«Ο Κασιδιάρης ωθούσε τους οπαδούς του σε συμπλοκή» [11/4/2017]

Ο Κασιδιάρης στο Ηράκλειο Κρήτης απειλεί τους επικεφαλής της ΕΛΑΣ.

(Κείμενο: Μαρία Δήμα, ΕφΣυν, 12/4/2017)

Με τις καταθέσεις μαρτύρων αστυνομικών συνεχίστηκε και χθες στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού η δίκη για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Πρόκειται για την 145η συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η οποία αναλώθηκε με δύο διαφορετικές υποθέσεις που έχουν ενσωματωθεί στη δικογραφία για την εγκληματική οργάνωση, με πρωταγωνιστές τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη και Κώστα Μπαρμπαρούση.

Ο πρώην αστυνομικός διευθυντής Χαρίδημος Φραγκομιχελάκης, που κατέθεσε, αναφέρθηκε στην υπόθεση των επεισοδίων που προκάλεσαν οι χρυσαυγίτες με επικεφαλής τον Ηλία Κασιδιάρη και άλλους βουλευτές τον Νοέμβριο του 2012 σε εκδήλωση του κόμματος στο ξενοδοχείο «Belvedere» της Χερσονήσου Κρήτης.

«Από τις πρωινές ώρες υπήρχε μια δυσαρέσκεια από τη Χρυσή Αυγή για την ύπαρξη αντιεξουσιαστών. Εξήγησα στον κύριο Κασιδιάρη ότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι για την ασφάλεια του χώρου και τον προτρέψαμε να πάρει τους οπαδούς του και να ολοκληρωθεί η εκδήλωση», είπε ο μάρτυρας.

«Εμένα μου έλεγε διάφορα σε έναν τόνο έντονο. Αυτό που σας λέω είναι πριν έρθουν οι αντιεξουσιαστές. Ηρθε και μου διαμαρτυρόταν ο Κασιδιάρης σε έντονο ύφος. “Αυτοί τα σπάνε και εσείς τον παίζετε”. Το βράδυ εν συνεχεία είδα στα σάιτ ότι είπε στον Πανταγάκη “το βράδυ θα έχεις νεκρούς”». 

• Ανδρέας Τζέλης: Στις 20/12/12 καταθέτετε και λέτε ότι η συμπεριφορά του ωθούσε τους οπαδούς του σε επίθεση. Αρα, υπέπεσε στην αντίληψή σας

• Μάρτυρας: Οι δηλώσεις του δημιουργούσαν κλίμα έντασης, και από κει και πέρα θεωρώ πιθανόν ότι όσο περισσότερο κλίμα έντασης υπάρχει τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος συμπλοκής. Ειδικά όταν έχουμε δύο τόσο αντίθετους πόλους. Με τις δηλώσεις του ωθούσε…

Ο δεύτερος μάρτυρας, ο αστυνομικός Νικόλαος Μουρκογιάννης, κατέθεσε για τη συσχετιζόμενη υπόθεση που αφορά τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, συνοδεία του στελέχους της Κώστα Μπαρμπαρούση, που διέλυσε πάγκους αλλοδαπών μικροπωλητών στη λαϊκή αγορά του Μεσολογγίου, τον Σεπτέμβριο του 2012.

Η χρυσαυγίτικη έφοδος στη λαϊκή αγορά έχει προβληθεί σε τηλεοπτικά κανάλια και ιστοσελίδες.

Ο μάρτυρας είπε ότι οι χρυσαυγίτες με τον Μπαρμπαρούση ζήτησαν να γίνουν έλεγχοι από δημοτικούς αστυνομικούς στη λαϊκή αγορά παρουσία τους, για να ελέγξουν αν κάνουν σωστά τη δουλειά τους…

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι μία από τις κατηγορίες για τη συγκεκριμένη ομάδα στο δικαστήριο στο Μεσολόγγι ήταν η αντιποίηση αρχής.

Το δικαστήριο, όμως, τότε, δεν μπόρεσε καν να την εξετάσει γιατί παραγράφηκε.

Στο μεταξύ, σύσσωμη η πολιτική αγωγή καταγγέλλει κλιμακούμενη ανατροπή της απόφασης για μεταφορά της δίκης στον φυσικό της χώρο, δηλαδή στο Εφετείο Αθήνας, διεκδικώντας την άμεση και πλήρη διεξαγωγή της στην αίθουσα τελετών του Εφετείου.

Με κοινή τους δήλωση οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής επισημαίνουν ότι κάθε μήνα ανακοινώνονται όλο και περισσότερες δικάσιμοι στον Κορυδαλλό, επισημαίνοντας ότι από τον Ιούνιο 2016, κάτω από την πίεση του μαζικού λαϊκού κινήματος, των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και των συγγενών των θυμάτων, αποφασίστηκε η μεταφορά της δίκης στο Εφετείο – η μεταφορά αυτή ποτέ δεν επιτεύχθηκε ολοκληρωτικά…

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων, «η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, των κατηγορουμένων στελεχών και μελών της, υμνητών του ναζισμού, αποτελεί αναμφισβήτητη ιστορική και νομική προτεραιότητα, ανεπίδεκτη σύμμετρης κατάταξης για τη διεκδίκηση της αίθουσας διεξαγωγής της.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.