Ιστορική η δίκη, ορατά τα αποτελέσματα

EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)

(Κείμενο: Κωστής Παπαϊωάννου, ΕφΣυν, 18/9/2017)

Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ Χ.Α. προχωράει: δεκάδες μάρτυρες, πολλά στοιχεία, πλούσια δικογραφία. Σημαντική η κατάθεση του πρώην χρυσαυγίτη Σταύρου, σπουδαίοι οι μάρτυρες κατηγορίας που ακολουθούν, κρίσιμα τα αναγνωστέα που θα ακουστούν. Το καίριο ερώτημα για τον εγκληματικό χαρακτήρα της οργάνωσης πλανάται διαρκώς στην αίθουσα του δικαστηρίου και απαντιέται: ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω…

Η δίκη παράγει αποτελέσματα από την πρώτη μέρα στο εσωτερικό της Χ.Α. Η απόφαση πιέζει ασφυκτικά πολύ πριν ανακοινωθεί. Η δίκη ευνούχισε την οργάνωση και την ηγεσία της. Βοούν οι εκβιασμοί, νομοτελειακοί για μια βίαιη, πυραμιδοειδή οργάνωση υπόλογη για σωρεία κακουργημάτων. Οι ανώτερες βαθμίδες της ιεραρχίας γνωρίζονται καλά, η σχέση πάει πίσω στον χρόνο, από τις νεοφασιστικές βόμβες της Μεταπολίτευσης και την παραστρατιωτική φάλαγγα ώς τα πογκρόμ και τις δουλειές της νύχτας. Τα πρόσωπα κάτω από τον αρχηγό τον γνωρίζουν και τους γνωρίζει. Κάποιοι εποφθαλμιούν το «μαγαζί» ξεχνώντας πως η ναζιστική κληρονομιά δεν αλλάζει εύκολα χέρια. Ο αρχηγός τούς διαμηνύει πως η οργάνωση θα παραμείνει οικογενειακή. Το θέαμα πριν και μετά τη λήξη της δίκης προμηνύεται πλούσιο.

Η ΣΒΑΣΤΙΚΑ δεν λέει να σβήσει. Βρίσκεται σε κάθε σελίδα της δικογραφίας, στα λάβαρα, στις ορκωμοσίες και στα μπράτσα των βουλευτών. Η πορεία της δίκης, παρά τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα, δικαιώνει όσους εγκαίρως υποστηρίζαμε την ποινική αντιμετώπιση της Χ.Α. Σπασμωδικές οι αντιδράσεις των κατηγορουμένων, η αμηχανία της ηγεσίας δίνει τον τόνο και στην υπεράσπιση. Καταλυτική επίσης η επίπτωση της αναστολής της κρατικής επιχορήγησης στη νεοναζιστική οργάνωση με τον κοινοβουλευτικό μανδύα. Οταν η «επιχείρηση» άρχισε να ελέγχεται, έπαψαν οι θεσμικοί πόροι και έπεσαν τα έσοδα από «εξωθεσμικές δραστηριότητες». Με όρους αγοράς, πελάτες και προμηθευτές εγκαταλείπουν το μαγαζί.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ με πενιχρή δημοσιογραφική κάλυψη της δίκης (φωτεινή εξαίρεση η «Εφ.Συν.») και παγερή αδιαφορία του μεγαλύτερου μέρους του πολιτικού προσωπικού της χώρας. Δεν συνειδητοποιείται ο εμβληματικός χαρακτήρας της μεγαλύτερης πανευρωπαϊκά δίκης νεοναζί μετά τον Πόλεμο. Δεν συνειδητοποιείται ο εθνικός της χαρακτήρας, η άμυνα της μαχόμενης δημοκρατίας. Δεν συνειδητοποιείται η καίρια σημασία της για τη δημόσια ασφάλεια. Ηρθαν να το θυμίσουν οι υπερατλαντικές αποκαλύψεις μετά το Σάρλοτσβιλ. Η βίαιη μισαλλοδοξία της ΚΚΚ και των νεοναζί, στο απόγειο της ακροδεξιάς παλινδρόμησης, αναγνώρισε ως πρότυπα τους δικούς μας νεοναζί! Μετά τη δολοφονία της Χέδερ Χάιερ οι εκεί πρωταγωνιστές της βίας μίλησαν για τον συντονισμό και τις συναντήσεις με τους Ελληνες συνοδοιπόρους τους. Η διεθνής ακροδεξιά τρομοκρατία είναι μπροστά μας. Αυτό το μήνυμα πρέπει να επεξεργαστούν κατάλληλα κρατικός μηχανισμός και αρμόδιες υπηρεσίες. Και, επιτέλους, αναλόγως να δράσουν.

Τελευταία σημείωση: τεράστια η σημασία της καθημερινής καταγραφής της διαδικασίας από το Παρατηρητήριο για τη Δίκη της Χρυσής Αυγής-Golden Dawn Watch. Συστηματική δουλειά πολύτιμη για την πρόσβαση του κοινού στην ενημέρωση και πλούσιο υλικό για τους ερευνητές του μέλλοντος.

*Εκπαιδευτικός, τ. πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.