«Στρατιωτικού τύπου οργάνωση στη Νίκαια» [6/6/2017]

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

(Κείμενο: Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος. ΕφΣυν, 7/6/2017)

Για τη δράση του πυρήνα της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια την περίοδο 2011-2013 μίλησε χθες στη δίκη της Χ.Α. ο δήμαρχος Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης.

Αναφέρθηκε κυρίως σε περιστατικά που προηγήθηκαν της δολοφονίας Φύσσα, ενώ τόνισε ότι μετά τη δολοφονία τον Σεπτέμβριο του 2013 τα γραφεία της οργάνωσης στη Νίκαια, που είχαν στρατιωτικού τύπου περιφρούρηση στο πεζοδρόμιο, ουσιαστικά έκλεισαν, γεγονός που μείωσε τις εντάσεις και τις επιθέσεις εις βάρος μεταναστών.

Υπενθυμίζουμε ότι το τάγμα εφόδου του πυρήνα της Νίκαιας εκτέλεσε τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ο οποίος, όπως κατέθεσε ο κ. Ιωακειμίδης, ήταν στοχοποιημένος γιατί κατήγγελλε τη δράση της Χ.Α.

«Θυμάμαι, μια φορά που τους είχα δει, ήταν καμιά 40-50 άτομα σε στρατιωτικό σχηματισμό, ανά δυάδες, ένας ήταν σαν λοχίας, έδινε παραγγελίες, έλεγε “εν-δυο, εν-δυο”, φώναζαν “αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή”. Μου έκανε εντύπωση γιατί είχε καύσωνα, με 40 βαθμούς, Αύγουστο μήνα», ξεκίνησε την κατάθεσή του.

Λίγο αργότερα είπε ότι οι μετανάστες και οι λοιποί κάτοικοι στην περιοχή ένιωθαν «τρόμο» στη θέα τέτοιου τύπου ομάδων.

Ο κ. Ιωακειμίδης σε ερώτηση της πολιτικής αγωγής απάντησε: «Ακούγαμε για επιθέσεις κατά μεταναστών που ήταν σχεδόν δολοφονικές λόγω του τρόπου που γίνονταν». Οπως είπε: «Ακούγαμε κάθε δύο μήνες “χτύπησαν έναν μετανάστη στο λεωφορείο”. Επιτέθηκαν σε έναν Πακιστανό εκεί… Δεν έχω συγκεκριμένες πληροφορίες να δώσω, πλην τις επιθέσεις κατά του ΚΚΕ στο Πέραμα και αφισοκολλητών του ΣΥΡΙΖΑ, που λάβαμε γνώση ως δημοτικό συμβούλιο και εκδώσαμε καταψηφιστικό βούλευμα».

«Μόνο για Ελληνες»

Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι στις 17 Σεπτεμβρίου 2013, μερικές ώρες πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Νίκαιας-Ρέντη είχε εκδώσει ψήφισμα ενάντια στη διανομή τροφίμων «μόνο για Ελληνες» σε κεντρική πλατεία του δήμου.

Πρόεδρος: Ο λόγος;

Ιωακειμίδης: Δεν είναι ισότιμο. Δεν μπορεί να γίνεται διανομή μόνο για Ελληνες και οι μετανάστες να εξαιρούνται. Δεν γίνεται να μεταφέρεται η ευθύνη στις πλάτες των μεταναστών.

Σε ερώτηση της πολιτικής αγωγής σχετικά με το ψήφισμα, χαρακτήρισε τη Χ.Α. «απογόνους των ναζί», ενώ σε άλλη ερώτηση για τη διάκριση «μόνο για Ελληνες», τόνισε: «Μου θυμίζει τις διακρίσεις του Χίτλερ».

Απαντώντας στον αναπληρωτή εισαγγελέα για την αποδυνάμωση της Χ.Α. στην περιοχή που ακολούθησε τη δολοφονία Φύσσα, ο κ. Ιωακειμίδης αναφέρθηκε στους Ρουπακιά και Πατέλη, στελέχη του πυρήνα της Νίκαιας, που μαζί με εκείνον του Περάματος ήταν από τους ισχυρότερους της οργάνωσης.

Μάλιστα, οδηγός του δήμου (Κ. Κορκοβίλης) ήταν μέλος της «Ασφάλειας» του πυρήνα, με τον δήμαρχο να δηλώνει:

«Ναι, σοκαρίστηκα, τον ήξερα. Του είπα μετά ότι είναι βλάκας. Βρέθηκε να λογοδοτεί σε όλους. Νομίζω το μετάνοιωσε».

Πάντως, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» (15/02/2016: «To τάγμα Ρουπακιά στο Σχιστό») ο Κ. Κορκοβίλης, που είναι κατηγορούμενος για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και για απλή συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, συνεχίζει να μετέχει στις δράσεις της Χ.Α.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.