«Αν θέλεις να έχεις δουλειά την άλλη μέρα, κάνεις ό,τι σου πουν» [10/7/2017]

Ο φωτορεπόρτερ Μενέλαος Μυρίλλας και ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Μπούσιος κατά την κατάθεσή τους χθες στο Εφετείο Αθηνών | ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας- EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

(Κείμενο: Αφροδίτη Τζιαντζή, ΕφΣυν, 11/7/2017)

Το πραγματικό αποκρουστικό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής -πίσω από τις μάσκες των στημένων ρεπορτάζ- περιέγραψαν χθες στις καταθέσεις τους στο Εφετείο Αθηνών άλλοι δύο εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, μάρτυρες στη δίκη για τα εγκλήματα της ναζιστικής οργάνωσης.

Ο δημοσιογράφος του Star Παναγιώτης Μπούσιος και ο φωτορεπόρτερ Μενέλαος Μυρίλλας βίωσαν από πρώτο χέρι τη βία των χρυσαυγιτών.

Οπως επιβεβαίωσαν το κόμμα της Χρυσής Αυγής επιτρέπει τη δημοσιογραφική κάλυψη μόνο με τους όρους που θέτουν οι αρχηγοί του.

Οποιος τολμά να κάνει ελεύθερα ρεπορτάζ πέρα από το προκαθορισμένο πλαίσιο, κινδυνεύει να δεχτεί κλοτσιές, μπουνιές και βρισιές.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατούσε είναι η απάντηση του μάρτυρα Παναγιώτη Μπούσια στην ερώτηση του αναπληρωτή εισαγγελέα, τι θα συνέβαινε αν δημοσιογράφοι, οπερατέρ και φωτορεπόρτερ δεν συμμορφώνονταν στις υποδείξεις των ναζιστών: «Υπήρχε κλίμα φόβου και τρομοκρατίας, ότι θέλουν να ορίζουν τα πράγματα. Αν θες να έχεις δουλειά την άλλη μέρα, κάνεις ό,τι σου πουν». 

Ετσι έκαναν πάντα 

Ο έμπειρος δημοσιογράφος Παν. Μπούσιος κατέθεσε για την απρόκλητη επίθεση που δέχτηκε ο ίδιος και το τηλεοπτικό συνεργείο του τον Δεκέμβριο του 2013 στο Ηράκλειο Αττικής, κατά τη διάρκεια μνημόσυνης πορείας για τους δολοφονημένους χρυσαυγίτες Φουντούλη και Καπελώνη.

Αφορμή για την επίθεση δόθηκε όταν περίοικος διαμαρτυρήθηκε και δέχτηκε τους προπηλακισμούς των χρυσαυγιτών.

Για να σιγουρευτούν ότι οι κάμερες δεν θα δείξουν ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι ευπρόσδεκτη στους δρόμους του Ηρακλείου, τρία άτομα – φουσκωτοί ξεχώρισαν από τον όγκο της πορείας, βρίζοντας και απειλώντας το συνεργείο.

Ο πιο γεροδεμένος γρονθοκόπησε οπερατέρ και δημοσιογράφο, με αποτέλεσμα ο Παναγιώτης Μπούσιας, με αιμορραγία στο αυτί, να μεταφερθεί σε κλινική για δεχτεί τις πρώτες βοήθειες.

«Οι μπουνιές έπεσαν μπαμ μπαμ», είπε ο μάρτυρας, ενώ παρών στην επίθεση ήταν αξιωματικός της Αστυνομίας, που στεκόταν αμέτοχος.

Ο δημοσιογράφος δημοσιοποίησε το περιστατικό στο site Βloko.gr, καταγγέλλοντας τη στάση του αστυνομικού, που όχι μόνο δεν εμπόδισε τον ξυλοδαρμό αλλά δεν τους ρώτησε καν αν χρειάζονται βοήθεια ή ασθενοφόρο.

«Καλύπτω τη Χ.Α. από το 1995. Το κλίμα ήταν έτσι πάντα, γι’ αυτό δεν μου έκανε καμία εντύπωση η επίθεση. Πάντα έτσι κάνουν προκειμένου να επιβάλουν τη θέλησή τους», απάντησε ο μάρτυρας σε ερώτηση της Πολιτικής Αγωγής, περιγράφοντας την ιδεολογία της Χρυσής Αυγής ως «φασιστική, εχθρική στους μετανάστες και σε όλους τους διαφορετικούς».

Μεν. Μυρίλλας:«Το ματς Αστυνομίας και Χ.Α. ήταν “φιλικό”» 

Εξίσου παραστατικά έδωσε το πορτρέτο της Χρυσής Αυγής ο φωτορεπόρτερ Μενέλαος Μυρίλλας.

Ο μάρτυρας αποκάλεσε τη Χρυσή Αυγή «φωτοφοβικό κόμμα», που θέλει να ελέγχει ώς και τις γωνίες λήψης των φωτορεπόρτερ, απαιτώντας να αποσυρθούν φωτογραφίες αν π.χ. δεν κολακεύουν τον Μιχαλολιάκο.

Αντίθετα, όπως είπε, έχουν φιλικές σχέσεις με την Αστυνομία, που ανέχεται τις βιαιοπραγίες τους.

Ο μάρτυρας, φωτογράφος από το 1997, φωτορεπόρτερ και ιδιοκτήτης ειδησεογραφικού πρακτορείου από το 2011, κατέθεσε για τα επεισόδια στο Εφετείο τον Ιούλιο του 2014, όταν χρυσαυγίτες επιτέθηκαν σε φωτορεπόρτερ που κάλυπταν τη μεταγωγή των Μιχαλολιάκου, Λαγού και Παππά.

Ο μάρτυρας περιέγραψε με λεπτομέρειες τους πρωταγωνιστές της επίθεσης σε δύο συνάδελφούς του, τη Λουίζα Γουλιελμάκη, με γροθιά που πέρασε ξυστά στο πρόσωπο, και τον Γιάννη Κέμμο, που έπεσε λιπόθυμος από κλοτσιά με αρβύλα στο πρόσωπο.

Ο μάρτυρας είπε ότι ο Κέμμος «θα είχε μείνει στον τόπο» αν δεν έμπαινε ο ίδιος μπροστά να τον προστατεύσει, καθώς το χτύπημα ήταν ιδιαίτερα σφοδρό.

Ιδιαίτερα στάθηκε στη συμπεριφορά των αστυνομικών, αποκαλώντας τη «φιλικό ματς», καθώς άφηναν τους χρυσαυγίτες να χτυπάνε ανενόχλητοι, ενώ «οποιοιδήποτε άλλοι θα είχαν συλληφθεί με συνοπτικές διαδικασίες».

Εκνευρισμό προκάλεσε στην υπεράσπιση ο χαρακτηρισμός του Ηλία Κασιδιάρη ως «ατόμου που χρειάζεται ψυχιατρική βοήθεια ή παίρνει ναρκωτικά», φράση που ο φωτορεπόρτερ αιτιολόγησε από την «υπεροπτική συμπεριφορά» του βουλευτή που έχει έφεση στη βία, έχει ξυλοκοπήσει καμεραμάν του Ρόιτερς και θέλει να υπαγορεύει ώς και το πώς θα δουλεύουν οι δημοσιογράφοι, όταν «κανένας άλλος βουλευτής δεν φέρεται έτσι».

Η δίκη συνεχίζεται σήμερα στον Κορυδαλλό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.