Χρ. Ζέρβας: Από το τάγμα εφόδου της Νίκαιας στον ξυλοδαρμό του φοιτητή (photos+videos)

Ο 42χρονος Χρήστος Ζέρβας (στον κύκλο δεξιά) με τον πυρηνάρχη Νίκαιας Γιώργο Πατέλη (αριστερά) και την Ουρανία Μιχαλολιάκου (κάτω) υπό τις προσταγές του Ηλία Κασιδιάρη σε «εκδήλωση» του τάγματος εφόδου Νίκαιας στην πλατεία Αγίου Νικολάου.

(Κείμενο: Λευτέρης Μπιντέλας, Έθνος, 3/4/2017)

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χρυσής Αυγής που διατηρεί στενότατες σχέσεις με την ηγεσία του μορφώματος είναι ο Χρήστος Ζέρβας, ο φερόμενος ως δράστης της άγριας επίθεσης σε βάρος του 24χρονου φοιτητή Αλέξη Λάζαρη.

Το πρωτοπαλίκαρο της οργάνωσης συνελήφθη το περασμένο Σάββατο μετά την ταυτοποίησή του από τους αξιωματικούς της Κρατικής Ασφάλειας. Αναγνωρίστηκε από αυτόπτες μάρτυρες ως ένας εκ των δραστών της άγριας επίθεσης, αν και ο ίδιος αρνείται τη συμμετοχή του. Οπως αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος», ο 42χρονος Ζέρβας είχε συμμετάσχει σε «εκδήλωση» του τάγματος εφόδου Νίκαιας, τα μέλη του οποίου κατηγορούνται για τη δολοφονία του 34χρονου μουσικού Παύλου Φύσσα. Το 2013 φωτογραφιζόταν μαζί με τον πυρηνάρχη Νίκαιας Γιώργο Πατέλη στην κεντρική πλατεία της περιοχής.

Στις φωτογραφίες-ντοκουμέντα που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το «Εθνος», ο Ζέρβας εικονίζεται στο πλευρό του πυρηνάρχη Νίκαιας και της Ουρανίας Μιχαλολιάκου. Στο τάγμα βρίσκεται και ο συνοδηγός του Γιώργου Ρουπακιά τη βραδιά της δολοφονίας, Γιάννης Καζαντζόγλου. Ολοι τους κρατάνε ξύλινα ρόπαλα, φοράνε κράνη, μπουφάν και γάντια μηχανής, ενώ το τάγμα επιθεωρεί ο υπόδικος χρυσαυγίτης βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης. Στο τάγμα εφόδου διακρίνονται και άλλα μέλη του πυρήνα Νίκαιας που σήμερα δικάζονται για την οργανωμένη δολοφονία του Π. Φύσσα.

Η συγκέντρωση του τάγματος εφόδου είχε βιντεοσκοπηθεί και στο επίμαχο οπτικοακουστικό υλικό – το οποίο δημοσιοποιεί σήμερα το ethnos.gr – οι χρυσαυγίτες εμφανίζονται «ετοιμοπόλεμοι» να λαμβάνουν οδηγίες από τον Κασιδιάρη. Στην αρχή δεν έχουν κρυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, είναι διασκορπισμένοι και προφανώς αναμένουν «οδηγίες». Αργότερα, όταν μάλλον έφτασε η ώρα να «εκτελέσουν» την αποστολή τους, τα μέλη του τάγματος εφόδου Νίκαιας στοιχίζονται, φορούν τα κράνη τους και ξεκινούν να χτυπούν με δύναμη τα ρόπαλα πάνω στις σιδερένιες ασπίδες που φέρουν. Προτού σταματήσει η βιντεοσκόπηση των δραστηριοτήτων του τάγματος -για λόγους που εύκολα γίνονται αντιληπτοί- οι χρυσαυγίτες «ντοπάρονται» από τον επικεφαλής ξεκινώντας να φωνάζουν το γνωστό σύνθημα «αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή».

Με τον Πατέλη

Από το υλικό που έχει στη διάθεσή του το «Εθνος» προκύπτει ότι ο Ζέρβας αποτελεί ηγετική φιγούρα στον πυρήνα Νίκαιας. Φωτογραφίζεται με τα υπόλοιπα μέλη, κάθεται στην ίδια σειρά με Πατέλη και Μιχαλολιάκου, ενώ χαίρει του σεβασμού του Κασιδιάρη.

Τον Οκτώβριο του 2013 το «Εθνος» είχε αποκαλύψει ότι ο Ζέρβας είναι διορισμένος στη Βουλή ως μετακλητός υπάλληλος στο γραφείο του Νίκου Μιχαλολιάκου. Επίσης είχε αποκαλύψει και την ιδιότητά του ως υπεύθυνου ασφαλείας των κεντρικών γραφείων της οργάνωσης στη Λεωφόρο Μεσογείων.

Ρεπορτάζ του βρετανικού καναλιού Channel 4 είχε «συλλάβει» τον Χρήστο Ζέρβα να εμποδίζει τη λήψη πλάνων και την είσοδο των ξένων δημοσιογράφων στους εσωτερικούς χώρους των κεντρικών γραφείων της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα ο Ζέρβας έχει φωτογραφηθεί να εισέρχεται στα γραφεία φορώντας μπλούζα στην οποία αναγραφόταν «Χρυσή Αυγή – Ασφάλεια», ενώ στο… ρεπερτόριό του υπάρχουν και άλλα ρούχα που (υπο)δηλώνουν τα πιστεύω του.

Στην κατάθεσή του στις ανακριτικές Αρχές ο προστατευόμενος «μάρτυρας Γ’» είχε κατονομάσει καφετέρια που φέρεται να ανήκει στην οικογένειά του και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το σημείο όπου δέχτηκε την άγρια δολοφονική επίθεση ο 24χρονος φοιτητής. Ο μάρτυρας είχε κατονομάσει τόσο την καφετέρια όσο και τον διορισμό του Ζέρβα στη Βουλή.

Επιπλέον είχε καταθέσει ότι το συγκεκριμένο μαγαζί λειτουργεί ως τοποτηρητήριο χρυσαυγιτών, ενώ για τους θαμώνες του καταστήματος είχε υποστηρίξει ότι συχνάζει μεταξύ άλλων και ένας αστυνομικός ο οποίος πήγαινε μαζί με χρυσαυγίτες για εκπαίδευση σκοποβολής στο Χαϊδάρι. «Ψηλός, περίπου 1,90 μ., και γυμνασμένος, ο οποίος συχνάζει στο καφέ «Bristol» που βρίσκεται πίσω από τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στους Αμπελοκήπους» είχε καταθέσει ο μάρτυρας. Για τη συγκεκριμένη καφετέρια χαρακτηριστική είναι και η μαρτυρία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραμέρου, ο οποίος πριν από περίπου τέσσερα χρόνια είχε καταγγείλει ότι δέχτηκε φραστική επίθεση από τον Κασιδιάρη και την παρέα του απλώς επειδή πέρασε έξω από το «Bristol», στο οποίο η «ομάδα κρούσης» απολάμβανε τον καφέ της.

«Καραμέρο οικολόγε μ…πανο κρυφοαριστερέ, άντε γ…σου εσύ και όλοι οι ρουφιάνοι, το σινάφι σου. Να βάλεις τους Πακιστανούς στο σπίτι σου, με τα παιδιά σου, ρε» και άλλες χυδαίες εκφράσεις είχαν εκτοξευτεί σύμφωνα με τη μαρτυρία Καραμέρου από τον Κασιδιάρη και τα μαυροφορεμένα «παλικάρια» του.

Ο δημοσιογράφος είχε καταγγείλει το περιστατικό στο μπλογκ του γράφοντας: «Κατά σατανική σύμπτωση 24 ώρες πριν τον ξυλοδαρμό της Κανέλλη και την ώρα της δίκης του Κασιδιάρη είχα ένα ραντεβού στην οδό Δαβάκη στους Αμπελοκήπους. Ψάχνοντας γύρω στις 11.00 τον αριθμό και το κτίριο έπεσα περπατώντας στα τραπεζοκαθίσματα μιας καφετέριας που είναι στον δρόμο (…). Μια παρέα 8 έως 10 ατόμων, όλοι άνδρες και μπρατσωμένοι, κάθονταν με κουστουμαρισμένο τον Κασιδιάρη και συνομιλούσαν σε αναμμένα κάρβουνα».

Ο Ζέρβας ανήκει και στην ομάδα ασφαλείας των κεντρικών γραφείων της Χρυσής Αυγής. Ρεπορτάζ του βρετανικού καναλιού Channel 4 είχε «συλλάβει» το πρωτοκλασάτο στέλεχος της οργάνωσης να εμποδίζει τη λήψη πλάνων και την είσοδο των ξένων δημοσιογράφων στους εσωτερικούς χώρους των γραφείων. Ο Ζέρβας έχει φωτογραφηθεί να εισέρχεται στα γραφεία φορώντας μπλούζα στην οποία αναγραφόταν «Χρυσή Αυγή – Ασφάλεια».

Η δολοφονική επίθεση στον 24χρονο, η ληστεία και το «κατηγορώ» του πατέρα

Τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε περιέγραψε ο 24χρονος φοιτητής από τον Ερυθρό Σταυρό όπου νοσηλεύεται. Υποστήριξε ότι επέστρεφε στην οικία του, όμως χρυσαυγίτες που βρίσκονταν στα γραφεία της Λεωφόρου Μεσογείων του έκαναν χειρονομίες και όταν «απάντησε» με τον ίδιο τρόπο τον κυνήγησαν και τον ξυλοκόπησαν μέχρι λιποθυμίας. Μάλιστα ο τελευταίος τον λήστεψε κιόλας, αρπάζοντας την τσάντα και το κινητό του.

Οι εισαγγελικές Αρχές έχουν ήδη ασκήσει ποινική δίωξη για ληστεία κατά συναυτουργία και επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συναυτουργία σε βάρος του στελέχους της Χρυσής Αυγής Χρήστου Ζέρβα, ο οποίος έχει αναγνωριστεί από αυτόπτες μάρτυρες ως ένας εκ των δραστών της άγριας επίθεσης. Οδηγήθηκε ενώπιον του 14ου τακτικού ανακριτή και μετά την προθεσμία που ζήτησε και έλαβε αναμένεται σήμερα να απολογηθεί.

Σύμφωνα με τον πατέρα του θύματος, ο γιος του είναι φοιτητής Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής και Διακόσμησης και το μεσημέρι της Παρασκευής, λίγο πριν από την επίθεση, πραγματοποιούσε τη διπλωματική εργασία του. Καθώς επέστρεφε στο σπίτι του, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, είδε έξι μέλη του ναζιστικού μορφώματος. Φαίνεται ότι μετά την ανταλλαγή χειρονομιών οι δράστες τον κυνήγησαν στα στενά και τον ξυλοκόπησαν. Σε επιστολή του προς τον ιστότοπο bloko.gr ο πατέρας του φοιτητή εξαπέλυσε δριμύ «κατηγορώ» εναντίον της Χρυσής Αυγής. «Με αφορμή τη βία που εκδηλώνεται μέσω των ανεγκέφαλων, την κακοήθεια που εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα στην κοινωνική ενσάρκωση της προσαρμοσμένης γεροντικής αδιαφορίας, οδηγείσαι στη λατρεία της νεκρικής ακαμψίας».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.