«”Στρατιωτικό άγημα” χρυσαυγιτών αναστάτωνε και τρομοκρατούσε» [5/9/2017]

«Πρεμιέρα» στη δίκη μετά το καλοκαίρι, με τον Στ. Μπούκουρα παρόντα στην αίθουσα | ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 6/9/2017)

Μετά την καλοκαιρινή διακοπή, η δίκη της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε χθες στο Εφετείο Αθηνών, με τον μάρτυρα Αλέξανδρο Πνευματικό, δήμαρχο Κορίνθου, να περιγράφει αναλυτικά τη στρατιωτική δομή της ναζιστικής οργάνωσης.

Οπως κατέθεσε ο δήμαρχος, δέχτηκε προπηλακισμό από τον κατηγορούμενο Ευστάθιο Μπούκουρα σε εκδήλωση στα Δερβενάκια το 2012, όπου χρυσαυγίτες είχαν καταφτάσει ως «στρατιωτικό άγημα».

Ειδικότερα επισήμανε ότι τα μέλη της Χρυσής Αυγής -ανάμεσά τους και ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας Φύσσα, Γ. Ρουπακιάς- λειτουργούσαν οργανωμένα και σε παράταξη, με κοινά χαρακτηριστικά (ρούχα μαύρα και παραλλαγές, διακριτικά της Χ.Α., άρβυλα, κοντοστύλια με σημαίες).

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, επικεφαλής τους ήταν ο κατηγορούμενος Στ. Μπούκουρας (παρών χθες, ύστερα από πάρα πολύ καιρό, στη δικαστική αίθουσα), ο οποίος ήταν αυτός που έδινε τις εντολές και η οργανωμένη ομάδα υπάκουε δημιουργώντας αναστάτωση στον χώρο, εντυπωσιασμό στους φίλους και τρόμο στους αντιπάλους.

Μάλιστα ο Αλ. Πνευματικός εξήγησε ότι η στρατιωτική αυτή δομή και δράση δεν αφορούσε μόνο την περιοχή της Κορίνθου, αλλά ήταν πανελλαδικό φαινόμενο.

«Δεν γίνεται τυχαία, πρέπει να υπάρχει σχεδιασμός», τόνισε, ενώ περιέγραψε και επίθεση που δέχτηκε από τον Μπούκουρα έναν μήνα μετά, κατά την οποία ο τότε βουλευτής της οργάνωσης, ο οποίος συνοδευόταν από «30 φουσκωτούς», τον έριξε στο έδαφος με «στρατιωτικού τύπου λαβή».

Προηγήθηκε η κατάθεση του Θεόδωρου Πισιμίση, υπαλλήλου του Δήμου Χαλανδρίου, για την επίθεση που δέχτηκε το 2014 στην περιοχή του από χρυσαυγίτες που έδρασαν συντεταγμένα και φορούσαν ρούχα παραλλαγής.

Ο μάρτυρας χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή οργάνωση ταυτισμένη με τα μαχαίρια και τη βία, που έχει ιδεολογία της τον εθνικοσοσιαλισμό.

Η υπεράσπιση προσπάθησε να απαξιώσει τον μάρτυρα ρωτώντας τον αν το παρατσούκλι του είναι «αναρχικός», ενώ αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του αδερφού και συνηγόρου του Ν. Μιχαλολιάκου, Τάκη Μιχαλόλια, ο οποίος έφτασε στο σημείο να διαμαρτυρηθεί για τις… πολλές δικασίμους (9-10) τον μήνα.

Η ΚΕΕΡΦΑ, ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά, η Πρωτοβουλία για το κλείσιμο των γραφείων της Χρυσής Αυγής, συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι, κοινότητες μεταναστών, δημοτικές κινήσεις και συλλογικότητες καλούν σε συλλαλητήριο στις 16 Σεπτεμβρίου με κεντρικό σύνθημα «Κλείστε τα γραφεία των νεοναζί».

Πρόκειται για τα γραφεία-ορμητήρια των ταγμάτων εφόδου της οργάνωσης, τα οποία ήδη ζητούν να κλείσουν το Συμβούλιο Ενταξης Μεταναστών του Δήμου Αθήνας, καθώς επίσης και το πρώτο, το έκτο και το έβδομο κοινοτικό συμβούλιο του δήμου.

Στις 17 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί αντιφασιστική διαδήλωση στο Κερατσίνι ξεκινώντας από το μνημείο όπου δολοφονήθηκε ο Παύλος, ενώ την επόμενη μέρα η οικογένεια Φύσσα διοργανώνει εκδήλωση-συναυλία στο Καστράκι Δραπετσώνας.

*Η δίκη συνεχίζεται σήμερα στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.