«Είναι εγκληματική οργάνωση με… πολιτική ηγεσία» [8/6/2017]

Η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου.

(Κείμενο: Μαρία Δήμα, ΕφΣυν, 9/6/2017)

Για πλήρη ταύτιση της πολιτικής ηγεσίας της Χρυσής Αυγής με αυτήν της εγκληματικής οργάνωσης έκανε λόγο χθες η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, καταθέτοντας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, όπου εκδικάζεται η μεγάλη υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Η μάρτυρας επισήμανε ότι «οι εγκληματικές ενέργειες γίνονταν οργανωμένα, με τους βουλευτές που παρακινούν και κατευθύνουν και βγαίνουν μπροστά στις περισσότερες δράσεις. (…) Θεωρώ ότι όλοι γνώριζαν, οι βουλευτές και όσοι ήταν σε πολιτικές θέσεις. Υπάρχει πλήρης ταύτιση της πολιτικής ηγεσίας με αυτήν της εγκληματικής οργάνωσης».

Ασυδοσία

Η Βασιλική Κατριβάνου, η οποία υπήρξε αποδέκτρια περιστατικών χρυσαυγίτικης βίας ως υπεύθυνη του Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στην επίθεση του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Δημήτρη Κουκούτση στον αύλειο χώρο της Βουλής σε αντιπροσωπεία που πήγε να καταθέσει ψήφισμα για τη ρατσιστική βία στον πρόεδρο της Βουλής το 2012: «Δεν το περιμέναμε. Πήγε να μπει στη μέση ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας, και χτυπήθηκε.

Ο επιτιθέμενος ήταν σαν ντουλάπα, οργισμένος… μαινόμενος. Σήκωσε το χέρι να μου δώσει μπουνιά. Μόνο τότε παρενέβησαν οι αστυνομικοί. Πριν απ’ αυτό 3-4 που ήταν εκεί έβλεπαν αλλά δεν έκαναν κάτι. (…) Η φρουρά ασχολήθηκε, νομίζω, μόνο επειδή εγώ ήμουν βουλευτής. (…)

Ολο το περιστατικό δείχνει την αίσθηση της ασυδοσίας που υπήρχε τότε, που συνέβαιναν αυτά στο προαύλιο της Βουλής με το φως της μέρας.

Τι θα συνέβαινε σε μετανάστη νύχτα, κάπου αλλού, αναρωτιέμαι…», πρόσθεσε. Κατέθεσε ακόμα ότι ο Κουκούτσης επιτιθέμενος έβριζε, απείλησε την ίδια λέγοντας «σε ξέρουμε, θα δεις τι θα πάθεις» και στον πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας είπε «θα σε καθαρίσω».

Η μάρτυρας κατέθεσε επίσης όσα είδε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που προκάλεσε ομάδα χρυσαυγιτών και παραθρησκευτικών οργανώσεων έξω από το «Χυτήριο» τον Σεπτέμβριο του 2012 όπου θα ανέβαινε το έργο «Corpus Christi».

«Ηταν διάφοροι βουλευτές και “φουσκωτοί” που είχα δει να κυκλοφορούν στο Κοινοβούλιο. Μου είχαν κάνει εντύπωση αυτοί οι συνοδοί, τους είχα προσέξει στη Βουλή. Πήγα με τον κ. Τατσόπουλο και την κ. Ρεπούση.

»Οταν έφτασα στην είσοδο του θεάτρου και είδα τους Λαγό, Παναγιώταρο είδα ότι αυτοί πρωτοστατούσαν στην ενέργεια, έσκιζαν αφίσες, πετούσαν πέτρες, τρομοκρατούσαν, καλυπτόμενοι από την ασυλία. Η κ. Ρεπούση δέχτηκε ιδιαίτερο προπηλακισμό με βρισιές και φτυσίματα».

Παράλληλα η μάρτυρας αναφέρθηκε στην εγκληματική δράση των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα, όπου μέχρι «και λουκέτο στην παιδική χαρά είχαν βάλει, για να μην πηγαίνουν τα ξένα παιδάκια», ενώ υποστήριξε ότι σε συλλήψεις κατά τη διάρκεια αντιφασιστικής πορείας οι αστυνομικοί έδερναν αναρχικούς και στη ΓΑΔΑ τους φώναζαν «αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή».

Πρόεδρος: Μου κάνει εντύπωση το εξής, θα σας το πω. Ασχοληθήκατε πολύ με αυτά. Εγιναν κάποια ψηφίσματα, καταγγελίες κ.λπ. Κατ’ αποτέλεσμα πού έφτασαν αυτά;

Κατριβάνου: Υπήρχε ασυλία τότε, πραγματικά. Είχαμε τόσες καταγγελίες τότε και δεν γινόταν τίποτε. Ο κ. Δένδιας είχε δικογραφίες στο συρτάρι και δεν έκανε τίποτε.

Πρόεδρος: Η θέση τού τότε υπουργού ήταν ότι όλα βαίνουν καλώς;

Κατριβάνου: Ναι. Οτι έχουν συστήσει γραφείο καταγραφής ρατσιστική βίας, ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα ήταν κορωνίδα. Και αυτό είναι το μεγάλο έγκλημα, ότι αφέθηκε αυτή η κατάσταση που κατέληξε σε δολοφονία.

Θυμάμαι και άλλο περιστατικό, να πηγαίνω στο Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη και άκουσα αστυνομικούς να φωνάζουν «αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή», απευθυνόμενοι σε εμένα, αλλά όταν γυρνούσα να κοιτάξω ποιος το έλεγε είχαν εξαφανιστεί.

Και η Δημοπούλου

Η πρώην βουλευτής αναφέρθηκε και στην υπόθεση που έφερε στο φως η «Εφ.Συν.», όπου η Χρυσή Αυγή εντόπιζε διαμερίσματα μεταναστών σε πολυκατοικία στην Ομόνοια και έβαφε στις πόρτες τους τον κέλτικο σταυρό «και μετά τους επετίθεντο. Καταγράφονταν δηλαδή οι πόρτες και μετά έσπαζαν στο ξύλο τους μετανάστες. Μεταξύ τους ήταν και η κ. Δημοπούλου, υποψήφια βουλευτής της Χρυσής Αυγής».

Αναφερόμενη σε περιστατικό έξω από Αστυνομικό Τμήμα με «αγανακτισμένους πολίτες» και μέλη της Χρυσής Αυγής μετά την επίθεση στην Τανζανική Κοινότητα είπε χαρακτηριστικά ότι ήταν μέσα στο Τμήμα «η Θέμις Σκορδέλη και ο Παναγιώταρος που μπαινόβγαιναν άνετα στο Τμήμα και χαριεντίζονταν με τους αστυνομικούς».

Η μάρτυρας υποστήριξε, τέλος, ότι «όλες οι ενέργειες γινόντουσαν οργανωμένα, με τους βουλευτές που παρακινούν και κατευθύνουν και βγαίνουν μπροστά στις περισσότερες δράσεις. Υπάρχουν δηλαδή οργανωμένες ομάδες κρούσης με επικεφαλής βουλευτές και πυρηνάρχες.

Πρόκειται για εγκληματική οργάνωση με αρχηγό και ομάδες κρούσης. Για να δολοφονήσουν τον Φύσσα δεν ήταν αυθόρμητο συμβάν, υπήρχαν sms, σχετική επικοινωνία».

Η πρώην βουλευτής είπε ότι στόχοι τους ήταν «η ανατροπή του δημοκρατικού καθεστώτος και η εξόντωση κάθε αντιπάλου, πολιτικού, gay, ξένου. Είναι μια ναζιστική οργάνωση. Το λένε συνέχεια στα παλαιότερα τεύχη του περιοδικού τους “Χρυσή Αυγή”».

Πρόεδρος: Η Χρυσή Αυγή κατηγορείται ότι είναι εγκληματική οργάνωση. Ποια η θέση σας;

Κατριβάνου: … Είναι εγκληματική λόγω των εγκλημάτων της, των σχετικών εντολών της, του τρόπου δράσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.