«Εδειραν Αφγανό που περνούσε και φώναζαν “η Χρυσή Αυγή θα καθαρίσει”» [30/6/2017]

«Η άποψη της Χ.Α. είναι μονοκαλλιέργεια – όλος ο κάμπος στάρι. Εγώ θέλω να ζουν πρόσφυγες δίπλα μου», κατέθεσε, μεταξύ άλλων, ο Μάριος Λώλος | ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ.

(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 1/7/2017)

Για την επίθεση χρυσαυγιτών σε φωτορεπόρτερ έξω από το Εφετείο κατά τη μεταγωγή των Ν. Μιχαλολιάκου, Γ. Λαγού και Χρ. Παππά, στις 4 Ιουλίου 2014, κατέθεσε χθες κατά την 167η συνεδρίαση της δίκης της Χρυσής Αυγής ο Μάριος Λώλος, πρόεδρος της Ενωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας.

Περιγράφοντας όσα του διηγήθηκαν οι συνάδελφοί του και καταγράφηκαν σε βίντεο, ο μάρτυρας έκανε λόγο για απρόκλητη επίθεση μελών της Χ.Α. σε βάρος τους, που πραγματοποιήθηκε παρουσία αστυνομικής δύναμης, η οποία δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει το συμβάν.

Στη συνέχεια ο Μ. Λώλος αναφέρθηκε σε προπηλακισμούς που είχε δεχτεί ο ίδιος από χρυσαυγίτες όταν κάλυπτε τις συγκεντρώσεις «αγανακτισμένων πολιτών» το 2009 στον Αγιο Παντελεήμονα και μάλιστα από τη γνωστή Θέμιδα Σκορδέλη, η οποία του έλεγε «σήκω φύγε από δω» και τον φωτογράφιζε με το κινητό της, «προφανώς για να μας έχουν στο αρχείο τους, να ξέρουν ποιοι είμαστε».

Πρόκειται για την υποψήφια της Χ.Α. και επικεφαλής τάγματος εφόδου της οργάνωσης, η οποία έχει καταδικαστεί για επίθεση σε βάρος του Αλέκου Αλαβάνου, ενώ ύστερα από αλλεπάλληλες αναβολές έχει ξεκινήσει η δίκη της για μαχαίρωμα Αφγανού μετανάστη.

Ο μάρτυρας ήταν παρών και σε περιστατικό ξυλοδαρμού Αφγανού που περνούσε τυχαία πίσω από την εκκλησία του Αγ. Παντελεήμονα και δέχτηκε ρατσιστική επίθεση από μαυροφορεμένους και κοντοκουρεμένους άνδρες, οι οποίοι φώναζαν: «Εξω οι ξένοι», «Η Χρυσή Αυγή θα καθαρίσει».

Ο Μάριος Λώλος ήταν παρών και στην επίθεση χρυσαυγιτών κατά αντιφασιστών στον Πειραιά, περιγράφοντας ότι κρανοφόρος της ναζιστικής οργάνωσης «επιτέθηκε με σιδηρολοστό σε στημένη κάμερα και ο καμέραμαν ίσα που πρόλαβε να γλιτώσει τη ζωή του».

Αλλά και την επομένη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, κατά τα επεισόδια ανάμεσα σε αντιεξουσιαστές και αστυνομικές ομάδες στο Κερατσίνι, όταν βρέθηκε από την πλευρά των αστυνομικών και είδε δίπλα στα ΜΑΤ μια ομάδα γύρω στα 10 άτομα –με μαύρες μπλούζες, κοντοκουρεμένοι– να πετάνε πέτρες στους αντιεξουσιαστές. «Ηταν σαφέστατα μέλη της Χ.Α.», είπε.

Στην ερώτηση «τι είναι για σας η Χρυσή Αυγή;» χαρακτηριστική ήταν η απάντησή του: «Μια οργάνωση με την οποία διαφωνώ κάθετα πολιτειακά και αξιακά. Η άποψη της Χ.Α. είναι μονοκαλλιέργεια – όλος ο κάμπος στάρι. Εγώ θέλω να ζουν πρόσφυγες δίπλα μου. Για μένα η φύση είναι πολύχρωμη».

Τέλος, ο Μ. Λώλος μίλησε για δύο περιστατικά: την είσοδο του αρχηγού Νίκου Μιχαλολιάκου στην Ολομέλεια το 2014 όταν μέλη και υπάλληλοι της Χ.Α. φώναζαν συνθήματα μέσα και έξω από τη Βουλή «Αρχηγέ, ξεφτίλισες το σύστημα», αλλά και την επίθεση του Ηλία Κασιδιάρη σε φωτογράφο του Reuters κατά την έξοδό του από την Ευελπίδων, όταν ο υπαρχηγός επιδίωξε, σύμφωνα με τον μάρτυρα, να στείλει μήνυμα στους οπαδούς της Χ.Α. και στον Τύπο ότι «Είμαστε εδώ, δυνατοί».

Η δίκη συνεχίζεται την Τρίτη στο Εφετείο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.