Ναζιστικά σύμβολα πρόδωσαν τους βανδάλους [12/9/2017]

(Κείμενο: efsyn.gr, 13/9/2017)

Για τους επανειλημμένους βανδαλισμούς του Εβραϊκού Νεκροταφείου από χρυσαυγίτες στα Ιωάννινα, μνημείου που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό από την UNESCO, κατέθεσε χθες στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο Αλέξανδρος Ράπτης.

Ο μάρτυρας ασχολείται με τις βαρβαρότητες που διέπραξε κατά την Κατοχή ο γερμανικός στρατός στα Ιωάννινα, ενώ έχει καταθέσει σχετικό φάκελο τόσο στη Βουλή όσο και σε γερμανική Εισαγγελία, τεκμηριώνοντας τα εγκλήματα των ναζί σε σχέση με τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Οι βανδαλισμοί άρχισαν το 2002 και επαναλαμβάνονταν χρόνο με τον χρόνο έως το 2009, σημείωσε ο κ. Ράπτης και περιέγραψε σπασμένα ταφικά μνημεία, μεταξύ των οποίων και το μνημείο των Γιαννιωτοεβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, «το οποίο βεβήλωσαν με κέλτικους σταυρούς, που είναι το σήμα της Χ.Α.».

Στην είσοδο του Εβραϊκού Νεκροταφείου «ζωγράφισαν τη σβάστικα της Θούλης, την οποία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έφεραν οι εθελοντές των ναζί», πρόσθεσε.

Αν και οι αστυνομικές έρευνες δεν είχαν αποτέλεσμα, ο μάρτυρας απέδωσε ξεκάθαρα τους βανδαλισμούς σε μέλη της Χ.Α. λόγω των συγκεκριμένων συμβόλων και της ιδεολογίας της οργάνωσης.

Ναζιστικά σύμβολα στην πόρτα του Εβραϊκού Νεκροταφείου Ιωαννίνων.

«Η Χ.Α. έχει εμπάθεια με τους Εβραίους. Ο Μιχαλολιάκος έλεγε ότι τους είχαν στείλει σε ωραία λιβάδια με ωραίες ροζ καμινάδες… εννοούσε το Αουσβιτς», είπε ο μάρτυρας και τόνισε ότι εκείνη την περίοδο μέλη της Χ.Α. μοίραζαν σε σχολεία προκηρύξεις με τον κέλτικο σταυρό.

Κέλτικοι σταυροί υπήρχαν, όπως κατέθεσε, και στις δύο τοπικές ιστοσελίδες της οργάνωσης στα Ιωάννινα «με τα ονόματα και τις διευθύνσεις των υπευθύνων των πυρήνων της Χ.Α., φωτογραφίες με μέλη της οργάνωσης να χαιρετούν ναζιστικά».

Αναφέρθηκε, επίσης, σε τάγμα από την Αθήνα, «σαν παραστρατιωτικό σώμα», που ανέβαινε στα Γιάννενα για διάφορες εκδηλώσεις: επέτειος Βίτσι-Γράμμου, μάχη της Κόνιτσας, ακόμα και για την επέτειο της αυτονομίας της Ηπείρου.

Κέλτικοι σταυροί στο μνημείο των Ιωαννιτών Εβραίων.

Ακολούθησε η κατάθεση της Μαρίας Σιακαβάρα, συζύγου του Ηλία Σταύρου, πρώην μέλους της Χ.Α. που πρόκειται να καταθέσει σε επόμενη δικάσιμο.

Οπως υποστήριξε η μάρτυρας, ο σύζυγός της ήταν υποστηρικτής της Χ.Α. από το 2005, ορκίστηκε μέλος της οργάνωσης το 2011 και στις βουλευτικές εκλογές του 2012 ήταν υποψήφιος της Χ.Α. στην Ημαθία.

Επειδή δεν εξελέγη, του πρότεινε ο Ηλ. Κασιδιάρης –σύμφωνα με την κ. Σιακαβάρα– θέση στη Βουλή ως επιστημονικού συνεργάτη του βουλευτή Ζησιμόπουλου. Τον Ιούλιο του 2013 αποφάσισε να παραιτηθεί και τότε δέχτηκε απειλές για τη ζωή του από τη Χ.Α.

«Ποτέ δεν μου είπε ξεκάθαρα γι’ αυτό, γιατί δεν ήθελε να φοβηθώ. Ελεγε ότι έσπασε ο δεσμός του με το κόμμα, ότι δεν του άρεσαν αυτά που άκουγε και έβλεπε στη Χ.Α. σε σχέση με τη βία», είπε η ίδια και περιέγραψε μήνυμα που της έδειξε ο Ηλ. Σταύρου και στο οποίο η κόρη του Νίκου Μιχαλολιάκου έγραφε: «Η παραίτησή σου δεν γίνεται δεκτή από τον πατέρα μου».

Τον Δεκέμβριο του 2013 ο Σταύρου φεύγει από τη Χ.Α. και τότε, σύμφωνα με τη σύζυγό του, αρχίζει να διακινείται σαν φήμη στη Βέροια ότι έχει ψυχολογικά προβλήματα. «Ο Ηλίας ήταν μια χαρά, μόνο που φοβόταν για τη ζωή του και αυτόν τον φόβο τον ξεπέρασε όταν κατέθεσε στις ανακρίτριες», είπε η μάρτυρας και απέδωσε στη Χ.Α. την προσπάθεια συκοφάντησης του συζύγου της.

● Η δίκη συνεχίζεται αύριο στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.