Η δράση των ταγμάτων εφόδου στη Β’ Πειραιά [8/5/2017]

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

(Κείμενο: Αφροδίτη Τζιαντζή, ΕφΣυν, 9/5/2017)

Το κλίμα ζόφου που έσπερναν στις συνοικίες της Β’ Πειραιά τα τάγματα εφόδου την περίοδο 2011-2012 μετέφερε στη χθεσινή του κατάθεση στο Εφετείο ο μάρτυρας Φώτης Ανδρεόπουλος. Ο μάρτυρας, εκπαιδευτικός – εργοθεραπευτής στο Ειδικό Λύκειο Πειραιά, διδάσκει ως εθελοντής Ελληνικά σε ενήλικες μετανάστες στο Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά.

Οπως είπε, από τα θρανία του σχολείου έχουν περάσει εδώ και 12 χρόνια περίπου 7.000 μαθητές. Απαντώντας στις ερωτήσεις της προέδρου έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα πώς δρούσαν ρατσιστικές ομάδες κρούσης, τρομοκρατώντας και ξυλοκοπώντας βάναυσα μετανάστες, ανάμεσά τους και μαθητές του σχολείου.

«Οταν ξεκινήσαμε δεν υπήρχαν αντιδράσεις. Τότε δεν ξέραμε καν τι είναι η Χρυσή Αυγή», είπε απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου αν η Χρυσή Αυγή αντέδρασε στη λειτουργία του σχολείου. «Αργότερα υπήρξε ερώτηση από τον βουλευτή Λαγό στο Κοινοβούλιο, γιατί δόθηκε χώρος να γίνουν τα μαθήματα στο σχολείο».

Η Χρυσή Αυγή αντέδρασε και το 2014, ακολουθώντας αυτή τη φορά την «ακτιβιστική» αντί της κοινοβουλευτικής οδού: «Νύχτα 14 – 15 Αυγούστου, με πήρε τηλέφωνο μαθητής και είπε “Κύριε σπάσανε τα κάγκελα”». Ο μάρτυρας προσκόμισε φωτογραφίες με βανδαλισμούς και καταστροφές στο εσωτερικό του σχολείου που έκαναν άγνωστοι που υπέγραψαν ως «Πυρήνας Νεολαίας Χρυσής Αυγής».

Δύο χρόνια νωρίτερα προτιμούσαν έμψυχους στόχους: «Στις αρχές 2012 με πήρε τηλέφωνο ένας μαθητής μου, ο Νασέρ Μαχμούντ και μου είπε “κύριε, με χτύπησαν”. Ξέραμε ότι στα Village Ρέντη χτυπούσαν […] Τον πήγα στο νοσοκομείο. Του έκαναν αξονική. Τον χτύπησαν μια ομάδα 14-16 ετών, περίπου 10 άτομα. Είχε εξογκώματα στο κεφάλι. Ηταν σίγουρα ρατσιστική επίθεση».

Ο μάρτυρας παρέθεσε κατάλογο επιθέσεων με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες: οργανωμένη έφοδος τον Φεβρουάριο του 2012 περίπου 10 μαυροντυμένων κρανοφόρων, με σιδηρολοστούς και τέιζερ, σε ημιυπόγειο διαμέρισμα όπου κατοικούσαν μετανάστες από το Πακιστάν, στον Πειραιά στην οδό Δεληγιώργη και Διστόμου.

«Μέρα μεσημέρι να χτυπάνε ανθρώπους μέσα στα σπίτια τους, με συγκλόνισε. Είπα στους μαθητές μου ότι πρέπει να κάνουμε καταγγελία στην αστυνομία. Αν συνεχίσουν έτσι, τους είπα, θα χάσουν άνθρωποι τη ζωή τους». Από την επίθεση υπήρξε τουλάχιστον ένας πολύ βαριά τραυματίας, που νοσηλεύτηκε στο Ασκληπιείο με σοβαρό κίνδυνο της ζωής του.

Η περιπέτεια του Ασίφ

Το κλίμα ανοχής όπλιζε το χέρι των επιτιθέμενων που δρούσαν ανεξέλεγκτοι: «Μαθητής μας που τον έλεγαν Ασίφ, πήρε το λεωφορείο από το Κρατικό της Νίκαιας, Σεπτέμβριο του 2012. Τρία άτομα τον πλησίασαν, άνοιξαν το μπουφάν τους, του έδειξαν μπλούζα της Χρυσής Αυγής, του είπαν “κατέβα κάτω”».

Είπε “δεν κατεβαίνω”. Αρχισαν να τον χτυπάνε. Ο οδηγός του λεωφορείου έκλεισε τις πόρτες. Πήγαν στο αστυνομικό τμήμα Νίκαιας, αλλά δεν κατέθεσε μήνυση».

Οπως είπε, οι μετανάστες φοβόντουσαν να καταθέσουν μηνύσεις, καθώς η αστυνομία αντί να διώκει τους δράστες κυνηγούσε τα θύματα, όπως έγινε χαρακτηριστικά έπειτα από πογκρόμ στη Νίκαια, στην οδό Τζαβέλλα, τον Ιούλιο του 2012.

«Οι επιθέσεις σταμάτησαν μόνο μετά τη δολοφονία Φύσσα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ωστόσο ότι τώρα έχουν ξαναρχίσει τα ρατσιστικά χτυπήματα εναντίον μεταναστών στον Ασπρόπυργο.

Νωρίτερα ο μάρτυρας Νίκος Αλιβιζάτος, απαντώντας στις ερωτήσεις της υπεράσπισης, απέφυγε τις «τρικλοποδιές» που προσπάθησαν, μάλλον άτεχνα, να του βάλουν οι συνήγοροι των χρυσαυγιτών, επιμένοντας στην άποψή του ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια ναζιστική, εγκληματική οργάνωση, με αδιαμφισβήτητο διευθύνοντα αρχηγό τον Νίκο Μιχαλολιάκο, στον οποίο επιδεικνύουν τυφλή υπακοή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.