«Βοηθήστε μας για να ξαναμπούν στα λαγούμια τους»

Στο πάνελ από αριστερά, Κώστας Παπαδάκης, Χρύσα Παπαδοπούλου, Αγγελος Βρεττός, Ανδρέας Τζέλλης | EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ.

(Κείμενο: Αφροδίτη Τζιαντζη, ΕφΣυν, 5/5/2017)

«Αν όλοι εσείς που είστε σήμερα στη συνέντευξη Τύπου ερχόσαστε και στο δικαστήριο, η δημοσιότητα της δίκης θα ήταν πολύ μεγαλύτερη». Αυτό είναι ένα από τα μηνύματα που έστειλαν χθες στο πολυπληθές ακροατήριο στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής των τριών συνεκδικαζόμενων υποθέσεων στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την έναρξη της δίκης, παρουσίασαν μια συνολική αποτίμηση της ώς τώρα δικαστικής μάχης, που έχει μπει στην τρίτη κρίσιμη φάση: της εξέτασης των επώνυμων μαρτύρων κατηγορίας.

Η δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα, Χρύσα Παπαδοπούλου, καλωσορίζοντας το κοινό είπε ότι η δίκη πλέον προχωράει με γρήγορους ρυθμούς, παρά τις αρχικές καθυστερήσεις – περίπου 10 δικάσιμοι ανά 22 εργάσιμες ημέρες. Παραδέχτηκε ότι χάρη και στις πιέσεις του αντιφασιστικού κινήματος και της πολιτικής αγωγής μπήκε φρένο στη διαφαινόμενη τάση να επιστρέψει η δίκη στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, έναν χώρο που όλοι τον χαρακτήρισαν προβληματικό και δύσκολα προσβάσιμο.

Ο Αγγελος Βρεττός, εκπροσωπώντας τους δικηγόρους των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, είπε ότι κοινός σκοπός της πολιτικής αγωγής είναι να αναδειχθούν όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνει το αποδεικτικό βούλευμα και έχουν προκύψει από την αποδεικτική διαδικασία, ώστε «να τιμωρηθούν όχι μόνο οι φυσικοί αυτουργοί των εξεταζομένων εγκλημάτων, αλλά και η ηγεσία της εθνικοσοσιαλιστικής οργάνωσης». Από τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας -έχουν εξεταστεί ήδη οι 85 σε σύνολο 133- «έχει καταδειχθεί ότι η Χρυσή Αυγή είναι μία εγκληματική, ναζιστική, φασιστική οργάνωση, με ιεραρχική δομή, με επικεφαλής και απόλυτο κυρίαρχο τον κατηγορούμενο αρχηγό της, που ως πολιτικό κόμμα συμμετέχει στο ελληνικό Κοινοβούλιο, με διαρκή επιχειρησιακή δράση, που λειτουργούσε με οργανωμένο σχέδιο, το οποίο εκτελούσαν τα κατάλληλα εκπαιδευμένα και οπλισμένα μέλη των ομάδων κρούσεως, τα επονομαζόμενα “τάγματα εφόδου”» είπε ο κ. Βρεττός. Τόνισε την ανάγκη να κρατηθεί η δίκη στην επικαιρότητα, συμπληρώνοντας ότι «η απόκρουση και το τσάκισμα του φασισμού και ναζισμού είναι υπόθεση πρώτα απ’ όλα του λαού και της νεολαίας, ιδιαίτερα του ταξικού εργατικού κινήματος».

«Η υπεράσπιση της Χρυσής Αυγής εγκατέλειψε πολύ γρήγορα την προσπάθειά της να δώσει εμπροσθοβαρή χαρακτήρα στη δίκη», είπε ο Κώστας Παπαδάκης εκ μέρους των συνηγόρων των Αιγύπτιων αλιεργατών. Η υπεράσπιση, είπαν οι ομιλητές, έχοντας ένδεια επιχειρημάτων, περιορίζεται σε αναίτιες προκλήσεις, που φανερώνουν έλλειψη ψυχραιμίας, και κατάθεση ενστάσεων. Τόσο οι δικηγόροι όσο και η δημοσιογράφος Ελευθερία Κουμάντου, εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου για τον ρατσιστικό και φασιστικό λόγο στα ΜΜΕ – Golden Dawn Watch, επισήμαναν άλλη μια φορά ότι είναι απαράδεκτο σε μια τόσο σημαντική δίκη να μην υπάρχει καν φωνοληψία στην τήρηση των πρακτικών και απηύθυναν έκκληση για τη μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη της δίκης από τα ΜΜΕ.

«Χαστούκι η αθώωση Πελετίδη»

Ο Ανδρέας Τζέλλης, από την πλευρά της οικογένειας του Παύλου Φυσσα, αναφέρθηκε στις πρόσφατες καταδικαστικές αποφάσεις για στελέχη της Χρυσής Αυγής, όπως για τη Θέμιδα Σκορδέλη και στέλεχος της Κ.Ε. για επίθεση στην Πετρούπολη, που δείχνουν ότι οι επιθέσεις δεν είναι ούτε μεμονωμένες ούτε γίνονται από «άσχετους». «Χαστούκι στα μούτρα των χρυσαυγιτών» χαρακτήρισε την πανηγυρική αθώωση του δήμαρχου Πάτρας Κ. Πελετίδη, μετά από μήνυση της Χ.Α., και αντίστοιχα την αθώωση αντιφασίστα στη Βέροια. «Αν σταμάτησαν για λίγο οι επιθέσεις εναντίον μεταναστών, το οφείλουμε στο αίμα του Παύλου Φύσσα». Αυτή τη φράση του μάρτυρα κατηγορίας Τζαβέντ Ασλάμ θύμισε ο Ανδρέας Τζέλλης, λέγοντας πως είναι ό,τι πιο συγκινητικό έχει ακούσει αυτά τα δύο χρόνια. «Οι εγκληματίες ναζιστές μπήκαν για λίγο στα λαγούμια τους με την έναρξη της δίκης. Βοηθήστε μας να ξαναμπούν οριστικά στα λαγούμια τους» κατέληξε.

Αφοπλιστική ήταν η παρέμβαση της Μαρίας Κασκαρίκα, μητέρας του φοιτητή Αλέξη Λάζαρη, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε άγρια από τον υπεύθυνο ασφάλειας της Χ.Α. Χρήστο Ζέρβα: «Δεν περιμένουμε τη Δικαιοσύνη για να δούμε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση. Το ξέρουμε ήδη. Γιατί έχει και δράστες και ηθικούς αυτουργούς και κάνει συνεχή εγκλήματα. Εκκληση να σταματήσει η αστυνομική ασυλία στη ρατσιστική συμμορία που επιτίθεται κατά μεταναστών στον Ασπρόπυργο απήθυνε ο Πέτρος Κωνσταντίνου της ΚΕΕΡΦΑ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.