Γιάννης Σουλιώτης: “Υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός και ιεραρχία”

(Συντάκτης: efsyn.gr, 14/9/2017)

Με την κατάθεση του δημοσιογράφου της Εφημερίδας «Καθημερινή» Ιωάννη Σουλιώτη συνεχίστηκε σήμερα (Πέμπτη) στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, η δίκη για τη μεγάλη υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Ο μάρτυρας κατέθεσε με τη δημοσιογραφική του ιδιότητα λόγω των ερευνών του που είχε κάνει για την εφημερίδα που εργάζεται, σχετικά με επιθέσεις σε βάρος μεταναστών και σε βάρος των καταστημάτων που διατηρούσαν από οργανωμένα μέλη της «Χρυσής Αυγής». Ανάμεσα στα περιστατικά για τα οποία είχε ασχοληθεί ο μάρτυρας ήταν και ο εμπρησμός τζαμιού στον Βόλο αλλά και ο εμπρησμός ενός μπαρ Αφρικανού στην πλατεία Αμερικής, το οποίο είχε λάβει μεγάλη δημοσιότητα. Και στις δύο περιπτώσεις οι δράστες ήταν χρυσαυγίτες.

…για τον εμπρησμό μπαρ στην πλατεία Αμερικής είχαν συλληφθεί δύο άτομα. Είχα καταφέρει να λάβω γνώση του περιεχομένου των προανακριτικών καταθέσεων αυτών, και είχαν κάποια σχέση με τη Χρυσή Αυγή. Νομίζω πρέπει να είχε υπάρξει καταδικαστική απόφαση των δύο κατηγορούμενων και είχαν δοθεί τα ονόματά τους στη δημοσιότητα.

Ήταν άτομα της Χρυσής Αυγής, το είχαν επικαλεστεί και οι ίδιοι. Άλλο περιστατικό είναι ένας εμπρησμός ενός τζαμιού στον Βόλο. Είχα καταφέρει να μιλήσω με τους συνηγόρους των συλληφθέντων. Και τότε, απολογούμενοι, είχαν παραδεχθεί και τη σχέση τους με τη Χρυσή Αυγή.

Ο μάρτυρας ακόμα αναφέρθηκε στην κατάθεση του και σε ρεπορτάζ που είχε κάνει για διασυνδέσεις αστυνομικών με τη Χρυσή Αυγή, και βάσει των πορισμάτων που έχουν δημοσιοποιηθεί από τους πειθαρχικούς ελέγχους σε βάρος των ενστόλων, κατέληξαν ότι υπήρχε ένας αριθμός αστυνομικών που είχαν σχέση με τη Χρυσή Αυγή: «Είχαν ελεγχθεί πειθαρχικά για τις δράσεις που είχαν κάνει σε υποθέσεις που αφορούσαν τη Χρυσή Αυγή».

⇒ Πρόεδρος: Κλείνοντας την πρώτη σας κατάθεση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, λέτε το εξής: «Οι εκδηλώσεις βίας δεν είναι μεμονωμένες πρωτοβουλίες των μελών της Χρυσής Αυγής, εκτιμώ ότι είναι κεντρικός συντονισμός από το κόμμα της Χρυσής Αυγής». Το επαναλαμβάνετε αυτό ή έχετε αλλάξει γνώμη;

⇒ Σουλιώτης: Αυτό που ήθελα να πω ήταν ότι δεν είναι αυθόρμητες και μεμονωμένες επιθέσεις, είχαν έναν κεντρικό σχεδιασμό. Είχαν πει οι κατηγορούμενοι ότι «είχαμε συγκροτήσει ομάδες επειδή η αστυνομία είχε αποτύχει να κάνει ελέγχους». Δεν απλά κάποια άτομα που συμμετείχαν σε καβγά και αποφάσισαν να κάψουν το μαγαζί ενός Αφρικανού.

Μάλιστα, όπως είπε ο μάρτυρας, και μετά τη δολοφονία Φύσσα προέκυψε ότι η Χρυσή Αυγή είχε μια πολύ σφιχτή ομάδα, που είχαν σχέση τα περιφερειακά μέλη με τη Χρυσή Αυγή. Δεν ήταν μεμονωμένες δράσεις, έχω την αίσθηση ότι υπήρχε ένας κεντρικός σχεδιασμός.

⇒ Πρόεδρος: Δηλαδή υπήρχαν εντολές;

⇒ Σουλιώτης: Σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχαν εντολές, σε άλλες μπορεί να μην υπήρχαν, αλλά το κόμμα, η οργάνωση έθετε το πλαίσιο, δεν έλεγε πήγαινετε να κάψετε το συγκεκριμένο μαγαζί.

⇒ Πρόεδρος: Από πού το λέτε αυτό;

⇒ Σουλιώτης: Για τις υποθέσεις του Φύσσα και του ΠΑΜΕ προκύπτει ότι υπάρχει μια ιεραρχία που έχει ενεργοποιηθεί. Προκύπτει μια σειρά τηλεφωνικών επαφών, μέσω από τις οποίες ενεργοποιήθηκε ένας μηχανισμός που έφτασε στη δολοφονία του Φύσσα, δεν ήταν ένας αυθόρμητος καυγάς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.