Η ηγεσία της Χ.Α. πίσω από τα τάγματα εφόδου [4/7/2017]

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

(Κείμενο: Αφορδίτη Τζιαντζή, ΕφΣυν, 5/7/2017)

Την άμεση σύνδεση της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής με τα τάγματα εφόδου ανέδειξε χθες ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.» Γιάννης Μπασκάκης.

Στην εμπεριστατωμένη κατάθεσή του ο μάρτυρας συνεισέφερε πλήθος στοιχείων για το πώς οι επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου εκπορεύονται από τη ναζιστική ιδεολογία της οργάνωσης, πώς διαπράττονται σε γνώση και κατ’ εντολή του αρχηγού, που δίνει τις γενικές κατευθύνσεις και τέλος, πώς υλοποιούνται ακολουθώντας κάθετη ιεραρχική δομή.

Ο ερευνητής δημοσιογράφος, που όπως είπε ασχολείται συστηματικά πάνω από μία πενταετία με τη δράση της Χρυσής Αυγής, επικαλέστηκε τόσο ντοκουμέντα από τα ρεπορτάζ που υπογράφει στην «Εφ.Συν.» και εκπομπές στην τηλεοπτική «Ερευνα» του Παύλου Τσίμα με την οποία συνεργαζόταν όσο και νέα στοιχεία που για πρώτη φορά ακούστηκαν χθες στο δικαστήριο.

Ο Γιάννης Μπασκάκης αιτιολόγησε με παραδείγματα την πεποίθησή του ότι η Χρυσή Αυγή είναι «ναζιστική οργάνωση» που έχει «στην καρδιά της τα τάγματα εφόδου» και ενδύεται τον μανδύα του πολιτικού κόμματος, με στόχο την είσοδο στη Βουλή, για να εκμεταλλευθεί κοινοβουλευτικά προνόμια, όπως η οπλοφορία και η ασυλία των βουλευτών.

Ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε στο αποκαλυπτικό βίντεο-ντοκουμέντο που δημοσιοποίησε η «Εφ.Συν.» («Η Αληθινή Πατρίδα της Χρυσής Αυγής» 15/12), από ναζιστική συναυλία στο Περιστέρι το 2005, στην οποία παραβρέθηκαν ο αρχηγός της Χ.Α. Νίκος Μιχαλολιάκος και πρωτοκλασάτα στελέχη (Κασιδιάρης, Λαγός, Γερμενής κ.ά.).

Μια συναυλία που, όπως είπε, «βρίθει ναζιστικών συμβόλων και συνθημάτων», από τον ύμνο της ναζιστικής Γερμανίας «Deutchland Uber Alles», το αντισημιτικό σύνθημα «Juden Raus» (Eξω οι Εβραίοι), τραγούδια-προτροπές ρατσιστικού μίσους όπως «Ρίξτε βόμβες στο Ισραήλ» και «Η Ευρώπη είναι για τους Λευκούς, η Αφρική για τους Πιθήκους».

«Το πολιτικό τους μήνυμα είναι η βία»

«Το βασικό πολιτικό μήνυμα της Χρυσής Αυγής είναι η ίδια η βία», είπε ο μάρτυρας απαντώντας σε ερώτηση συνηγόρου της πολιτικής αγωγής.

«Γι’ αυτό προπαγανδίζει τις βίαιες δράσεις της. Το 2012 η ΕΛΜΕ Χανίων βγάζει ανακοίνωση με την οποία ανησυχεί για τις φασιστικές επιθέσεις. Δεν κατονομάζει οργάνωση. Η Χρυσή Αυγή απάντησε δηλώνοντας ενοχλημένη που στοχοποιείται νόμιμο πολιτικό κόμμα. Γιατί θέλει να προβάλλει τον ρόλο της, να διεκδικήσει την πατρότητα των επιθέσεων».

«Η επίθεση στον Παύλο Φύσσα ήταν απόφαση του Ρουπακιά;», ήταν η ερώτηση-κλειδί της προέδρου του δικαστηρίου Μαρίας Λεπενιώτη.

«Οχι βέβαια», απάντησε με έμφαση ο μάρτυρας. Επικαλέστηκε το βίντεο με τον πυρηνάρχη Νίκαιας Γ. Πατέλη να λέει πως «ό,τι κινείται σφάζεται, με εντολή αρχηγού».

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε αναλυτικά στη διαδοχή της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ Αγγου-Καζαντζόγλου-Πατέλη-Λαγού, πριν και μετά την επίθεση στον Παύλο Φύσσα, με χρονική αλληλουχία που αποδεικνύει ότι δόθηκαν εντολές με ιεραρχική δομή, ακολουθώντας μια στρατιωτικού τύπου «αλυσίδα υπακοής».

Εξίσου αποκαλυπτική, όπως κατέθεσε ο μάρτυρας, είναι η δήλωση του Μιχαλολιάκου σε ομιλία του στο ξενοδοχείο Crystal το 2012, «όποιος περνάει έξω από τα γραφεία μας ή τρέχει ή δεν προλαβαίνει να τρέξει».

«Αυτή είναι μια κεντρική εντολή. Δεν χρειάζεται κάτι άλλο για να γίνουν επιθέσεις έξω από τα γραφεία της Χ.Α., όπως στον Αντίοχο στην Πάτρα ή στη Μεσογείων στα κεντρικά της οργάνωσης. Δεν χρειαζόταν εξειδικευμένη εντολή ο Χρήστος Ζέρβας για να χτυπήσει τον φοιτητή Λάζαρη».

Ο μάρτυρας κατέθεσε λεπτομερώς για δύο επιθέσεις της Χρυσής Αυγής που έχει καλύψει δημοσιογραφικά: την εισβολή σε διαμέρισμα όπου κατοικούσε ο Αφγανός μετανάστης στην οδό Βερανζέρου τον Σεπτέμβριο του 2013, δέκα μόλις μέρες πριν από τη δολοφονία του Φύσσα.

Στην επίθεση πρωτοστατούσε η υποψήφια βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γεωργία Δημοπούλου, συνοδεία δύο «φουσκωτών», που ξυλοκόπησαν το θύμα Αμπντούλ Τζαλίλ, απειλώντας να σκοτώσουν αυτόν και τα παιδιά του, με σκοπό να τον εκδιώξουν από το διαμέρισμα.

Επιπλέον ζωγράφισαν τους χιτλερικούς κέλτικους σταυρούς σε πόρτες διαμερισμάτων όπου ζούσαν αλλοδαποί.

Η δεύτερη επίθεση είναι το μαχαίρωμα Αφγανού μετανάστη από 15μελές τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, τον Σεπτέμβριο του 2012 στη οδό Περγάμου, στον Αγιο Παντελεήμονα.

Για την υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη ποινική δίκη, έπειτα από 12 διαδοχικές αναβολές, με κατηγορούμενη μεταξύ άλλων τη χρυσαυγίτισσα Θέμιδα Σκορδέλη, που έχει ήδη καταδικαστεί για την επίθεση στον Αλέκο Αλαβάνο.

Εντύπωση προκάλεσαν ερωτήσεις της εισαγγελέα Α. Οικονόμου που κάθε άλλο παρά ενισχύουν τον ρόλο της ως κατηγόρου.

«Από πού προκύπτει ότι υπήρχε μαχαίρι;», ρώτησε για την επίθεση στον Αφγανό μετανάστη, για να πάρει την αυτονόητη απάντηση: «Αφού υπήρχε μαχαιρωμένος».

Η εισαγγελέας εγκάλεσε τον μάρτυρα γιατί δεν έδωσε τον λόγο στους δράστες χρυσαυγίτες ώστε, όπως είπε, να φιλοξενούνται και οι δύο απόψεις.

Ο ίδιος νωρίτερα απαντώντας στην πρόεδρο είχε πει ότι «όταν μιλάμε για τα στελέχη μιας ναζιστικής οργάνωσης που κάνουν επιθέσεις, είναι αρκετή η καταγγελία του θύματος για να καταγραφεί το γεγονός. Δεν θεωρώ ότι το στέλεχος αυτό (η Δημοπούλου) αποτελεί συνομιλητή, από τη στιγμή μάλιστα που πάγια αρνούνται τις επιθέσεις».

Εκδηλος ήταν ο εκνευρισμός της υπεράσπισης, που εκφράστηκε με ειρωνικά σχόλια, ενώ η πρόεδρος αναγκάστηκε να διακόψει πρόωρα τη δίκη λόγω φωνασκιών από τα έδρανα των συνηγόρων της Χ.Α.

Η δίκη συνεχίζεται σήμερα στον Κορυδαλλό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.