Ο αντιδήμαρχος θυμόταν όσα… ξέχασε ο δήμαρχος [11/7/2017]

Χρυσαυγίτικο τάγμα εφόδου στο Μελιγαλά το 2013.

(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 12/7/2017)

Για τα επεισόδια και τους τραμπουκισμούς της Χ.Α. κατά τη διάρκεια μνημόσυνου για τα θύματα της Πηγάδας στον Μελιγαλά το 2013, περίοδο που ο ίδιος ήταν αντιδήμαρχος Οιχαλίας, κατέθεσε χθες, κατά την 172η συνεδρίαση της δίκης της ναζιστικής οργάνωσης, ο Ηλίας Ντόνας.

Η κατάθεση του αντιδημάρχου έγινε μόλις πέντε μέρες μετά την κατάθεση του τότε δημάρχου Οιχαλίας, Φίλιππου Μπάμη, ο οποίος είχε προκαλέσει την έκπληξη του δικαστηρίου αφού δεν θυμόταν τίποτα από εκείνα τα γεγονότα, «διαψεύδοντας» τόσο τις τηλεοπτικές κάμερες όσο και τον… εαυτό του καθώς, όπως του είχε επισημανθεί από την έδρα, τα είχε καταθέσει στις ανακρίτριες.

Ωστόσο, ο αντιδήμαρχος, αν και αποκάλεσε τα επεισόδια «αναμπουμπούλα» και τις χυδαιότητες των βουλευτών της Χ.Α. «απρεπή συμπεριφορά», επιβεβαίωσε ότι εκείνη τη μέρα κατέφτασαν στον Μελιγαλά περίπου 500-600 χρυσαυγίτες,«παραταγμένοι, με μαύρα ρούχα, όπως στον στρατό», οι οποίοι αντέδρασαν όταν ο δήμαρχος πήρε τον λόγο και είπε ότι «εμείς εδώ στην περιοχή θέλουμε να ξεχάσουμε».

Οπως περιέγραψε ο μάρτυρας, ο βουλευτής Παναγιώταρος φώναζε «Ρε καραγκιόζη τι είναι αυτά που λες στον κόσμο» και πήρε το μικρόφωνο από τον δήμαρχο, τον οποίο φυγάδευσε η Ασφάλεια.

Την ίδια ώρα «ο Κασιδιάρης έδινε πρόσταγμα να καταθέσει στεφάνι η Τοπική του Περάματος»…

Η κατάθεση Μώρου

Νωρίτερα ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα ο Γιώργος Μώρος, ο οποίος κατέθεσε για τις τρεις επιθέσεις που δέχτηκε από χρυσαυγίτες μέσα σε μία χρονιά, επίσης το 2013.

Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι έχει ιδία γνώση των χρυσαυγίτικων μεθόδων καθώς -όπως περιέγραψε- σε ηλικία 15 ετών είχε προσηλυτιστεί στον εθνικοσοσιαλισμό και επί έξι μήνες πήγαινε στα γραφεία της οργάνωσης, στην οδό Σολωμού, τρεις φορές την εβδομάδα.

Εκεί, όπως είπε, «υπήρχαν φωτογραφίες του Χίτλερ και άλλα φασιστικά, οργάνωναν πογκρόμ, προσηλύτιζαν παιδιά στη Χ.Α.», ενώ η ηγεσία της οργάνωσης όχι μόνο δεν αποδοκίμαζε αυτά που έκαναν, «μόνο που δεν τους έδινε βαθμό»…

Κατέθεσε, επίσης, ότι όταν αποφάσισε να αποχωρήσει από τη Χ.Α. δέχτηκε αρχικά απειλές («Προδότη θα σε βρούμε») και στη συνέχεια τρεις επιθέσεις από μαυροφορεμένους με ξυρισμένα κεφάλια και διακριτικά της Χ.Α., ενώ ο ίδιος -όπως υποστήριξε- ανταπέδωσε λίγους μήνες μετά, ενώ η πρόεδρος του δικαστηρίου επισήμανε στον Γ. Μώρο ότι οι καταθέσεις του έχουν πολλές διαφορές μεταξύ τους.

• Η δίκη συνεχίζεται αύριο (Πέμπτη) στο Εφετείο Αθηνών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.