Σχολιασμός μαρτυρικών καταθέσεων (154η μέρα)

(Κείμενο: Κυριάκος Μπάνος, Εργατική Αλληλεγγύη, 16/5/2017)

Στο σχολιασμό των τεσσάρων τελευταίων συνεκδικαζόμενων υποθέσεων στη δίκη της ΧΑ έχουν περάσει οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής. Εδώ δημοσιεύουμε τμήμα του σχολιασμού του Θανάση Καμπαγιάννη. Όπως εξηγεί: “αυτό που ενοποιεί αυτές τις επιθέσεις δεν είναι μόνο η βία της οργάνωσης Χρυσή Αυγή με τη συμμετοχή των βουλευτών Κασιδιάρη, Λαγού, Μίχου, Μπαρμπαρούση και Παππά, αλλά και η διασύνδεση με τις διωκτικές αρχές και την αστυνομία.

Στο Μεσολόγγι, στις 8/9/12 το πρωί, ομάδα μελών και υποστηρικτών της Χ.Α. με επικεφαλής τον κατηγορούμενο βουλευτή Μπαρμπαρούση προσέρχεται στη Λαϊκή με σκοπό να τελέσει ελέγχους στα χαρτιά των αλλοδαπών μικροπωλητών. Όταν οι δημοτικοί αστυνομικοί αρνούνται να συμμετέχουν, τα μέλη της ΧΑ προχωρούν μόνα τους λέγοντας “αφού δεν έρχεστε μαζί μας, θα πάμε μόνοι μας”. Στο τέλος της επιδρομής, ο Μπαρμπαρούσης κάνει δηλώσεις στις οποίες λέει ρητά ότι “τους κάναμε εμείς τους ελέγχους ως Χρυση Αυγή”. Ο βουλευτής δίνει την πολιτική κάλυψη και προστασία, και η ομάδα κρούσης αναλαμβάνει τα υπόλοιπα.

Στην Πάτρα, στις 7/7/13 στις 9μμ ενώ ο 18χρονος μαθητής Χρήστος Αντίοχος πέρναγε μπροστά από τα τότε γραφεία της ΧΑ στην οδό Γούναρη για να συναντηθεί με φίλους του, εντοπίστηκε από ομάδα τριών ατόμων με διακριτικά της ΧΑ που τον ακινητοποίησαν, τον κάθισαν στο πεζοδρόμιο και του ζήτησαν την αστυνομική του ταυτότητα. Όταν το θύμα απάντησε ότι δεν είχε ταυτότητα, ακολούθησε η “τιμωρία” του με κλωτσιές και μπουνιές από την υπέρτερη ομάδα των τριών Χρυσαυγιτών, που δήλωσαν και λεκτικά την πολιτική τους ταυτότητα “εδώ κάνουν κουμάντο οι ναζί”.  Πρόκειται για μια τυπική περίπτωση ομάδας της ΧΑ. Η επιλογή του ατόμου γίνεται “τυχαία” – δεν γίνεται δηλαδή βάσει στοχοποίησης, αλλά βάσει γενικών χαρακτηριστικών που δεν ταιριάζουν στους δράστες (σκουλαρίκια, μακριά μαλλιά, χρώμα του δέρματος) και που τον κατατάσσουν στους αντιφρονούντες. Τι μας είπε ο πατέρας Αντίοχος; “Το ίδιο που έγινε με την πρόσφατη επίθεση στον 24χρονο σπουδαστή στους Αμπελόκηπους”.

Στο Ηράκλειο, στις 25/11/2012, είναι προγραμματισμένη εκδήλωση της Χρυσής Αυγής με ομιλητες τους βουλευτές της, Κασιδιάρη και Παππά. Είναι γνωστό σήμερα ότι στην εκδήλωση αυτή ο κατηγορούμενος Παππάς ύψωσε τη σημαία της 21ης Απριλίου.

Απειλές

Απέναντι στην ΧΑ εκατοντάδες πολίτες αποφάσισαν να κάνουν αντιφασιστική πορεία. Η πορεία ήταν ειρηνική, και όπως κατέθεσαν και οι δύο μάρτυρες αστυνομικοί, στη διάρκειά της δεν συνέβη το παραμικρό. Λίγο αργότερα ομάδα 70 περίπου υποστηρικτών και μελών της ΧΑ με επικεφαλής τον βουλευτή Κασιδιάρη και τους βουλευτές Μίχο και Μπαρμπαρούση απαίτησαν τη διάλυση των συγκεντρωμένων με απειλές από την μεριά του κατηγορούμενου βουλευτή Κασιδιάρη ότι αν δεν γίνει αυτό, “θα τους γαμήσω, θα έχεις νεκρούς μέχρι το βράδυ”. Ο λόγος για τον οποίο δεν συλλαμβάνεται εκείνη την ώρα ο Κασιδιάρης είναι η βουλευτική του ιδιότητα.

Τέλος στην Πάρο στις 28/2/13, έχουμε τη δυνατότητα να δούμε τη λογική συνέχεια. Μέλη και υποστηρικτές της ΧΑ με επικεφαλής τον βουλευτή κατηγορούμενο Μίχο βγαίνουν πίσω από τα ΜΑΤ, κάνουν δολοφονική επίθεση και τραυματίζουν σοβαρά αντιφασίστες διαδηλωτές. Εδώ έχουμε τη συμμετοχή ως φυσικού αυτουργού του βουλευτή Μίχου, ως επικεφαλής ομάδας Χρυσαυγιτών που φοράνε μαύρα ρούχα και παντελόνια παραλλαγής.

Δεν πρόκειται για μια τυχαία ομάδα, αλλά άτομα του τάγματος εφόδου της Νίκαιας ανάμεσά τους τρεις εκ των κατηγορουμένων για τη δολοφονία Φύσσα (Τσακανίκας, Μιχάλαρος και Καλαρίτης). Προκύπτει δηλαδή ότι το τάγμα που δολοφόνησε τον Φύσσα γυρνούσε ανά την Ελλάδα επί μήνες”.

Τέλος ο Θ. Καμπαγιάννης στο σχολιασμό του αναφέρθηκε και στις σημαντικές καταθέσεις του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου και του Φώτη Ανδρεόπουλου από το Ανοιχτό σχολείο Μεταναστών Πειραιά (δείτε σχετικά στο προηγούμενο φύλλο της ΕΑ).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.