Δύο χρόνια δικάζοντας τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής: συνέντευξη του Θ. Καμπαγιάννη στο Luben

(Κείμενο: Luben, 5/5/2017)

Εν όψει της εκδήλωσης που διοργανώνει η Πολιτική Αγωγή για τα δύο χρόνια της δίκης κάναμε μια κουβέντα με τον δικηγόρο και μέλος της πρωτοβουλίας Jail Golden Dawn Θανάση Καμπαγιάννη.

Χωρίς να το πολυκαταλάβουμε, είναι ήδη δύο χρόνια που τρέχει η δίκη της Χρυσής Αυγής. Η δικαστική διαδικασία πήρε πολύ χρόνο για να ξεκινήσει, διαρκεί ήδη πολύ καιρό και θα διαρκέσει αρκετό ακόμη.

Παρά το ότι η διαδικασία έχει μείνει ανολοκλήρωτη όμως, έχει ήδη αφήσει το στίγμα της πάνω στο απτόητο μέχρι τότε θράσος της ναζιστικής οργάνωσης. Με καθοριστικό σημείο τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η ακούραστη δουλειά της ομάδας νομικών που έχει αναλάβει το κατηγορητήριο ενάντια στη Χρυσή Αυγή σε συνδυασμό με την θαρραλέα στάση των μαρτύρων κατηγορίας έχει πιέσει σε μεγάλο βαθμό τη ναζιστική οργάνωση, η οποία έχει φτάσει να αντιδρά με σπασμωδικές ενέργειες που καθόλου δε θυμίζουν τους λεονταρισμούς του παρελθόντος.

Επειδή όμως η ακούραστη αυτή δουλειά έχει απαιτήσεις όλων των ειδών, με την πιο σημαντική να δημοσιοποιείται, η πολιτική αγωγή της δίκης διοργανώνει μια μεγάλη συζήτηση και συναυλία αυτή την Κυριακή στο Gagarin 205. Με την ευκαιρία, κάναμε 15 ζουμερές ερωτήσεις εφ’όλης της ύλης με το Θανάση Καμπαγιάννη, μέλος του νομικού team.

Ποια εκτιμάτε πως είναι τα πιθανότερα σενάρια έκβασης της δίκης;

Το textbook της δικαστικής εξουσίας στις δίκες φασιστών και παρακρατικών στην Ελλάδα είναι: καταδίκη των φυσικών αυτουργών, αθώωση ή στα μαλακά καταδίκη των ηθικών αυτουργών, αποσιώπηση των ευθυνών του κράτους και των μηχανισμών του. Αυτό θα ήταν το ιδανικό σενάριο για τη Χρυσή Αυγή. Όμως, δεν θα είναι τόσο εύκολο. Το χαράκωμα που έσκαψε ο Παύλος Φύσσας το βράδυ της δολοφονίας του είναι ακόμα ενεργό. Αθώωση της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής με τόσο συντριπτικά σε βάρος της στοιχεία μπορεί να σημάνει ανεξέλεγκτη πολιτική και κοινωνική κρίση. Δεν μας μένει παρά να δουλέψουμε για το δικό μας σενάριο: την καθαρή καταδίκη μελών και ηγετών της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Εκτός από τις γνωστές συγκλονιστικές καταθέσεις όπως της Μάγδας Φύσσα, αν διαλέγατε μια στιγμή που θυμάστε έντονα στο δικαστήριο ποια ήταν;

Οι καταθέσεις των μεταναστών-θυμάτων της ναζιστικής βίας της Χρυσής Αυγής. Ειδικά η αναγνώριση των Χρυσαυγιτών από τους Αιγύπτιους ψαράδες. Μια στιγμή θάρρους από τους πιο αδύναμους των από κάτω, που βλέποντάς την δεν σου επιτρέπεται να ξαναδειλιάσεις.

Πως εκτιμάει το νομικό team την αμφιλεγόμενη στάση της κυβέρνησης ως προς τη δίκη; Ποια είναι τα κίνητρά της;

Η κυβέρνηση υιοθέτησε μια γραμμή αποστασιοποίησης από τη δίκη, του τύπου “αφήστε τη δικαιοσύνη να κάνει το έργο της”. Στην πραγματικότητα καμιά βοήθεια δεν δόθηκε στα θύματα της χρυσαυγίτικης βίας. Ακόμα και για τα πιο πρακτικά ζητήματα, πχ αίθουσα, χρειάστηκε επίμονη κινητοποίηση. Οι θύλακες της Χρυσής Αυγής στους κρατικούς μηχανισμούς (αστυνομία, στρατός, κλπ) παραμένουν άθικτοι. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να απέκτησε σε ελάχιστο χρόνο τον κυνισμό των κεντροαριστερών κομμάτων που κατά καιρούς παίζουν πολιτικά παιγνίδια με την ακροδεξιά, στο όνομα της διάσπασης της δεξιάς. Ανιστόρητες και επικίνδυνες καταστάσεις.

Η χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής είναι ένα από τα πιο καυτά ζητήματα γύρω από τη ναζιστική οργάνωση. Ποια είναι τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που μάθαμε;

Η δράση των ταγμάτων εφόδου δεν είχε αποκλειστικά ιδεολογικό, αλλά και οικονομικό κίνητρο. Οι έλεγχοι στις λαϊκές αγορές, το χτύπημα στους μετανάστες, ο χρυσαυγίτικος ΟΑΕΔ, η επίθεση στα συνδικάτα της Ζώνης έκρυβαν πίσω τους και την πρόθεση ελέγχου ολόκληρων οικονομικών πεδίων. Δηλαδή, το τερπνόν μετά του ωφελίμου, ή όπως το είπαν κάποιοι μάρτυρες στη δίκη, “με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια”.

Ως προς την προηγούμενη ερώτηση, ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης είχε δηλώσει πως χρυσαυγίτης τον είχε προειδοποιήσει πως πλοιοκτήτες έχουν ακουμπήσει λεφτά για να γίνει η εκδίωξη του συνδικάτου. Πιστεύετε ότι υπάρχει ομερτά για τους χρηματοδότες; Πρόκειται ποτέ να σπάσει;

Οι καταγγελίες υπάρχουν και είναι επώνυμες. Οι καταγγελλόμενοι δεν τις έχουν διαψεύσει. Πάντως η συμπάθεια της Χρυσής Αυγής προς τους εφοπλιστές, τόσο από τα κείμενά της όσο και από τις δράσεις της μέσα και έξω από τη Βουλή, δεν κρύβεται.

Είναι γνωστό πως η ΕΛ.ΑΣ. κατ’αναλογία δείχνει μεγαλύτερη προτίμηση στη Χ.Α. από την υπόλοιπη κοινωνία. Πως έχει φανεί αυτό στη δίκη;

Κομμάτι του modus operandi των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής είναι η συνοδεία τους από την Αστυνομία που παρακολουθεί απαθής χωρίς να παρεμβαίνει. Η δολοφονία Φύσσα είναι η πιο χαρακτηριστική, καθώς παρόντες ήταν 8 αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ. Αλλά στη δίκη προέκυψαν πολλές ανάλογες περιπτώσεις. Μάλιστα στις επιδρομές στις Λαϊκές οι αστυνομικοί φρουροί των βουλευτών συμμετείχαν στους παράνομους ελέγχους σαν Χρυσαυγίτες.

Ποια είναι η στάση διαφόρων μελών στην εξέλιξη της πορείας της δίκης; Δείχνουν το φόβο τους ή παραμένουν αμετανόητοι;

Οι κατηγορούμενοι δεν προσέρχονται στο δικαστήριο. Εκπροσωπούνται από τους δικηγόρους τους. Η υπερασπιστική γραμμή συνίσταται σε άρνηση των πραγματικών περιστατικών και σε επιθέσεις στους μάρτυρες και τα θύματα των επιθέσεων, κάποιες φορές χυδαίες. Αλλά η φάση των απολογιών δεν έχει έρθει ακόμα. Και εκεί τα πράγματα θα φανούν πιο καθαρά.

Υπάρχει η εκτίμηση ότι στα μάτια των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής μια καταδικαστική απόφαση μπορεί να τους ηρωοποιεί και να τους τοποθετεί εικονικά “εκτός συστήματος” – το γνωστό σχήμα “όλοι μας πολεμάνε γιατί είμαστε επικίνδυνοι”. Ισχύει αυτό ή οι πτυχές της δίκης που βγαίνουν στην δημοσιότητα είναι τελικά τόσο ντροπιαστικές διαλύουν κάθε πιθανή “γοητεία” των κατηγορούμενων;

Αυτό που με ρωτάς δεν ισχύει γιατί βασίζεται σε μια μηχανιστική μεταφορά στους ψηφοφόρους της ΧΑ των αντανακλαστικών της Αριστεράς – του κόσμου της και των στελεχών της – απέναντι στις κρατικές διώξεις (προφανώς δηλαδή είσαι αριστερός και μου κάνεις αυτή την ερώτηση, επιβεβαιώνοντας τη φήμη ότι το Luben ειναι κρυπτο-κομμουνιστικό). Ο κορμός της άκρας δεξιάς, δηλαδή οι επίγονοι των λαδέμπορων της Κατοχής, δεν αρέσκεται στην δίωξη από το κράτος, αλλά στην προσέγγισή του. Γι’ αυτό και σε καμία φάση αυτής της δίωξης οι Χρυσαυγίτες δεν ηρωοποιήθηκαν.

Αντιμετωπίσατε περίπτωση ειλικρινούς μεταμέλειας χρυσαυγίτη ή είναι γελοίες περιπτώσεις σαν του Μπούκουρα;

Υπάρχουν Χρυσαυγίτες που έχουν σπάσει από την οργάνωση και στην εξέλιξη των καταθέσεων οι μαρτυρίες τους θα είναι πολύ σημαντικές, ίσως ακόμα και μοιραίες, για την οργάνωση. Σε κάθε περίπτωση, η ειλικρίνεια της μεταμέλειας κρίνεται εμπράκτως. Στην περίπτωση πχ του Μπούκουρα, αν ο πρώην χρυσαυγίτης βουλευτής δεν εξηγήσει αναλυτικά ποιες είναι οι κατά δήλωσή του “εγκληματικές ενέργειες” που δεν γνώριζε εν όσο ήταν βουλευτής και έμαθε εκ των υστέρων, είναι προφανές ότι έχουμε να κάνουμε με μια υποκριτική “μεταμέλεια” για την αποφυγή της επιστροφής του στη φυλακή. Αυτή είναι και η άποψή μου.

Πέρα από τη ρητορεία που έφερε υποστηρικτές, ποιες κοινωνικές σχέσεις (όπως ήταν πχ οι περιπτώσεις εκμετάλλευσης μεταναστών εργατών) που οδήγησαν στην άνοδο της Χρυσής Αυγής, όπως αποτυπώνονται στους πρωταγωνιστές της δίκης;

Η διασύνδεση με το κράτος και η ανοχή της αστυνομίας ήταν η εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την άνοδο της Χρυσής Αυγής. Τα προπαγανδιστικά σώου της Χρυσής Αυγής, με τα συσσίτια και τις αιμοδοσίες, δεν έχτισαν ποτέ πραγματικές οργανικές σχέσεις με την εκλογική της πελατεία. Απο κει και πέρα, η Χρυσή Αυγή, και ο ναζισμός γενικότερα, χτίζουν πάνω στις σχέσεις κυριαρχίας, εκμετάλλευσης και καταπίεσης, που είναι ήδη κατεστημένες στο ισχύον κοινωνικό και οικονομικό σύστημα. Ο ναζισμός είναι ιδιαίτερη μορφή αστικής κυριαρχίας. Αλλά δεν παύει να είναι μορφή της.

Πως χειρίστηκαν τα ΜΜΕ τη δίκη δύο χρόνια τώρα; Ένα σχόλιο για τον ειδικό ρόλο του Golden Dawn Watch, του Omnia TV και του JailGoldenDawn που αφιέρωσαν πάρα πολλή ενέργεια για την επιτυχία της δίκης;

Τα κυρίαρχα ΜΜΕ δεν έχουν προσφέρει διαρκή κάλυψη της δίκης, παρά μόνο σε συγκεκριμένες στιγμές με κίνητρο την εντυπωσιοθηρία. Ευτυχώς υπάρχουν οι εξαιρέσεις (Εφημερίδα Συντακτών Εργατική Αλληλεγγύη, Ριζοσπάστης, Στο Κόκκινο, κλπ) που επιβεβαιώνουν όμως τον κανόνα. Από κει και πέρα οι κινηματικές πρωτοβουλίες που αναφέρεις, ειδικά το Παρατηρητήριο, ήταν και είναι κρίσιμες για τη δημοσιότητα της δίκης. Χωρίς αυτές, η δίκη θα ήταν κυριολεκτικά θαμμένη.

Πόσο σημαντική ήταν η στάση του αντιφασιστικού κινήματος και ποια η πιο αξιομνημόνευτη στιγμή σε αυτό;

Η παρουσία κόσμου είναι κρίσιμη, πρώτα και κύρια για τα θύματα και τους μάρτυρες που έρχονται να καταθέσουν. Η πρώτη μέρα της δίκης, 20 Απριλίου του 2015, με τη μεγάλη αντιφασιστική πορεία στον Κορυδαλλό και τη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ, ήταν η συμπύκνωση αυτής της δίκης: η δίωξη ξεκίνησε με την αντιφασιστική έκρηξη μετά τη δολοφονία Φύσσα, η δίκη άρχισε με τα θύματα, την πολιτική αγωγή, το αλληλέγγυο κοινό να προσέρχονται με πορεία. Έτσι και θα τελειώσει.

Πόσο σημαντική είναι τελικά η ύπαρξη μιας καταδικαστικής απόφασης στην ευρύτερη μάχη κατά του φασιστικού φαινομένου στην Ελλάδα;

Μια καταδίκη της Χρυσής Αυγής δεν θα σημάνει το τέλος του φασισμού και του ρατσισμού στην Ελλάδα. Αλλά τυχόν αθώωσή της θα έχει δραματικές συνέπειες, με την επιστροφή των ταγμάτων εφόδου στο δρόμο και την ολική επαναφορά στον Σεπτέμβρη του 2013, πλέον με τη νομιμοποίηση του κράτους και των δικαστών. Η μάχη αυτή για το αντιφασιστικό κίνημα μπορεί να έχει μόνο μια κατάληξη: να κερδηθεί.

Την Κυριακή είναι η εκδήλωση στο Gagarin 205 για τα δύο χρόνια της δίκης στην οποία είστε και ομιλητής μαζί με πολλούς ακόμη από τους δικηγόρους. Τι να περιμένει κάποιος να ακούσει εκεί συνοπτικά και γιατί είναι σημαντική η εκδήλωση αυτή;

Η οικογένεια και οι φίλοι του Παύλου Φύσσα οργανώνουν την εκδήλωση στο Gagarin, με συζήτηση για τη δίκη και συναυλία. Ένας συνδυασμός της μάχης που δίνουμε μέσα στο δικαστήριο και αυτού που ήταν ο Παύλος, ένα ελεύθερο μουσικό πνεύμα. Δεν θα σας πω τι θα πούμε γιατί τότε δεν θα έρθετε.

Ένα τελευταίο μήνυμα του νομικού team προς τους αναγνώστες;

Σας περιμένουμε στο Gagarin την Κυριακή, στο Εφετείο την επόμενη δικάσιμο, στους δρόμους πάντα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.