«Πριν γίνουν βουλευτές ηγούνταν των ταγμάτων εφόδου» [20/6/2017]

(Κείμενο: Αφροδίτη Τζιαντζή, ΕφΣυν, 21/6/2017)

Συνεχίστηκε χθες η εξέταση του μάρτυρα Θανάση Κούρκουλα στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ο εκπαιδευτικός, εθελοντής στο «Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών» και μέλος της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό», κατέθεσε για άλλες δύο επιθέσεις ταγμάτων εφόδου, στις οποίες υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας.

Και οι δύο έγιναν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των αυτοδιοικητικών εκλογών το φθινόπωρο του 2010.

Η πρώτη έγινε στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, εναντίον του υποψήφιου περιφερειάρχη Αλέκου Αλαβάνου και της αντιπροσωπείας του.

Οπως κατέθεσε ο μάρτυρας, περίπου 40 χρυσαυγίτες, ανάμεσά τους ηγετικά στελέχη της Χ.Α., όπως ο Ηλίας Παναγιώταρος και ο Αλ. Πλωμαρίτης, με τη Θέμιδα Σκορδέλη να πρωτοστατεί, τους επιτέθηκαν με ύβρεις, αυγά και αντικείμενα, φωνάζοντας «Εξω από την πλατεία μας».

Για την επίθεση, στην οποία χτύπησαν και τον ίδιο, έχουν καταδικαστεί η Σκορδέλη και άλλα τρία μέλη της Χ.Α. για απρόκλητη έργω εξύβριση.

Η δεύτερη επίθεση, που από τύχη δεν είχε νεκρούς, ήταν ο ομαδικός εμπρησμός λατρευτικού χώρου στην πλατεία Αττικής, στον οποίο προσεύχονταν περίπου 40 μετανάστες υπήκοοι Μπαγκλαντές.

«Ημουν 100-50 μέτρα από το σημείο. Υπήρχε συγκεντρωμένο πλήθος χρυσαυγίτες […] φώναζαν “έξω οι ξένοι από την Ελλάδα, θα σας κάψουμε”. Αφού έφυγα, στις 10.00, μπήκε φωτιά στο τζαμί από εύφλεκτο υλικό […] Την επόμενη μέρα ήταν η πρόσοψη γεμάτη αυτοκόλλητα της Χ.Α. Από ρεπορτάζ έμαθα ότι ένας Αιγύπτιος μαχαιρώθηκε από τους συγκεντρωμένους».

Ο μάρτυρας ανέφερε περιστατικά επιθέσεων σε βάρος μεταναστών από άτομα της Χρυσής Αυγής και επίθεση κατά δημοσιογράφων στην Κόρινθο, από χρυσαυγίτη οδηγό που επιχείρησε να τους διεμβολίσει.

Σε φωτογραφίες που του επέδειξαν οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής ο μάρτυρας αναγνώρισε τον Μιχαλολιάκο ως επικεφαλής του τάγματος εφόδου που επιτέθηκε κατά μεταναστών στο παλιό Εφετείο το 2009, τους Ρουπακιά και Παπαβασιλείου, κατηγορούμενους για την εγκληματική οργάνωση, να περιφέρουν εικόνισμα στην πλατεία Αγ. Παντελεήμονα, αυτοκόλλητα με τον υποψήφιο τότε δήμαρχο Μιχαλολιάκο και συνθήματα στο καμένο τζαμί, σε μια χειρονομία που ισοδυναμεί με ανάληψη ευθύνης για τον εμπρησμό.

Είπε ότι η εγκληματική οργάνωση και το πολιτικό κόμμα της Χρυσής Αυγής ταυτίζονται και ότι τα ηγετικά της στελέχη προτού γίνουν βουλευτές πρωτοστατούσαν στις επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου.

Η δίκη συνεχίζεται στο Εφετείο στις 26 Ιουνίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.