Άγγελος Βρεττός: “Ζήτημα ηθικής και πολιτικής τάξης η καταδίκη της Χρυσής Αυγής”

Στιγμιότυπο της συνέντευξης στην ΕΣΗΕΑ.

Δημοσιεύουμε το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του Άγγελου Βρεττού, δικηγόρου πολιτικής αγωγής των μελών του ΚΚΕ και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Η παρέμβαση έγινε στα πλαίσια της συνέντευξης τύπου της πολιτικής αγωγής στην ΕΣΗΕΑ την Πέμπτη 4 Μαϊου 2017.

“H συμπλήρωση δύο ετών από την έναρξη της δίκης εις βάρος της «Χρυσής Αυγής» προσφέρεται για εξαγωγή συμπερασμάτων για τη συνέχιση της προσπάθειας να αναδειχθεί και να τεκμηριωθεί ο σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα 215/2015 εγκληματικός χαρακτήρας της Χρυσής Αυγής ο οποίος είναι εγγενής και απορρέει από την ίδια τη ναζιστική-φασιστική ιδεολογία και πρακτική της.

Από την αρχή κοινός σκοπός και στόχος της πολιτικής αγωγής είναι, να συμβάλλουμε στην ανάδειξη όλων εκείνων των στοιχείων που και το παραπεμπτικό βούλευμα διαλαμβάνει και η αποδεικτική διαδικασία μέχρι σήμερα έχει δείξει, ώστε να τιμωρηθούν όχι μόνο οι φυσικοί αυτουργοί των εξεταζομένων εγκλημάτων, αλλά και η ηγεσία της συγκεκριμένης εθνικοσοσιαλιστικής οργάνωσης. Να αναδειχθεί ότι η εγκληματική δράση της «Χρυσής Αυγής» απορρέει με άμεσο και ευθύ τρόπο από την ίδια την ιδεολογία της και την ιστορία της και ότι τα εξεταζόμενα εγκλήματα τελέσθηκαν στα πλαίσια και για την εφαρμογή των σκοπών της.

Με την πάροδο δύο ήδη ετών από την έναρξη της δίκης και με την εξέταση των περισσοτέρων μαρτύρων κατηγορίας που κλητεύθηκαν από το Δικαστήριο Δικαστήριο (85 στους 133) , που αφορούν τις διαλαμβανόμενες στο κατηγορητήριο εγκληματικές πράξεις της Χρυσής Αυγής, όπως η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η δολοφονική επίθεση σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και μέλη και στελέχη του ΚΚΕ στο Πέραμα, οι δολοφονικές επιθέσεις στους αιγύπτιους αλιεργάτες, στο στέκι «Αντίπνοια», στο χώρο λατρείας μεταναστών στα Πατήσια, σε μετανάστες στην Ιεράπετρα, σε νεαρό μαθητή στην Πάτρα, στις λαϊκές αγορές στη Ραφήνα, Μεσολόγγι και αλλού, στην Πάρο κλπ, έχει καταδειχθεί ότι η Χρυσή Αυγή είναι μία εγκληματική, ναζιστική, φασιστική οργάνωση, με ιεραρχική δομή, με επικεφαλής και απόλυτο κυρίαρχο τον κατηγορούμενο αρχηγό της, που ως πολιτικό κόμμα συμμετέχει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, με διαρκή επιχειρησιακή δράση, που λειτουργούσε με οργανωμένο σχέδιο, το οποίο εκτελούσαν τα κατάλληλα εκπαιδευμένα και οπλισμένα μέλη των ομάδων κρούσεως, τα επονομαζόμενα «τάγματα εφόδου», η οποία στα πλαίσια και για την εφαρμογή των σκοπών της τέλεσε όλες τις αξιόποινες πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται.

Αποδεικνύεται ο μισανθρωπικός και ρατσιστικός της χαρακτήρας, οι διασυνδέσεις της με τμήματα των επιχειρηματικών συμφερόντων και του κρατικού μηχανισμού, ότι είναι τσιράκια της εργοδοσίας, της πλουτοκρατίας και υπηρετούν με τον πιο ωμό και βίαιο τρόπο τα συμφέροντά τους, και το μίσος που τρέφει για την εργατική τάξη και το κίνημά της, για κάθε αντιφασίστα και προοδευτικό άνθρωπο.

Αναφορικά με την πρόοδο και τον τρόπο διενέργειας και διεξαγωγής της δίκης, κατά την άποψή μας, αυτή διεξάγεται κατ’ ορθό δικονομικό τρόπο. Πετύχαμε με προσπάθειες ως πολιτική αγωγή να μην απονευρωθεί και να μην αποστειρωθεί η δίκη από τον πολιτικό της χαρακτήρα και το όλο νομικό της περιεχόμενο. Να κρατηθεί η σημαντική αυτή για τον λαό μας δίκη στην δυνατή επικαιρότητα και να τύχει της δημοσιότητας που της αρμόζει, προκειμένου να ενημερώνεται ο λαός μας. Στοιχεία τα οποία, όμως, πρέπει στη συνέχεια να ενταθούν από όλες τις πλευρές και ειδικότερα από τα μέσα ενημέρωσης.

Με προσπάθεια πετύχαμε οι μισές περίπου συνεδριάσεις να γίνονται στο φυσικό χώρο της δίκης στην αίθουσα του Εφετείου Αθηνών κάτι που πρέπει να γίνεται για όλες τις συνεδριάσεις. Προς τούτο αντιτασσόμαστε στις προσπάθειες διολίσθησης, που γίνονται, προκειμένου οι συνεδριάσεις να γίνονται όλο και περισσότερο στις φυλακές Κορυδαλλού. Με δεδομένο ότι η ολοκλήρωση της δίκης απαιτεί αντικειμενικά μακρό χρόνο, πρέπει όλα τα παραπάνω να ενισχυθούν.
Αν θέλαμε να κρίνουμε την τακτική-συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής (παραγόντων δίκης-ακροατηρίου) εντός και εκτός της δικαστικής αίθουσας, θα την χαρακτηρίζαμε από έλλειψη ψυχραιμίας και από ένδεια επιχειρημάτων προς αντίκρουση των όσων καταλογίζονται με το παραπεμπτικό βούλευμα και από συνεχείς αναίτιες προκλήσεις με προφανείς σκοπούς και στόχους.

Είναι γνωστή στο πανελλήνιο η κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της δίκης συνέχιση όμοιων εγκληματικών πράξεων μελών της Χρυσής Αυγής και δη οι επιθέσεις σε μετανάστες, πρόσφυγες και ιδεολογικούς της αντιπάλους (Λαγός σχολείο στο Ικόνιο, Χίος χοτ-σποτ, Λάζαρης, Βαρβαρούσης σε Αιτωλοακαρνανία), όπως επίσης και η έκδοση σχετικών δικαστικών αποφάσεων.

Θα θέλαμε στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι αυτό που κύρια καταδεικνύεται και τα συμπεράσματα που εξάγονται και κατά τη δίχρονη διεξαγωγή της δίκης, είναι ότι η απόκρουση και το τσάκισμα του φασισμού και ναζισμού που εκφράζει η «Χρυσή Αυγή» είναι υπόθεση πρώτα από όλα του λαού και της νεολαίας, ιδιαίτερα του ταξικού εργατικού κινήματος. Σε αυτήν την κατεύθυνση η πολιτική αγωγή κατά της «Χρυσής Αυγής» λειτουργεί επικουρικά και υποβοηθητικά προς την εργατική και λαϊκή πάλη κατά του φασισμού και ναζισμού, απέναντι σε κάθε εκμεταλλευτική και καταπιεστική ιδεολογία και πρακτική. Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι ο ναζισμός-φασισμός και τα διαχρονικά εγκλήματά του είναι προϊόν του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, τον οποίο τον γεννά και τον εκτρέφει, γέννημα και σύμπτωμα της βαθιάς κρίσης και σήψης του. Όσο η καθημερινή πάλη θα κατευθύνεται στην ανατροπή της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, στην οικοδόμηση μίας κοινωνίας η οποία δεν θα βασίζεται στο κέρδος και στην απόσπαση πλούτου εις βάρος της εργασίας των πολλών, τόσο θα στενεύουν τα περιθώρια για την αναπαραγωγή του ναζιστικού-φασιστικού φαινομένου.

Χωρίς αυταπάτες ότι η δικαιοσύνη του αστικού κράτους θα εξαλείψει το ναζιστικό και φασιστικό φαινόμενο, αξιοποιούμε την εν λόγω δίκη, όπως την αξιοποιεί το εργατικό και λαϊκό κίνημα. Γνωρίζουμε ότι η «Χρυσή Αυγή», όπως και άλλοι μηχανισμοί, είναι η «χρυσή εφεδρεία» του συστήματος για το χτύπημα του κινήματος και των λαϊκών ελευθεριών. Στα πλαίσια αυτά, είναι ζήτημα ηθικής και πολιτικής τάξης η καταδίκη και η τιμωρία και δικαστικά των υπευθύνων και αυτουργών στα πλαίσια της εγκληματικής οργάνωσης για τα αποκρουστικά αδικήματα που διέπραξαν.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.