Τέσσερις δικαστικές ήττες για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή

(Κείμενο: Ειρήνη Λαζαρίδου, Αυγή, 25/6/2017)

Μικρές ψηφίδες, οι οποίες ωστόσο έχουν τεράστια σημασία καθώς συμπληρώνουν το μωσαϊκό της εγκληματικής οργάνωσης, προστίθενται τον τελευταίο καιρό. Οι ψηφίδες αυτές δεν είναι άλλο από καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος χρυσαυγιτών που έχουν εκδοθεί τον τελευταίο μήνα, παράλληλα με τη διεξαγωγή της μεγάλης δίκης της Χρυσής Αυγής.

Πρόκειται για υποθέσεις που, είτε συσχετίζονται με τη δίκη στο Εφετείο και τον Κορυδαλλό είτε όχι, αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια της εγκληματικής δράσης του ναζιστικού κόμματος και δίνουν την ευκαιρία στην κοινωνία να διαμορφώσει την πλήρη εικόνα.

Αυτό το διάστημα δικάζεται σε δεύτερο βαθμό ο Βαγγέλης Στεφανάκης, που πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ισόβια για την άγρια δολοφονία της αδελφής της φίλης του, Φαίης Μπλάχα. Η υπόθεση δεν θα ξεπερνούσε τα στενά όρια του κοινού ποινικού δικαίου αν ο Στεφανάκης δεν καταδικαζόταν στις 7 Ιουνίου σε φυλάκιση 37 μηνών για επικίνδυνη σωματική βλάβη, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Η υπόθεση αφορά τη χρυσαυγίτικη επίθεση με σιδηρογροθιές στο προεκλογικό περίπτερο του ΚΚΕ στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής στις 12 Ιουνίου 2012… Από την επίθεση των μαινόμενων χρυσαυγιτών, που φώναζαν «παλιοκομμούνια, θα πεθάνετε, να φύγετε από εδώ απόψε», τραυματίστηκε στο πρόσωπο ο εκλεγμένος με το ΚΚΕ δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Τσιμπουκάκης.

Ο Στεφανάκης, δεν ήταν κάποιος… περαστικός, αλλά οργανωμένο μέλος της Χρυσής Αυγής, αφού σύμφωνα με τον πατέρα του συμμετείχε στη διανομή συσσιτίων του ναζιστικού κόμματος και «πήγαινε στις ομάδες περιφρούρησης, όπως στις Θερμοπύλες».

Δεν πέρασε μια εβδομάδα και στις 13 Ιουνίου τρεις χρυσαυγίτες, οι Γιώργος Αλεξάκης, Εμμανουήλ Σαμιωτάκης και Μιχάλης Λεμονάκης, καταδικάστηκαν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου σε φυλάκιση δύο ετών με τριετή αναστολή για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη κατά συναυτουργία. Η κατηγορία αφορούσε την επίθεση σε αντιφασίστες αφισοκολλητές στον Ζαρό Ηρακλείου τον Νοέμβριο του 2012. Οι χρυσαυγίτες μάλιστα αντί για λοστούς και σιδηρογροθιές επέλεξαν ως εργαλείο της επίθεσης κάτι πιο… πατροπαράδοτο: την κρητική κατσούνα.

Κι ενώ αποτελεί πάγια τακτική της Χρυσής Αυγής να σφυρίζει αδιάφορα μετά από κάθε επίθεση, στην προκειμένη περίπτωση σχεδόν την πανηγύρισε μέσω του τοπικού blog της οργάνωσης αναφέροντας ότι η παραδοσιακή κατσούνα «στο εξής θα ξυπνά αλησμόνητες μνήμες στους αντιεξουσιαστές από την ενημερωτική τους επίσκεψη στον Ζαρό»…

Η ανάρτηση βέβαια αποσύρθηκε όταν οι πρωταγωνιστές κατέστησαν υπόδικοι, ωστόσο αντίγραφό της που πρόλαβε να εκτυπώσει η πλευρά των αντιφασιστών παρουσιάστηκε στο δικαστήριο.

Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας εξάλλου είχαμε ακόμα μία καταδίκη σε χρυσαυγίτη. Πρόκειται για τον Βυζάντιο Παυλίδη, που μέχρι πρότινος δεν είχε χάσει ούτε μία συνεδρίαση στο Εφετείο, ο οποίος καταδικάστηκε σε επτά μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή για έργω και λόγω εξύβριση και προσβολή νεκρού.

Ήταν εκείνος που ξεστόμισε το εμετικό «Πού είναι ο Παύλος σου τώρα» προς τη Μάγδα Φύσσα, όταν τον περασμένο Φεβρουάριο ξέσπασαν σοβαρά επεισόδια εντός της δικαστικής αίθουσας ενώ εξεταζόταν η υπόθεση της επίθεσης στο κοινωνικό στέκι «Αντίπνοια». Ο Παυλίδης ταυτοποιήθηκε από την αστυνομία μετά τη μήνυση που κατέθεσε η οικογένεια Φύσσα και αναγνωρίστηκε «πέραν πάσης αμφιβολίας» από μάρτυρα αστυνομικό.

Και κανένας δεν θα μπορούσε να περιγράψει καλύτερα το ύφος και το ήθος ενός καθαρόαιμου χρυσαυγίτη από την ίδια τη μάνα του αδικοχαμένου Παύλου καταθέτοντας στο δικαστήριο: «Οι χειρονομίες του ήταν σεξουαλικού περιεχομένου και χυδαίες. Δεν ήταν το προτεταμένο δάχτυλο, ούτε οι βρισιές, αλλά αυτό το χαιρέκακο στο πρόσωπό του. Το ευχαριστιόταν εκείνη την ώρα. Ήταν ευχαριστημένος για το ότι είμαι σε αυτή τη θέση και ο γιος μου είναι εκεί που είναι»…

Ακόμα μία δικαστική ήττα, η οποία πάντως έχει κι αυτή τη σημασία της, είναι η απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων επί της αγωγής που έχει καταθέσει η Χρυσή Αυγή εις βάρος της ΠΟΣΠΕΡΤ. Το ναζιστικό κόμμα στράφηκε κατά των συνδικαλιστών της δημόσιας τηλεόρασης γιατί αποφάσισαν να πραγματοποιούν στάσεις εργασίας κάθε φορά που προγραμματιζόταν προβολή του έργου της Χρυσής Αυγής, όπως ομιλίες του αρχηγού Ν. Μιχαλολιάκου, εκδηλώσεις κ.ά.

Ζητούσε μάλιστα την επιβολή χρηματικής ποινής 5.000 ευρώ και την προσωποκράτηση του πρόεδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ για ένα έτος. Το Μονομελές Πρωτοδικείο πάντως ξεκαθάρισε στην απόφασή του ότι το έννομο συμφέρον που επικαλέστηκαν οι χρυσαυγίτες δεν ήταν άμεσο κι ότι «η τήρηση των διατάξεων του Ν. 1264 αφορά άμεσα μόνο τη σχέση εργαζομένων και εργοδοτών, ενώ η παραβίασή τους δεν δικαιολογεί άσκηση αγωγής από τρίτο».

Δίκη Χρυσής Αυγής: Το αποκρουστικό πρόσωπο του φασισμού

Το καλύτερο πεδίο για την αποκάλυψη και στοιχειοθέτηση της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής, ωστόσο, παραμένει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, εκεί όπου σε κάθε συνεδρίαση ξεδιπλώνεται το αποκρουστικό πρόσωπο του φασισμού. Ένα από όλα τα καθοριστικά του χτυπήματα που δέχεται στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας το έδωσε η Βασιλική Κατριβάνου με την κατάθεσή της. Η ίδια περιέγραψε την εμπειρία της σ’ ένα βιωματικό κείμενο στην «Εποχή» της προηγούμενης Κυριακής. Αντιγράφουμε, αντί επιλόγου:

«Αναρωτιέμαι πώς θα νιώθουν άλλοι μάρτυρες που έρχονται να καταθέσουν και δεν έχουν ανάλογες εμπειρίες έντασης και μπούλινγκ… Η στάση της έδρας είναι καλή και στιβαρή. Τους επαναφέρει διαρκώς στην τάξη, αλλά δεν μπορεί να κάνει πολλά. Γιατί, αν αρχίσει να τους πετάει έξω ή να τσακώνεται μαζί τους, άλλο που δεν θέλουν οι χρυσαυγίτες. Γιατί, αν κάτι επιδιώκουν, από την πρώτη κιόλας μέρα, είναι αυτό ακριβώς: να απαξιώσουν και να διαλύσουν τη διαδικασία.

Γι’ αυτό, παρά τους λεονταρισμούς τους, για κάνα μήνα κωλυσιεργούσαν με ενστάσεις, γι’ αυτό προξενούν επεισόδια, γι’ αυτό δεν παρίσταται πλέον στη διαδικασία αυτοπροσώπως κανένας από τους κατηγορούμενους. Κι αυτό δεν το κάνουν μόνο από μια εγγενή και βαθύτερη απέχθεια στη Δικαιοσύνη, αλλά και για έναν πολύ πιο άμεσο λόγο: η ακροαματική διαδικασία βγάζει στην επιφάνεια την εγκληματική τους δράση, την τεκμηριώνει – κι αυτό θέλουν να το καλύψουν με κάθε τρόπο»…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.