«Υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός από το κόμμα στις βίαιες δράσεις τους» [14/9/2017]

(Κείμενο: Μαρία Δήμα, ΕφΣυν, 15/9/2017)

Την αποτίμηση του υλικού που προέκυψε από τη δημοσιογραφική έρευνά του για τις επιθέσεις χρυσαυγιτών σε βάρος μεταναστών και καταστημάτων τους κατέθεσε χθες στον Κορυδαλλό, στη δίκη για τη μεγάλη υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Καθημερινή» Γιάννης Σουλιώτης.

Ο μάρτυρας, που καλύπτει από το 2009 το αστυνομικό ρεπορτάζ, διατυπώνοντας τα συμπεράσματα των ερευνών του περιέγραψε τη Χρυσή Αυγή ως στρατιωτική οργάνωση λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στον Μελιγαλά, που ήταν στοιχισμένοι, αυτό δεν παραπέμπει σε πολιτικό κόμμα, αλλά σε στρατιωτική οργάνωση».

Κατά τον μάρτυρα από τις υποθέσεις του Παύλου Φύσσα και του ΠΑΜΕ προκύπτει πως υπάρχει μια ιεραρχία που έχει ενεργοποιηθεί μέσω μιας σειράς τηλεφωνικών επαφών.

Ο Γ. Σουλιώτης στην κατάθεσή του αναφέρθηκε και στις διασυνδέσεις Αστυνομίας και Χρυσής Αυγής λέγοντας πως «υπήρχε ένα κοινό μέτωπο στο πεζοδρόμιο» και αναφέρθηκε σε περιστατικά όπου τα μέλη της Χρυσής Αυγής έβγαιναν από τις γραμμές της ΕΛ.ΑΣ.

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της προέδρου Μαρίας Λεπενιώτη για τη γνώση και την εμπειρία του την επίδικη περίοδο, ο μάρτυρας είπε ότι «έχουν δημοσιοποιηθεί τα πορίσματα, που κατέληξαν ότι υπήρχε ένας αριθμός αστυνομικών που είχαν σχέση με τη Χρυσή Αυγή» καθώς είχαν ελεγχθεί πειθαρχικά για δράσεις που είχαν σε υποθέσεις που αφορούσαν τη Χρυσή Αυγή.

◆ Πρόεδρος: «Στην πρώτη σας κατάθεση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου λέτε ότι “οι εκδηλώσεις βίας δεν είναι μεμονωμένες πρωτοβουλίες των μελών της Χρυσής Αυγής, εκτιμώ ότι είναι κεντρικός συντονισμός από το κόμμα”. Το επαναλαμβάνετε αυτό ή έχετε αλλάξει γνώμη;»

● Σουλιώτης: «Αυτό που ήθελα να πω ήταν ότι δεν είναι αυθόρμητες και μεμονωμένες, είχαν έναν κεντρικό σχεδιασμό. Είχαν πει οι κατηγορούμενοι ότι “είχαμε συγκροτήσει ομάδες επειδή η Αστυνομία είχε αποτύχει να κάνει ελέγχους”. Δεν είναι απλά κάποια άτομα που συμμετείχαν σε καβγά και αποφάσισαν να κάψουν το μαγαζί ενός Αφρικανού».

◆ Πρόεδρος: «Με το κόμμα της Χρυσής Αυγής;»

● Σουλιώτης: «Και μετά τη δολοφονία Φύσσα, προέκυψε ότι η Χρυσή Αυγή είχε μια πολύ σφιχτή ομάδα, που είχε σχέση με τα περιφερειακά μέλη. Δεν ήταν μεμονωμένες δράσεις, έχω την αίσθηση ότι υπήρχε ένας κεντρικός σχεδιασμός».

◆ Πρόεδρος: «Δηλαδή, υπήρχαν εντολές;»

● Σουλιώτης: «Σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχαν εντολές, σε άλλες μπορεί να μην υπήρχαν, αλλά το κόμμα, η οργάνωση έθετε το πλαίσιο, δεν έλεγε πηγαίνετε να κάψετε το συγκεκριμένο μαγαζί».

Μάλιστα ο μάρτυρας για τη δολοφονία Φύσσα εξέφρασε την πεποίθηση πως «δεν ήταν ένας αυθόρμητος καβγάς»… «Τουλάχιστον για μένα τότε στην περίπτωση Φύσσα, η δημοσιογραφία ακολουθούσε την έρευνα των αρχών».

Εμπρησμοί μαγαζιών

Για τις επιθέσεις χρυσαυγιτών σε μετανάστες ή σε καταστήματά τους, όπως ο εμπρησμός μαγαζιού στην πλατεία Αμερικής από ομάδες που κάνανε περιπολίες ή ο εμπρησμός τζαμιού στον Βόλο όπου οι δράστες είχαν παραδεχτεί τη σχέση τους με τη Χρυσή Αυγή, ο μάρτυρας τόνισε ότι «δεν ήταν αυθόρμητες και μεμονωμένες, αλλά σχεδιάζονταν σε κεντρικό επίπεδο. Σε μια οργάνωση που λειτουργεί με μία κάθετη ιεραρχική δομή, ο επικεφαλής έχει γενική ευθύνη για τη λειτουργία και τη δράση του κόμματος […] Δεν ήταν απλά κάποια άτομα που συμμετείχαν σε καβγά και αποφάσισαν να κάψουν το μαγαζί ενός Αφρικανού», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ακόμα ο δημοσιογράφος έκανε λόγο για τυφλή υπακοή των μελών και για λειτουργία με στοιχεία στρατιωτικής οργάνωσης, αναφέροντας παραγγέλματα κ.ά.

«Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στόχευε σε αλλοδαπούς, μετά, όταν σταμάτησε να είναι στην πρώτη θέση της ατζέντας το μεταναστευτικό και ήθελε να διευρύνει το κοινό της, στόχευσε και σε πολιτικούς αντιπάλους, όπως στον Μελιγαλά ή στο ΠΑΜΕ. Αλλά και στον προηγούμενο χρόνο είχαν υπάρξει επιθέσεις, όπως η επίθεση κατά ενός στεκιού αναρχικών…».

◆ Πρόεδρος: «Λέτε τυφλή υπακοή, από πού τα λέτε αυτά;»

● Σουλιώτης: «Ημουν αυτόπτης μάρτυρας όταν είχε εκλεγεί η Χ.Α. και κληθήκαμε να σηκωθούμε όρθιοι όλοι [οι δημοσιογράφοι] όταν θα έμπαινε ο αρχηγός [Ν. Μιχαλολιάκος]».

◆ Πρόεδρος: «Η περιοχή του Πειραιά είναι περιοχή που είχαν σημειωθεί οι περισσότερες επιθέσεις Χρυσής Αυγής;»

● Σουλιώτης: «Ναι, ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα».

Απαντώντας στην επόμενη ερώτηση της προέδρου, αν είναι συμπτωματική η επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής, ο δημοσιογράφος έκανε λόγο για οικονομικό ενδιαφέρον στη Ζώνη.

«Είχε μια ευρύτερη στόχευση, να ελέγξει -εντός ή εκτός εισαγωγικών- κάποιες οικονομικές δραστηριότητες. Υπήρχε ένα οικονομικό κίνητρο» ανέφερε. «Η Χρυσή Αυγή είχε δημιουργήσει ένα παράλληλο σωματείο το οποίο θα είχε προνομιακές σχέσεις με τους εργολάβους, αυτή είναι δική μου ερμηνεία», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφέρθηκε σε βίντεο στο οποίο ακούγεται να μαθαίνει ένα παιδάκι να χαιρετά ναζιστικά και να λέει «heil Hitler».

«Υπάρχουν κείμενα στην εφημερίδα της Χ.Α., που έχουν αναρτήσει μέλη της, από τα οποία προκύπτει ένας θαυμασμός για το πρόσωπο του Χίτλερ».

Σε συνέχεια αυτή της πεποίθησής του ο μάρτυρας επικαλέστηκε τον ισχυρισμό ενός εκ των τριών κατηγορουμένων για τον εμπρησμό τζαμιού στον Βόλο, ο οποίος είπε ότι «πήγα στη Χρυσή Αυγή γιατί είχα ακούσει ότι έδινε μεροκάματα και μπορούσε να μου εξασφαλίσει συμμετοχή σε αγροτικές δραστηριότητες».

Και στον εμπρησμό στο μπαρ του Αφρικανού, «ένας από τους κατηγορούμενους προσδοκούσε οικονομικό όφελος. Προέκυπτε από το ρεπορτάζ ότι υπήρχε και μια οικονομική διάσταση. Mπορεί το κίνητρο να είναι άλλο».

◆ Πρόεδρος: «Eσείς στην κατάθεσή σας είχατε δώσει μια άλλη διάσταση. Οχι ατομικό κίνητρο…»

● Σουλιώτης: «Ναι, στην περίπτωση του Πειραιά, η Χρυσή Αυγή ήθελε να υπερκαλύψει τα συνδικάτα, που τότε ήλεγχε το ΚΚΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι ένα μήνα πριν από την επίθεση στο ΠΑΜΕ είχαν πάει μέλη της Χ.Α. και είχαν ανεβάσει το βίντεο στην ιστοσελίδα. Και είπαν ότι θα τελειώσουμε με το ΠΑΜΕ».

Η δίκη συνεχίζεται σήμερα σε αίθουσα του Εφετείου της Αθήνας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.