιλίες μου υμνούσα το λαμπρό κράτος του Χίτλερ».

Ο μάρτυρας εξέφρασε με βεβαιότητα την πεποίθησή του ότι οι έκνομες ενέργειες γίνονται σε συνεννόηση με την ηγεσία και με την εποπτεία του αρχηγού: «Υπήρχε ελευθερία στη χρήση βίας. Ολη η περιρρέουσα ατμόσφαιρα έδειχνε αυτό. Η έννοια της εποπτείας σημαίνει ότι αυτοί που αναλαμβάνουν να οργανώσουν το κόμμα λειτουργούν με βάση το περίγραμμα εντολών που έχει δώσει ο κ. Μιχαλολιάκος».

Η δολοφονία Φύσσα

«Δόθηκε εντολή από την ηγεσία να σκοτώσει ο Ρουπακιάς τον Παύλο Φύσσα;» ήταν μία από τις ερωτήσεις-κλειδιά. «Για να έχω άμεση γνώση πρέπει να έχω ακούσει το Μιχαλολιάκο να τηλεφωνεί στο Λαγό και να του λέει “κάνε αυτό”. Ομως η εκτίμησή μου είναι ασφαλώς ναι. […] Ολος ο τρόπος λειτουργίας της Χ.Α. με καθιστά βέβαιο ότι για ενέργειες όπως κάποιο χτύπημα, ο Λαγός, αν πιστεύει ότι αυτό που κάνει είναι σε αντίθεση με την επιθυμία του αρχηγού, δεν θα το κάνει. Αλλιώς, θα του πει μετά ο αρχηγός “εκθέτεις το κόμμα”. Οι ενέργειες γίνονται με βάση το περίγραμμα των εντολών του αρχηγού».

Ανατριχίλα προκαλούν οι περιγραφές του Μιχαλολιάκου ως «Φίρερ», τον οποίο τα μέλη σχεδόν προσκυνούν σαν θεό: «Ο αρχηγός θεωρείται η μυστική φωνή του αίματος. Είναι το ανώτερο πρόσωπο. Εχει την έννοια ότι από αυτόν ξεκινούν τα πάντα. Η εθνικοσοσιαλιστική αρχή, που εκπροσωπεί ο Καρλ Σμιτ, θεωρεί ότι ο Φίρερ παράγει δίκαιο. Θεωρείται απαραβίαστο το πρόσωπο του αρχηγού και έχει μεταφυσικές διατάσεις. Στο πρόσωπό του βλέπουμε εμείς οι χρυσαυγίτες να ενσαρκώνεται το έθνος. Ο Ρούντολφ Ες είχε πει: “Το κόμμα είναι ο Χίτλερ και η Γερμανία είναι ο Χίτλερ”. Ο αρχηγός σε μας δεν είναι όπως ο Μητσοτάκης. Αυτή η ιδέα είναι κομμάτι του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος. Εγώ στη Χ.Α. μπήκα ακριβώς επειδή ήταν ναζιστική οργάνωση. Αν είχα την υποψία ότι δεν είναι ναζιστική οργάνωση, δεν θα έμπαινα».

Η κατάθεση του Ηλία Σταύρου συνεχίζεται σήμερα στη δικαστική αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, με ερωτήσεις από την Πολιτική Αγωγή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.