Μάρτυρας με ασθενή μνήμη [10/4/2017]

Το «ντου» των χρυσαυγιτών υπό τον Κ. Μπαρμπαρούση, στη λαϊκή αγορά του Μεσολογγίου, τον Σεπτέμβριο του 2012.

(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 11/4/2017)

Σε αντιφάσεις σε σχέση με την κατάθεσή του κατά την ανάκριση υπέπεσε χθες, κατά την 144η μέρα της δίκης της Χρυσής Αυγής, ο πρόεδρος των μικροπωλητών Μεσολογγίου, ο οποίος φάνηκε να προσπαθεί να υποβαθμίσει το γεγονός της εφόδου ομάδας χρυσαυγιτών στη λαϊκή αγορά τον Σεπτέμβριο του 2012, αλλά και να αποσυνδέσει από τη δράση του υπόλοιπου τάγματος την ηγετική παρουσία του Κώστα Μπαρμπαρούση.

Ωστόσο τόσο ύστερα από τις ερωτήσεις της προέδρου του δικαστηρίου, η οποία ζήτησε να αναγνωστεί η κατάθεσή του, και του αναπληρωτή εισαγγελέα, που του θύμιζε τι είχε πει αρχικά, όσο και μετά την επιμονή της Πολιτικής Αγωγής στη διαφοροποίησή του ο Αντώνης Μπαρμπετάκης επιβεβαίωσε τελικά τα βασικά χαρακτηριστικά της οργανωμένης δράσης του τάγματος εφόδου.

Ειδικότερα ο μάρτυρας κατέθεσε ότι ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής προπορευόταν, αλλά δεν περιστοιχιζόταν από χρυσαυγίτες και απλώς χαιρετούσε τον κόσμο κάνοντας δημόσιες σχέσεις.

«Λέτε άλλα σήμερα. Τελικά ήταν με την ομάδα ή μόνος του ο Κ. Μπαρμπαρούσης;» εξανέστη ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, Τ. Σαπουντζάκης, για να λάβει την απάντηση: «Δεν είμαι φιλόλογος για να χρησιμοποιώ τις ίδιες λέξεις».

«Οχι, δεν μένουμε στις λέξεις. Δεν λέτε τα ίδια. Αναφερθήκατε ρητά σε ομάδα του Μπαρμπαρούση στην κατάθεσή σας» επέμεινε ο συνήγορος, υποχρεώνοντας τον μάρτυρα να επιβεβαιώσει ότι πράγματι επρόκειτο για την ομάδα του βουλευτή της Χρυσής Αυγής.

Ο μάρτυρας επιβεβαίωσε λοιπόν ότι επρόκειτο για μια ομάδα 40 μαυροφορεμένων ατόμων, κάποιοι με μπλούζες της Χ.Α., -«ένα πακέτο ανθρώπων που έφτασαν στο σημείο χωρίς να ενδιαφέρονται να ψωνίσουν»-, ήρθε για έλεγχο στη λαϊκή με στόχο αλλοδαπούς μικροπωλητές υποκαθιστώντας με το «έτσι θέλω» τον ρόλο της δημοτικής αστυνομίας.

Πανικός

Σύμφωνα με τον Αντ. Μπαρμπετάκη, στη θέα μιας «ενιαίας μάζας» που κινούνταν στον χώρο τράπηκαν σε φυγή «άνθρωποι φτωχοί που τους ξέραμε και δεν είχαμε κάποιο πρόβλημα μαζί τους», επειδή η εμφάνιση των χρυσαυγιτών τούς προκάλεσε φόβο, ενώ μέλη της ομάδας κλότσησαν χαρτόκουτα και αναποδογύρισαν πάγκους.

Χαρακτηριστική της στάσης του μάρτυρα ήταν και η άρνησή του να απαντήσει στην ερώτηση αν γνωρίζει κάποια εγκληματική ενέργεια της Χ.Α. επικαλούμενος ότι δεν σχετίζεται με την κατάθεσή του.

Κασιδιάρης: «Θα σας γαμ…, θα έχετε νεκρούς»

Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η εξέταση του απόστρατου αξιωματικού Τηλέμαχου Πανταγάκη για τις απειλές που δέχτηκε από τον Ηλία Κασιδιάρη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Χ.Α. στη Χερσόνησο Ηρακλείου και την ταυτόχρονη αντιφασιστική συγκέντρωση τον Σεπτέμβριο του 2012.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο επικεφαλής των χρυσαυγιτών, Ηλ. Κασιδιάρης, προσπάθησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό -«και ήταν βουλευτής, δεν μπορούσαμε να τον συλλάβουμε τότε»-, δεν ήταν καθόλου αστεϊσμός η απειλή του «θα σας γαμ…, θα έχετε νεκρούς», ενώ «με το που έκανε κίνηση να πάει στην άλλη πλευρά, τον ακολουθούσαν όλοι».

Η δίκη της ναζιστικής οργάνωσης συνεχίζεται σήμερα και αύριο στις γυναικείες αίθουσες των φυλακών Κορυδαλλού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.