«Είπε ο Παναγιώταρος “θα κάνουμε πογκρόμ”» [13/7/2017]

(Κείμενο: Αφροδίτη Τζιαντζή, ΕφΣυν, 14/7/2017)

Με καταιγιστικό ρυθμό συνεχίζονται οι καταθέσεις εργαζομένων του Τύπου, που «καίνε» την ηγεσία της Χρυσής Αυγής.

Στη δίκη για την εγκληματική δράση της ναζιστικής οργάνωσης, κατέθεσαν χθες η φωτορεπόρτερ του ΑΠΕ-ΜΠΕ Συμέλα Παντζαρτζή και ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαδόπουλος – πρώην ρεπόρτερ της εφημερίδας «Τα Νέα», αρθρογραφεί από το 2014 στην «Καθημερινή».

Καταθέτοντας ως αυτόπτες μάρτυρες οργανωμένων επιθέσεων κατονόμασαν στελέχη της Χρυσής Αυγής που είδαν και άκουσαν να καθοδηγούν έκνομες πράξεις και εγκληματικές ενέργειες – με νεύματα, παραγγέλματα, χειρονομίες ή ακόμα και με την ανοιχτή παραδοχή ότι «θα κάνουμε πογκρόμ».

Το κλίμα ζόφου που επικρατούσε στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα το φθινόπωρο του 2010 ανέδειξε ο Γιάννης Παπαδόπουλος, περιγράφοντας τα όσα είδε και άκουσε τις μέρες και τις νύχτες που πέρασε στην περιοχή, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής έρευνας.

«Υπήρξα αυτόπτης μάρτυρας ρατσιστικής επίθεσης, 1/10/2010, μετά τις 9.00 το βράδυ. Ομάδα νεαρών, κάποιοι φαίνονταν ανήλικοι, κάθονταν στα σκαλιά της εκκλησίας του Αγ. Παντελεήμονα από την οδό Αλκιβιάδου. Ακούστηκε ένα σφύριγμα και είδα ένα παιδί να επιτίθεται σε μετανάστη, είχε σκούρο δέρμα. Τον είχαν κολλήσει στα στόρια καταστήματος, τον χτυπούσαν με κλοτσιές και γροθιές. Προσπάθησε να να διαφύγει. Τον κυνήγησε λίγα μέτρα ένας από αυτούς που τον χτυπούσαν. Τον κλοτσησε από πίσω. Ο μετανάστης έπεσε σε καθρέφτη αυτοκινήτου και τον έσπασε. Τον είχαν ρίξει στο έδαφος και συνέχισαν να τον χτυπάνε».

Αποκαλυπτικά είναι όσα ακολούθησαν: Κανένας σχεδόν δεν αντέδρασε, εκτός από μία γυναίκα, ενώ μετά το χτύπημα ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου άρχισε να διαμαρτύρεται, όχι για το ξύλο στο μετανάστη, αλλά για τον σπασμένο καθρέφτη.

Τότε, βγήκε ο Ηλίας Παναγιώταρος, προφανώς από το παρακείμενο καφέ-μπαρ «Πύλες» ιδιοκτησίας τού τότε χρυσαυγίτη Χρ. Ρήγα: «Μάζεψέ τους. Εσύ τους κάνεις κουμάντο», άκουσε ο μάρτυρας τον αγανακτισμένο κάτοικο να φωνάζει στον Παναγιώταρο, κι εκείνος να τον καθησυχάζει ότι η ζημιά δεν είναι σοβαρή.

Εξόχως ενοχοποιητικά για τον Παναγιώταρο και την ηγεσία της Χρυσής Αυγής, είναι όσα έγιναν λίγες μέρες αργότερα, πάλι νύχτα στην ίδια πλατεία.

Δύο άντρες μεγαλύτερης ηλικίας είπαν στον δημοσιογράφο και τον φωτογράφο ότι «απαγορεύονται οι φωτογραφίες από την αστυνομία»: «Τους εξήγησα ότι δεν ισχύει. Οτι βρισκόμαστε σε δημόσιο χώρο και μπορούμε να φωτογραφίζουμε ελεύθερα. Εμφανίστηκε ο Ηλίας Παναγιώταρος με κάποιον άλλο […] Μιλούσε σε έντονο τόνο, ένας παραληρηματικός ρατσιστικός μονόλογος. Ελεγε ότι “μόνο οι λευκοί και οι χριστιανοί είναι αδέλφια των Ελλήνων” και ότι “μόλις η Χ.Α. εκλέξει δημοτικό σύμβουλο θα κάνουμε πογκρόμ. Θα καθαρίσουμε την πλ. Βικτωρίας και την πλ. Αττικής και θα την κάνουμε κολέγιο όπως τον Αγ. Παντελεήμονα”. Εννοούσε προφανώς τις ρατσιστικές επιθέσεις, σαν αυτή που ήμουν αυτόπτης μάρτυρας».

Συμέλα ΠαντζαρτζήΝωρίτερα, στην κατάθεσή της η Συμέλα Παντζαρτζή, φωτορεπόρτερ από το 1985, κατονόμασε τους βουλευτές Παναγιώταρο, Κασιδιάρη και Μίχο ως ενορχηστρωτές των βίαιων επεισοδίων που έγιναν στο Εφετείο τον Ιούλιο του 2014, κατά τη διάρκεια της μεταγωγής των προφυλακισμένων βουλευτών Μιχαλολιάκου, Λαγού και Παππά.

Οπως είπε η μάρτυρας, συντεταγμένες ομάδες σε πλήθος περίπου 200 συγκεντρωμένων χρυσαυγιτών, κινήθηκαν εναντίον των ΜΑΤ και προσπάθησαν να σταματήσουν την κλούβα που μετέφερε τους βουλευτές.

Η φωτορεπόρτερ είδε από τον τηλεφακό ότι «γίνονταν και νεύματα από τους βουλευτές να κινηθούν αυτοί οι άνθρωποι να κάνουν τις επιθέσεις. Είδα φωτογραφικό υλικό, βίντεο, αλλά και προσωπικά ότι σε άλλες στιγμές τούς έκαναν νόημα να σταματήσουν».

Η ίδια περιέγραψε τη σφοδρή επίθεση που δέχθηκε από «γεροδεμένο χρυσαυγίτη», που αρχικά προσπάθησε να της αφαιρέσει την κάμερα: «Νόμισα ότι θα μου σπάσει το λαιμό. Μετά με κλότσησε με δύναμη στα πλευρά. Μετακινήθηκε όλη μου η σπονδυλική στήλη».

Η επίθεση της προκάλεσε σοβαρά τραύματα και χρόνιες επιπλοκές. Παρόντες στην επίθεση ήταν αστυνομικοί των ΜΑΤ, που απλώς κοιτούσαν.

Η φωτορεπόρτερ αναφέρθηκε σε άλλα δύο επεισόδια – τον χειμώνα του 2014 στα δικαστήρια, στην ανακοίνωση της προφυλάκισης του Μιχαλολιάκου, με τραμπουκισμούς κατά δημοσιογράφων και στην πλατεία Αγ. Παντελεήμονα το 2010 σε αντιρατσιστική συναυλία, όταν δέχθηκε πισώπλατο χτύπημα με δοκάρι από «ψηλό χρυσαυγίτη».

Η δίκη συνεχίζεται τη Δευτέρα στον Κορυδαλλό, με εξέταση του Γιάννη Παπαδόπουλου από την πολιτική αγωγή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.